Zobraziť přihlasovací formulár

5 osvedčených tipov, ako mať stále mäkké, savé a voňavé uteráky

  • Publikované:
5 osvedčených tipov, ako mať stále mäkké, savé a voňavé uteráky

Nie je lepší pocit, než sa po sprche alebo kúpeli zababušiť do mäkučkej osušky, ktorá navyše príjemne vonia. Trápi vás, že vaše uteráky skôr než nadýchaný obláčik pripomínajú šmirgľový papier? A zdá sa vám, že už po pár utretiach podivne páchnu? V takom prípade pre vás máme zopár praktických rád, ako to zmeniť.

Na uterákoch nešetrite

Ak chcete mať istotu, že vaše uteráky a osušky budú stále krásne mäkké, nadýchané a budú dobre sať, stavte na kvalitu. Aj keď sú takéto uteráky drahšie, oplatí sa investovať. Rozhodne by mali byť zo 100% bavlny a gramáž, ktorá určuje hustotu slučiek, by nemala byť nižšia ako 400g/m2. Radšej ale siahnite po tých, čo majú 450 – 600g/m2.

S novým froté šup do práčky

Možno si teraz hovoríte, prečo prať práve kúpené uteráky, osušky alebo napríklad župan. Ide ale o dôležitý krok v starostlivosti o ne. Pri prvom praní sa totiž zatiahnu a spevnia vlákna froté látky. Navyše sa tiež vyplavia prípadné zvyšky farbív, zmäkčovadiel a ďalších chemických látok. Vyperte ich najlepšie na 40 °C a radšej rovno dvakrát. A nezabudnite si pred prvým praním pozorne prečítať štítok s inštrukciami na starostlivosť o výrobok.

Na aviváž radšej zabudnite

Znie to možno podivne, veď aviváž je predsa určená na zmäkčenie bielizne a jej prevoňanie, ale v prípade froté to neplatí. Pridanie aviváže pri plákaní uterákov a osušiek je chyba. Jednotlivé froté vlákna sa totiž „zlepia“ k sebe, obalia ich a uteráky budú hrubé a tvrdé, namiesto toho, aby boli mäkké a nadýchané. Pri svetlých a bielych uterákoch navyše nadmiera aviváže môže spôsobiť zažltnutie. Miesto aviváže pridajte do plákania radšej ocot. Nebojte, jeho vôňa vyprchá a uteráky budú voňavé a mäkučké. Ocot navyše zaistí, že farby budú stále sýte a žiarivé.

Čoho je veľa, toho je príliš

A platí to paradoxne aj pri používaní pracieho prostriedku. Rozhodne totiž neplatí, že čím viac gélu alebo prášku do práčky pridáte, tým lepšie urobíte. Starostlivo preto čítajte odporúčané dávkovanie na obale. Veľké množstvo prostriedku totiž na vláknach priľne a uteráky potom budú škrabavé a nebudú vôbec sať. A radšej ako po prášku siahnite po géle na pranie, ktorý sa lepšie rozpúšťa. Pozor aj na to, koľko uterákov naraz do práčky dáte. Ak to s množstvom preženiete, látka sa tlačí na bubon, a tak sa na nej tvoria žmolky a lámu sa vlákna.

Sušte ich opatrne

Ak máte sušičku, máte vyhrané. Uteráky a osušky totiž budete mať nádherne nadýchané a mäkké. Aj pri jej použití ale môžete urobiť chybu, stačí totiž nastaviť príliš vysokú teplotu sušenia. Vlákna sa potom prehrejú a polámu. Vždy preto nastavujte nízku až strednú teplotu. A nikdy nedávajte do spotrebiča viac, než 5 bežne veľkých uterákov alebo 2 – 3 osušky. To s vysokou teplotou platí aj v prípade, že budete uteráky sušiť napríklad na horúcom radiátore. Vhodné nie je ani sušiť ich na priamom slnku.

Nikdy ich nežehlite

Naše mamičky žehlili všetko, vy to ale nerobte. Nielenže ušetríte čas, elektrinu a svoju energiu, ale v prípade uterákov a osušiek aj finančné prostriedky za nákup nových. Pri žehlení sa totiž vlákna a slučky lámu, oslabujú sa a tvrdnú, čím uteráky strácajú savosť a sú hrubé.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku