. .. .. .. .. .. .. .
. .

Domáca zmrzlina: Recept na vanilkovú, čokoládovú, jahodovú, aj so slaným karamelom Jedlo

Osviežujúca, lahodná, bez zbytočných éčok a ďalších chemikálií. Domáca zmrzlina z bežne dostupných ingrediencií je skrátka hit. Jej príprava je jednoduchá a rýchla, zaobídete sa bez špeciálnych prístrojov, ktoré by len zaberali miesto v kuchyni. A čo je v dnešnej dobe, keď ceny stúpajú zo dňa na deň, dôležité, je fakt, že vás vyjde podstatne lacnejšie, než priemyselne vyrábaná zmrzlina z obchodu.

Teploty vonku stúpajú a s nimi aj chuť osviežiť sa dobrou zmrzkou. A aj keď už máme, predovšetkým vďaka pribúdajúcim zmrzlinárňam, možnosť vychutnávať si všetky možné aj nemožné druhy zmrzlín, sme stále dosť konzervatívni. Vraciame sa totiž najčastejšie k obľúbenej klasike. Vedie vanilková, v závese za ňou potom je čokoládová a na treťom mieste jahodová zmrzlina. Na popularite v posledných rokoch získava príchuť slaného karamelu.

Všetky spomínané zmrzliny si samozrejme môžete kúpiť, ľahko si ich ale pripravíte aj doma zo surovín, ktoré bežne máte v chladničke. Tak sa do toho poďte pustiť! Vybrali sme pre vás osvedčené recepty našich čitateľov, ktoré ste si obľúbili. Uvidíte, že si vynikajúcu domácu zmrzlinu celá rodina zamiluje a len sa po nej „zapráši“.

Recept na domácu vanilkovú zmrzlinu

Suroviny

  • 150 g plnotučného mlieka
  • 2 žĺtky
  • 40 g svetlého trstinového cukru
  • vanilkový struk
  • 75 g mascarpone
  • 150 g šľahačky 

Postup

1. V kastróliku zahrejeme mlieko so smotanou a odstavíme.

2. Vanilkový struk rozrežeme, vyškrabeme semienka, pridáme ich do mliečnej zmesi aj s prázdnym strukom a necháme minimálne 20 minút lúhovať.

3. Zmes znovu zahrejeme a primiešame mascarpone.

4. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do peny a pomaly do nich prilievame a zašľahávame teplú mliečnu zmes.

5. Vrátime späť na platňu a za stáleho miešania pomaly zahrievame.

6. Od bodu varu varíme za stáleho premiešavania metlou asi 10 minút, až zmes ľahko zhustne.

7. Potom prelejeme do misy a necháme za občasného premiešavania metlou vychladnúť.

8. Studenú zmes dáme do mrazničky a ďalšie 3 hodiny vždy po hodine prešľaháme (buď metlou alebo ponorným mixérom). Potom necháme stuhnúť.

9. Pred podávaním je potrebné nechať pár minút povoliť.

Recept na domácu čokoládovú zmrzlinu

Suroviny

  • 250 g plnotučného mlieka
  • 20 g kakaa
  • 1 veľký žĺtok
  • 60 g kvalitnej čokolády (min. 50%)
  • 30 g trstinového cukru s vanilkou
  • 150 g šľahačky

Postup

1. Všetko okrem čokolády dáme do rajnice, prešľaháme metlou a zahrejeme k bodu varu.

2. Zmiernime teplotu a za stáleho miešania zahrievame do mierneho zhustnutia, potom odstavíme a vmiešame čokoládu - necháme rozpustiť.

3. Zmes nalejeme do uzatvárateľnej nádoby, necháme vychladnúť a dáme do mrazničky.

4. Nezabudneme aspoň päťkrát po 30 - 60 minútach mrznúcu zmes dôkladne prešľahať metlou (ideálne aspoň raz prešľahať ponorným mixérom).

Recept na domácu jahodovú zmrzlinu

Suroviny

  • 450 g jahôd
  • 3 malé lyžice cukru do jahôd
  • 2 lyžice balzamica (bieleho alebo tmavého)
  • 180 g mlieka
  • 470 g šľahačky
  • 50-90 g cukru
  • 4 žĺtky

Postup

1. Roztlačené jahody dáme do kastrólika, pridáme 3 lyžice cukru a 2 lyžice balsamika. Zmes privedieme do varu a varíme asi 8 minút.

2. Zvarené jahody rozmixujeme a necháme vychladnúť.

3. Zmiešame mlieko, smotanu a väčšinu cukru a zahrievame tesne pod bod varu.

4. Žĺtka vyšľaháme so zvyškom cukru a postupne k nim po častiach pridávame asi 3 naberačky horúcej mliečnej zmesi, vždy dobre premiešame.

5. Pripravenú vaječnú zmes za stáleho miešame prilejeme k mliečnej zmesi a zahrievame, kým zmes nezačne hustnúť (cca 8 minút).

6. Potom precedíme cez sitko a necháme vychladnúť.

7. Obe studené zmesi zmiešame, dáme do uzatvárateľnej nádoby do mrazničky.

8. Nasledujúce 3 - 4 hodiny vždy po 30 - 45 minútach premiešavame metlou a raz za čas zmes prešľaháme ponorným mixérom.

Recept na domácu zmrzlinu so slaným karamelom

Suroviny

  • 2 šľahačky
  • 180 g cukru
  • 300 g mlieka
  • 4 g soli
  • 5 žĺtkov

Postup

1. V rajnici zalejeme cukor malým množstvom vody (aby bol namočený) a za stáleho miešania ho necháme pozvoľna skaramelizovať. Pozor, karamel sa ľahko pripáli a zhorkne!

2. Do hotového karamelu postupne opatrne vlejeme zohriatu polovicu smotany a necháme úplne rozpustiť prípadné karamelové kúsky.

3. Potom prilejeme mlieko a pridáme soľ.

4. V misie metlou rozšľaháme žĺtky a pramienkom k nim za stáleho miešania vlejeme časť karamelovej zmesi.

5. Potom zmes so žĺtkami nalejeme späť do hrnca a zahrievame do mierneho zhustnutia. Miešame stierkou odspodu.

6. Potom zmes nalejeme cez sito k zvyšku smotany, zamiešame a necháme zmrznúť. Nezabudneme aspoň päťkrát po 30 - 60 minútach mrznúcu zmes dôkladne prešľahať metlou (ideálne aspoň raz prešľahať ponorným mixérom).

Publikované



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE PŘIHLÁŠENÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Kontakt

© 2004-2022 CZECH NEWS CENTER a.s.