Zobraziť přihlasovací formulár

Poklad z vaječných škrupín, zdravé zuby, kosti, vlasy aj nechty

  • Publikované:
Poklad z vaječných škrupín, zdravé zuby, kosti, vlasy aj nechty

Plytvanie potravinami sa nevzťahuje len na zvyšky, ale aj na to, že často vyhadzujeme niečo, čo by sme mohli ešte použiť. Len to nevieme. Jedným z najväčších hriechov, ktoré môžeme kuchyni urobiť, je vyhadzovať vaječné škrupiny (z bio vajec). Pretože vďaka nim si môžeme zaistiť oveľa silnejšie a zdravšie zuby, kosti, nechty, vlasy a vôbec, nadopovať svoje telo skoro všetkými minerálmi, ktoré potrebuje.

Vaječné škrupiny nie sú len tak hocijaký „obal“. Obsahujú neuveriteľné množstvo minerálov, predovšetkým samozrejme vápnika. Ale aj zinok, síru, mangán, meď, fluór, kremík... a tak ďalej. A rovnako, ako máme v súčasnej dobe trošku problém zaistiť si dosť vitamínov alebo vlákniny, bojujeme aj s minerálmi. A riešenie je pritom také jednoduché.

Čo budeme potrebovať

Samozrejme škrupiny z vajec. Tie očistíme, a buď aspoň päť minút povaríme a necháme kompletne uschnúť, alebo ich vyložíme do rúry a prepečieme na 180 stupňov aspoň pätnásť. Tak ich zbavíme baktérií a všetkých prípadných choroboplodných zárodkov. Predsa len, vzhľadom na produkciu vajec je toto absolútne nevyhnutné opatrenie, že áno.

Škrupiny potom rozdrvíme buď v mlynčeku na kávu, mixéri alebo v mažiari. Výsledný prášok potom preosejeme cez čo najjemnejšie sitko a uložíme v uzatvárateľnej nádobe. A ako ho môžeme konzumovať?

  • Len tak. Štipku prášku berieme na lačno trikrát denne, ale nie je potreba stále. Mesiac v kuse dvakrát za rok úplne stačí. Poprípade pri problémoch. Tento prášok totiž pomôže od krvácania ďasien, chronického prechladnutia, zápche a problémoch súvisiacich (alebo spôsobujúcich) s nedostatkom minerálov.
  • Primiešame ich do niečoho, z čoho môžeme mať úžitok. Ponúka sa med, ktorý má sám o sebe úžasné účinky na náš organizmus, ale môžete ich pridať kamkoľvek, pokojne nimi posypať chlieb, primiešať do kaše, do nápoja, fantázii sa medze nekladú. Tip Mimibazara: Takto nadrvené vaječné škrupiny môžete pridávať do kávy, kde odstráni jej kyslosť. Takej káve sa potom hovorí „kovbojská“.
  • Pozor: Nekombinujte vaječné škrupiny so žiadnymi tukmi, tie by potom zabraňovali vstrebávaniu vápnika aj iných minerálov, takže by sme si účinok škrupín vlastne vyrušili.
  • Tip Mimibazara: Tento prášok môžete primiešavať do jedla aj svojim domácim miláčikom, ak majú už „svoj vek“ alebo trpia problémami s kosťami a zubami.

Škrupiny a citrón?

Jeden z ďalších receptov na minerálnu aj vitamínovú bombu je rozpustiť tieto v rúre alebo vriacej vode sterilizované škrupiny v citrónovej šťave. Vezmite škrupiny z desiatich väčších vajec a vložte ich do šťavy vylisovanej z kilogramu citrónov. Uchovávajte v chladničke, škrupiny sa zhruba do 24 hodín rozpustia (rovnako ako napríklad v octe). Užívajte 1 dl tejto šťavy ráno a večer - ideálne, ak chcete nakopnúť svoju imunitu v chrípkovej sezóne, alebo dokonca aj v prípade, že už na vás nejaký ten bacil vliezol.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku