Vyskúšajte recept na vyprážané kvety bazy čiernej. Vynikajúce sú na sladko aj slano
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Ochutnávate radi zabudnuté pokrmy z kuchyne našich babičiek? Potom sa vyberte na voňavé kvety bazy čiernej, ktorá teraz všade kvitne, a pripravte z nich napríklad lahodný dezert alebo rovno aj hlavný chod. Táto dobrota za pár korún je pripravená raz dva a zachutí celej rodine.
Čierna baza patrí medzi najznámejšie liečivé rastliny. Medzi ľuďmi preto odjakživa požívala vždy veľkú vážnosť. Vypovedá o tom aj príslovie: „Pred harmančekom sa ukloň, pred bazou sa pokloň.“ Bohaté využitie mala ale aj v kuchyni. A pretože sa stále viac ľudí navracia k prírode, kedysi zabudnuté recepty znova ožívajú.
Medzi nimi aj ten na v cestíčku obalené a vypražené kvety bazy čiernej, ktoré sa môžu servírovať so zemiakmi alebo kašou, ale ak cestíčko prisladíte cukrom a medom a vypražené kvety potom ešte horúce obalíte v škoricovom cukre alebo poprášite cukrom práškovým, chutia báječne i ako dezert.
Ako pripraviť vypražané kvety bazy čiernej - recept
Ingrediencie
- kvety bazy čiernej
- ¼ litra mlieka
- 2 vajcia
- štipka soli
- cca 120 g hladkej múky
- olej na vyprážanie
Postup
1. Kvety očistite, oklepte a nechajte ich rozložené niekde ležať, aby z nich vyliezol drobný hmyz a chrobáky.
2. Z mlieka, vajíčok, múky a štipky soli pripravte cestíčko, ktoré by sa konzistenciou malo podobať tomu palacinkovému. Príliš riedke cestíčko by z kvetov stekalo a nepokrylo by ich dôkladne, veľmi husté by zase po vypražení bolo tuhé a gumové. Správnu konzistenciu spoznáte tak, že musí od šľahacej metly odkvapkávať ako cesíčko do polievky.
3. Čisté a suché kvety dôkladne namočte do cestíčka tak, aby ním boli celé pokryté. Držte ich pri tom za dlhú stopku.
TIP REDAKCIE
V slanom variante môžete časť mlieka v cestíčku nahradiť pivom. To tak bude chutnejšie a navyše nadýchanejšie. V prípade sladkého variantu použite napríklad sódu alebo nejakú malinovú limonádu. Cesto bude nadýchané aj v prípade, že použijete namiesto mlieka smotanu.
4. V cestíčku namočené kvety okamžite vyprážajte vo vyššej vrstve oleja. Najskôr z jednej strany, potom ich pomocou obracačky a stopky obráťte a až teraz stopku ostrými nožnicami odstrihnite.
5. Vypražené kvety preneste na tanier vyložený papierovými kuchynskými utierkami a nechajte vsiaknuť prebytočný tuk.
6. Servírujte so zemiakovou kašou, vareným zemiakom alebo len tak, napríklad so šalátom a nejakou pikantnou omáčkou, napr. jogurtovo cesnakovou alebo s pikantným dresingom.
Pôvodný recept našej čitateľky s prezývkou Marcela 1980 nájdete TU >>
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia