4x recept na najlepší mazanec: Vyskúšajte tvarohový, so šľahačkou alebo napríklad z kvasu
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Zvonku dozlata upečený a posypaný chrumkavými plátkami mandlí, vo vnútri skvele nadýchaný a plný hrozienok. Bez voňavého mazanca alebo tiež bochníčku si väčšina z nás Veľkú noc ani nedokáže predstaviť. Ide o jednu z najobľúbenejších veľkonočných tradícií, najstaršie písané recepty pochádzajú z 15. storočia. A najlepší je samozrejme ten doma upečený. Vyskúšajte niektorý z osvedčených receptov našich čitateľov.
Tvarohový mazanec
Ingrediencie
- 500 g preosiatej hladkej múky
- 250 g mäkkého tvarohu polotučného vo vaničke
- 170 g práškového cukru
- 150 g Hery alebo masla
- 2 vajcia
- 60 g hrozienok
- 2 lyžice rumu
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- kôra z citróna
- štipka soli
- 60 g mandlí (plátky alebo polovičky)
Postup
1. Hrozienka dáme do misky a zalejeme 2 lyžicami rumu a necháme napučať.
2. Múku preosejeme do misy spolu s práškom do pečiva.
3. Vo väčšej nádobe vyšľaháme zmäknutý tuk s cukrom a 1 lyžicou horúcej vody, vmiešame nastrúhanú citrónovú kôru a vajcia po jednom.
4. Potom do zmesi pridáme tvaroh, štipku soli, primiešame zmes múky, namočené hrozienka a 2/3 mandlí.
5. Všetko rukami dôkladne premiešame a vytvoríme bochník.
6. Dáme ho na plech vyložený papierom na pečenie, vrch posypeme zvyškom mandlí a tie jemne zatlačíme do cesta.
7. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C, po 20 minútach teplotu zvýšime na 180 °C a dopečieme, čo trvá ešte asi 30 minút.
8. Mazanec necháme vychladnúť a potom zabalíme do mikroténovej fólie, aby sa do druhého dňa rozležal.
9. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Mazanec zo šľahačky (šľahačkový) z domácej pekárne
Ingrediencie
- 250 ml smotany na šľahanie 33%
- 3 žĺtky
- 120g cukru
- 50 g rozpusteného masla
- štipka soli
- 500g polohrubej múky
- 30 g droždia
- vajíčko alebo žĺtok na potretie
Postup
1. Všetky ingrediencie v uvedenom poradí dajte do domácej pekárne a nastavte program na cesto (cca okolo 45 minút). Ak nemáte domácu pekáreň, cesto zarobte klasickým spôsobom s kváskom.
2. Z cesta urobte dva bochníčky, hore ich narežte alebo nastrihnite do kríža a nechajte ich ešte asi 45 minút kysnúť.
3. Nakoniec ich potrite žĺtkom alebo celým vajíčkom, posypte mandľami a dajte piecť na 180 °C. Prepečenosť kontrolujte špajľou.
Tradičný kysnutý mazanec
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- lyžica sadla
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 40 g droždia (najlepšie je vážené z pekárne)
- 3/16 litra mlieka
- 1/2 vrecka vanilkového cukru
- nastrúhaná citrónová kôra
- 30 gramov nadrobno nakrájaných mandlí do cesta
- 20 g nakrájaných mandlí na ozdobenie
- 50 g v rume namočených hrozienok
- rozšľahané vajíčko na pomazanie
Postup
1. Do misky dáme kvasnice, posypeme lyžičkou práškového cukru, kvasnice sa rozpustia, prilejeme trochu vlažného mlieka, poprášime lyžicou múky a necháme v teple vzísť kvások.
2. Medzitým rozpustíme maslo a masť, nesmú byť do cesta horúce, po vykysnutí kvásku pridáme múku s lyžičkou soli, preosiaty cukor, žĺtky a postupne prilievame zvyšok vlažného mlieka a rozpusteného tuku, nakoniec pridám hrozienka a mandle.
3. Cesto poriadne vyšľaháme, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme vykysnúť.
4. Vykysnuté cesto zrazíme vareškou a dáme opäť vykysnúť, to urobíme 2x.
5. Dobre vykysnuté cesto rozdelíme na dva bochníky, ktoré trochu sploštíme, dáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte 20 minút vykysnúť.
6. Potom stred rozrežeme do kríža ostrým nožom či žiletkou, dobre potrieme vajíčkom a ozdobíme plátkami nakrájaných mandlí.
7. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov cca 35 minút.
Kváskový mazanec podľa Maškrtnice
Ingrediencie
- 200 g pšeničného kvasu
- 100 g cukru
- 310 g hladkej múky
- citrónová kôra
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 90 g masla
- 3 g soli
- hrozienka v rume
- 70 g mlieka s vodou
Postup
1. Prvý rozkvas: 20 g ražného kvasu + 40 g vody + 40 g pšeničnej hladkej múky, nechať prikryté v teple 4 – 6 hodín.
2. Nasleduje druhý rozkvas: 30 g kvasu z predchádzajúceho kŕmenia + 100 g pšeničnej múky + 100 g vody, v teple 8 – 10 hodín (do zdvojnásobenia).
3. A nakoniec tretí rozkvas: 30 g kvasu z predchádzajúceho kŕmenia + 100 g pšeničnej múky + 100 g vody + 15 g cukru, v teple 10 – 12 hodín (do strojnásobenia).
4. Keď máme tretí rozkvas hotový, zarobíme finálne cesto - viď ingrediencie - zo všetkých surovín okrem masla a hrozienok.
5. Hnetieme v robote 10 - 15 min., potom pridáme malé kocky studeného masla (pridávame postupne) a necháme hniesť ďalších 15 - 20 min. - pokiaľ nie je cesto hodvábne lesklé. Nakoniec ručne primiešame hrozienka.
6. Cesto necháme kysnúť v teple asi 6 – 8 hodín.
7. Potom z cesta vytvoríme dva mazance, dáme na plech, pomašľujeme a necháme v igelite (alebo v zatvorenej rúre) kysnúť 9 - 12 hodín.
8. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 – 180 °C so sparením 10 min., potom vyvetráme a pečieme na 170 °C ďalších asi 15 min. - do vnútornej teploty mazancov 90°C.
9. Potom dáme na plech na papier, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme plátkami mandlí, dáme piecť medzi 170-180 ° C asi 45 minút, v polovici pečenia ešte potrieme mliekom.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia