Zobraziť přihlasovací formulár

Vyskúšajte recept na vyprážané kvety bazy čiernej. Vynikajúce sú na sladko aj slano

  • Publikované:
Vyskúšajte recept na vyprážané kvety bazy čiernej. Vynikajúce sú na sladko aj slano

Ochutnávate radi zabudnuté pokrmy z kuchyne našich babičiek? Potom sa vyberte na voňavé kvety bazy čiernej, ktorá teraz všade kvitne, a pripravte z nich napríklad lahodný dezert alebo rovno aj hlavný chod. Táto dobrota za pár korún je pripravená raz dva a zachutí celej rodine.

Čierna baza patrí medzi najznámejšie liečivé rastliny. Medzi ľuďmi preto odjakživa požívala vždy veľkú vážnosť. Vypovedá o tom aj príslovie: „Pred harmančekom sa ukloň, pred bazou sa pokloň.“ Bohaté využitie mala ale aj v kuchyni. A pretože sa stále viac ľudí navracia k prírode, kedysi zabudnuté recepty znova ožívajú.

Medzi nimi aj ten na v cestíčku obalené a vypražené kvety bazy čiernej, ktoré sa môžu servírovať so zemiakmi alebo kašou, ale ak cestíčko prisladíte cukrom a medom a vypražené kvety potom ešte horúce obalíte v škoricovom cukre alebo poprášite cukrom práškovým, chutia báječne i ako dezert.

Ako pripraviť vypražané kvety bazy čiernej - recept

Ingrediencie

  • kvety bazy čiernej
  • ¼ litra mlieka
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • cca 120 g hladkej múky
  • olej na vyprážanie

Postup

1. Kvety očistite, oklepte a nechajte ich rozložené niekde ležať, aby z nich vyliezol drobný hmyz a chrobáky.

2. Z mlieka, vajíčok, múky a štipky soli pripravte cestíčko, ktoré by sa konzistenciou malo podobať tomu palacinkovému. Príliš riedke cestíčko by z kvetov stekalo a nepokrylo by ich dôkladne, veľmi husté by zase po vypražení bolo tuhé a gumové. Správnu konzistenciu spoznáte tak, že musí od šľahacej metly odkvapkávať ako cesíčko do polievky.

3. Čisté a suché kvety dôkladne namočte do cestíčka tak, aby ním boli celé pokryté. Držte ich pri tom za dlhú stopku.

TIP REDAKCIE

V slanom variante môžete časť mlieka v cestíčku nahradiť pivom. To tak bude chutnejšie a navyše nadýchanejšie. V prípade sladkého variantu použite napríklad sódu alebo nejakú malinovú limonádu. Cesto bude nadýchané aj v prípade, že použijete namiesto mlieka smotanu.

4. V cestíčku namočené kvety okamžite vyprážajte vo vyššej vrstve oleja. Najskôr z jednej strany, potom ich pomocou obracačky a stopky obráťte a až teraz stopku ostrými nožnicami odstrihnite.
5. Vypražené kvety preneste na tanier vyložený papierovými kuchynskými utierkami a nechajte vsiaknuť prebytočný tuk.
6. Servírujte so zemiakovou kašou, vareným zemiakom alebo len tak, napríklad so šalátom a nejakou pikantnou omáčkou, napr. jogurtovo cesnakovou alebo s pikantným dresingom.

Pôvodný recept našej čitateľky s prezývkou Marcela 1980 nájdete TU >>

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku