Zobraziť přihlasovací formulár

Domáci lipový sirup za studena: Recept na voňavú dobrotu proti kašľu a prechladnutiu

  • Publikované:
Domáci lipový sirup za studena: Recept na voňavú dobrotu proti kašľu a prechladnutiu

Aj keď v lete sa nám našťastie väčšina chorôb vyhýba, mali by sme myslieť na jeseň a zimu, až nás zase budú trápiť chrípky, virózy a prechladnutia. A pretože práve teraz kvitne lipa, bola by škoda jej liečivé kvety nabité zdravím nevyužiť. Sirup z nich pripravený si totiž skvele poradí s väčšinou nepríjemných príznakov, ktoré respiračné choroby sprevádzajú. Pritom je rýchly a jednoduchý na prípravu.

Jún a júl je obdobím, kedy je lipa v plnom kvete. Máte tak dostatok času vypraviť sa na ich zber. A to najlepšie skoro popoludní, keď sú plne rozvité. Zbierajte ale len kvety, ktoré nie sú odkvitnuté alebo na sebe nemajú tvrdé plody v podobe guličiek. Natrhané kvety dávajte najlepšie do papierového alebo pláteného vrecka, aby sa nezaparili.

Zaujíma vás, s čím všetkým si sirup, ktorý chutí a pomáha nielen deťom, ale aj dospelým, poradí? Účinný prírodný liek podporuje odkašliavanie, odhlieňuje, podporuje potenie, znižuje horúčku, má protizápalové účinky, odvodňuje organizmus, odstraňuje kŕče. Vzhľadom na silný obsah prospešných liečivých látok je ale vhodné užívať ho aj preventívne. Napríklad na osladenie čaju alebo len tak na lyžičke. Podporuje totiž imunitu a tiež napomáha správnemu zažívaniu, podporuje totiž činnosť žalúdka a tvorbu žlče. A pretože sa vyznačuje aj upokojujúcimi účinkami, oceníte ho aj pri stavoch úzkosti a napätia.

Recept na lipový sirup za studena

Ingrediencie

  • 10-12 hrstí lipových kvetov
  • 4 citróny (najlepšie bio, ktoré nemajú chemicky ošetrenú kôru)
  • 2 pomaranče (najlepšie bio, ktoré nemajú chemicky ošetrenú kôru)
  • 1,5 kg cukru (môže byť aj trstinový)
  • 2 l vody
  • klinček, badián (nemusí byť)

Postup

1. Natrhané kvety na niekoľko hodín rozložte na papier, aby z nich mohli vyliezť drobné chrobáky a hmyz. Neoplachujte ich! Spláchli by ste z nich peľ.

2. Vodu si dajte prevariť a nechajte ju vychladnúť.

 



3. Kvety dajte do vhodnej nádoby, ideálny je trebárs päťlitrový zavárací pohár, a zalejte ich studenou prevarenou vodou.

4. Pridajte šťavu z troch citrónov. Zvyšný citrón dobre umyte a aj s kôrou nakrájajte na plátky, rovnako ako pomaranče. Plátky citrusov pridajte do nádoby.

5. Zakryte a nechajte na tmavšom chladnejšom mieste 24 hodín macerovať.

6. Druhý deň macerát sceďte do veľkého hrnca najlepšie cez jemné plátno. Kvety vytlačte.

7. Pridajte cukor. Ak použijete hnedý trstinový, získa sirup zaujímavejšiu, jemne karamelovú chuť.

8. Ak máte radi korenenú príchuť, môžete pridať pár klinčekov a hviezdičku badiánu.

9. Obsah hrnca za občasného miešania pomaly zohrejte na 60 °C, nie viac! Dohliadnite na to, aby sa všetok cukor rozpustil.

10. Odstavte a ešte horúci plňte do vopred pripravených sterilizovaných pohárov alebo fliaš. Viečka môžete ešte vypláchnuť alkoholom, aby ste predišli prípadnej plesni.

11. Skladujte v chlade a tme. Po otvorení sirup uložte v chladničke. Prípadné zakalenie nie je na závadu.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku