. .. .. .. .. .. .. .
. .

Jahodová marmeláda: 6x recept na obľúbenú dobrotu. Skúste tu s čokoládou, mätou či čerešňami Jedlo

Stále viac domácností dáva prednosť domácim džemom pred tými kupovanými. Tým najobľúbenejším je už tradične ten z jahôd. A pretože ich sezóna pozvoľna začína, vybrali sme pre vás hneď niekoľko receptov na vynikajúce jahodové džemy vylepšené ešte nejakou ďalšou ingredienciou. Klasika je síce fajn, ale keď ochutnáte tieto, nebudete vedieť, ktorý z nich si na chlieb, rožok či palacinku natrieť skôr.

Jahodový džem s čokoládou

Suroviny

  • 960 g čerstvých jahôd
  • 80 g horkej čokolády
  • 1 balenie BIO trstinového želírovacieho cukru Labeta 3:1 alebo Želírovacieho cukru 3:1 Labeta

Postup

1. Jahody starostlivo očistíte a rozmixujete (alebo pomeliete či prelisujete) na konzistenciu, ktorá je vám príjemná.

2. K rozmixovanému ovociu pridáme želírovací cukor a dobre premiešame.

3. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 3-5 minút.

4. Akonáhle zmes odstavíme z platne, vmiešame nahrubo nastrúhanú čokoládu, ihneď potom marmeládou plníme čisté poháre.

5. Zaviečkujeme, obrátime dnom nahor a necháme vychladnúť.

Svieži jahodový džem s mätou

Suroviny

  • 1 kg jahôd
  • vetvička čerstvej mäty (pokojne aj viac)
  • 1 kg cukru
  • ovocný pektín Labeta

Postup

1. Vetvičku čerstvej mäty umyjeme a pokrájame na menšie kúsky.

2. Jahody starostlivo očistíme a spolu s mätou rozmixujeme.

3. K rozmixovaným jahodám s mätou pridáme cukor a ovocný pektín a dobre premiešame.

4. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 3-5 minút.

5. Ihneď po odstavení z platne plníme džemom čisté poháre.

6. Zaviečkujeme, obrátime dnom nahor a necháme vychladnúť.

NÁŠ TIP
Čím viac mäty pridáte, tým výraznejšie džem ovonia a dochutí.
Buďte odvážni a experimentujte!

Jahodový džem s rebarborou

Suroviny

  • 2500 g zrelých očistených jahôd
  • 700 g zrelej rebarbory pokrájanej na centimetrové kocky
  • 700 g trstinového krupicového cukru
  • 1,5 vrecka (30 g) Ovocného pektínu Labeta (citrusový prírodný pektín na zaváranie)
  • lyžička Kyseliny citrónovej Labeta

Postup

1. Jahody aj rebarboru vložte do veľkého päťlitrového hrnca. Začnite pomaly zahrievať a zmes priveďte do varu, ovocie s rebarborou pustí vodu a začne vodnatieť. Pretože rebarbora je celkom tvrdá, nechajte džem asi hodinu variť a ovocie zmäknúť.

2. Teraz pridajte 3/4 množstvo cukru premiešaného s ovocným pektínom a za priebežného miešania nechajte v zmesi rozpustiť.

3. Povarte ďalších 3 až 5 minút.

4. Teraz degustujte, podľa chuti dosypte zvyšný cukor, pre lepšiu konzerváciu je dobré pridať ešte lyžičku kyseliny citrónovej. Tá zabraňuje množeniu baktérií a kvasiniek v džeme, taktiež podporuje jej hustnutie a udrží krásne červenú farbu jahôd. Správnu konzistenciu džemu testujte „tanierikovou metódou“ - jednoducho naneste lyžičku džemu na tanierik a ten po chvíľke otočte hore nohami - ak nesteká, je dokonalý.

5. Džem rozdeľte do sterilných pohárov s hermeticky uzatvárateľným viečkom a tesniacou gumičkou a otočte dnom nahor – horúci džem roztiahne gumičku a tá tak nepriedušne pohár obopne. Uchovávajte na chladnom a tmavom mieste, ideálna teplota je do 18 ° C.

Džem z jahôd a čerešní

Suroviny

  • 0,5 kg jahôd
  • 0,5 kg vykôstkovaných čerešní
  • 1 balenie JamFix 1:1
  • kyselina citrónová Labeta (množstvo podľa chuti)
  • šťava z polovice citróna
  • 800 g cukru

Postup

1. Ovocie rozdrvíme tyčovým mixérom.

2. Pridáme šťavu z citróna, ktorá dodá arómu, a na koniec balíček JamFixu zmiešaný s cukrom.

3. Povaríme aspoň 5 minút a priebežne zbierame penu.

4. Nezabudneme ochutnať, a dochutiť kyselinou citrónovou.

5. Pre istotu vykonáme test – kvapku džemu dáme na tanierik a ak nesteká, konzistencia je ideálna. Ak je džem stále veľmi tekutý, pridáme ešte trochu JamFixu, ktorý musí byť zmiešaný s cukrom – predídeme tak hrudkovaniu a opäť krátko povaríme.

6. Hotový džem plníme horúci do čistých a vyparených pohárov a otáčame dnom nahor.

Jahodovo - medovkový džem

Suroviny

  • 1 kg jahôd
  • vetvička čerstvej medovky (môže byť aj viac - chuť bude výraznejšia)
  • 1 kg cukru
  • ovocný pektín Labeta

Postup

1. Lístky medovky umyjeme a nadrobno pokrájame, rovnako tak jahody.

2. Na džem bez kúskov ovocia všetko rozmixujeme do hladka.

3. K pokrájanej či rozmixovanej zmesi pridáme cukor a ovocný pektín a dôkladne premiešame.

4. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 3-5 minút.

5. Ihneď po odstavení z platne plníme džemom čisté poháre.

6. Zaviečkujeme, obrátime dnom nahor a necháme vychladnúť. Skladujeme na suchom, tmavom a chladnom mieste.

Jahodový džem s červenou repou

Suroviny

  • 680 g jahôd
  • 320 g červenej repy
  • BIO trstinový želírovací cukor 3:1 Labeta alebo Želírovací cukor 3:1 Labeta

Postup

1. Surovú červenú repu nahrubo nastrúhame a rozmixujeme spolu s jahodami do hladka. Vďaka repe bude mať marmeláda výraznú vínovo červenú farbu.

2. K zmesi pridáme BIO trstinový želírovací cukor 3:1, dobre premiešame a za stáleho miešame privedieme zmes do varu a varíme 3-5 minút.

3. Horúcou marmeládou plníme poháre, zaviečkujeme, obrátime dnom nahor a necháme vychladnúť.

Zdroj: Labeta.cz

Publikované



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE PŘIHLÁŠENÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Kontakt

© 2004-2022 CZECH NEWS CENTER a.s.