Sladké poďakovanie mamičkám: Upečte im tortu v tvare písmena M
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Už túto nedeľu oslavujeme Sviatok matiek. Nezabudnite na tú svoju a milé ju prekvapte! Namiesto obligátnej bonboniéry zo „samošky“ jej ale tentoraz dajte vlastnoručne upečenú lineckú tortu v tvare písmena M. S týmto receptom ho hravo zvládnete pripraviť, aj keď pečenie nie je práve vaše hobby.
Recept na lineckú tortu v tvare „M“
Suroviny:
Na linecké cesto
- 300 g hladkej múky
- 3 g soli
- 180 g zmäknutého masla
- 130 g práškového cukru
- 60 g vajec
Na krém
- 250 g mascarpone
- 100 g gervais
- 250 ml smotany 33%
- 50 g cukru krupica
- Cukríky Haribo Berries
Postup:
1. Všetky suroviny na linecké cesto vložte do jednej misy a miešajte len tak dlho, kým sa cesto nespojí. Zabaľte do fólie a dajte odpočinúť na minimálne 30 minút do chladničky.
2. Následne cesto rozvaľkajte na ľahko pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku cca 3 milimetre. Z papiera či tenkého kartónu si vystrihnite šablónu na písmeno M a podľa nej z vyváľaného cesta ostrým nožom vykrojte korpusy. Na tortu budete potrebovať celkom 3 písmená.
3. Takto pripravené cesto aj s papierom na pečenie pretiahnite na plech, popichajte po celej ploche špáradlom a upečte. Korpusy pečte na 170 ° C, do zozlatnutia (cca 12 - 14 minút, záleží na type rúry). Nechajte vychladnúť a až potom zložte z plechu.
4. Medzitým si pripravte krém. Vychladené mascarpone, gervais a smotanu vyšľahajte spolu s cukrom. Ku koncu postupujte opatrne, nech sa krém neprešľahá.
NÁŠ TIP
Do hotového krému zapracujte nasekané cukríky Haribo Berries. Sú to tie z voňavého mäkkého želé, obalené drobnými cukrovými guličkami, ktoré vyzerajú ako maliny a černice. Krém vďaka nim získa príjemnú príchuť. Zvyšok celých cukríkov potom použite na dozdobenie hotovej torty.
5. Na podložku umiestnite prvý korpus v tvare písmena M a pomocou cukrárskeho vrecka naneste krém. Na takto pripravenú spodnú vrstvu torty opatrne položte druhý plát upečeného cesta. Ozdobte krémom rovnako ako spodný plát krehkého cesta a postup zopakujte.
6. Posledný korpus hore tiež ozdobte krémom a dozdobte, použiť môžete aj rôzne jedlé kvety, napr. čerešňové.
7. Hotovú tortu dajte do chladničky a nechajte odležať – korpus ľahko zmäkne a pôjde dobre krájať.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia