Zobraziť přihlasovací formulár

Jar je za dverami! Naštartujte unavený organizmus, naberte energiu a zrýchlite metabolizmus

  • Publikované:
Jar je za dverami! Naštartujte unavený organizmus, naberte energiu a zrýchlite metabolizmus

Po zime sa všetci obvykle cítime tak nejako bez „života“. Toto ročné obdobie je totiž pre ľudský organizmus pomerne veľkou záťažou. Dôvodom je absencia slniečka, málo svetla, chlad, nedostatok čerstvej zeleniny a ovocia, ale aj prekonanie nejakých tých viróz a nachladnutí. Je preto dôležité podporiť jeho regeneráciu. Práve teraz je ten najvhodnejší čas!

Zbavte sa v tele uložených škodlivín

Či už sa nám to páči alebo nie, toxíny sa ukladajú v tele každého z nás. Zo vzduchu, vody, ale predovšetkým jedla. Možno vás teraz napadne, ako organizmus zanesený toxínmi spoznáte? Ľahko! Príznaky sú únava, zlé trávenie, pocity ťažkosti, nepravidelné vyprázdňovanie a podobne. Stačí pritom len pár dní detoxikácie, aby ste sa znova cítili lepšie. Už po týždni sa totiž výkon detoxikačných orgánov, ktorými sú črevá, pečeň a obličky, zvyšuje, obnovujú sa detoxikačné procesy. Pocítite prílev novej energie a vitality, a čo rozhodne stojí za zmienku, bude sa vám lepšie a rýchlejšie chudnúť.

A práve jarné obdobie je ideálnou dobou, kedy sa do očisty organizmu pustiť. Je vhodné eliminovať bežný cukor, obmedziť tuky, zvýšiť príjem vlákniny vo forme čerstvého ovocia a zeleniny, napríklad formou smoothie. Dôležitý je aj dostatok tekutín ako je voda a bylinkové a ovocné čaje. Naopak nápoje s obsahom kofeínu a teínu je vhodné úplne vynechať. Zároveň je vhodné doplniť detoxikáciu vhodnými detoxikačnými doplnkami.

Doplňte vitamíny

Pre správnu funkciu imunitného systému telo potrebuje každý deň dostatočné množstvo vitamínov a minerálnych látok. Tie nájdete predovšetkým v pestrej zdravej strave. Pretože je ale v tomto období takmer nemožné pravidelne zohnať potrebné množstvo chemicky neošetrenej čerstvej zeleniny a ovocia z miestnych zdrojov, odporúčajú odborníci siahnuť na doplnenie vitamínov a minerálov po vhodných doplnkoch stravy, ktorými sú multivitamínové prípravky.

Vyrazte do prírody a nastavte tvár slniečku

Počas zimného obdobia sme si pohybu na čerstvom vzduchu a životodarných slnečných lúčov príliš neužili. Nedostatok slnečného svitu má ale za dôsledok nedostatok vitamínu D, ktorý sa prejavuje okrem iného tým, že sa cítite unavene, skleslo a bez nálady. Navyše je vitamín D, ktorý sa niekedy prezýva aj slnečný vitamín, nepostrádateľný predovšetkým pre mineralizáciu kostí a ich normálnu štruktúru, pre správnu funkciu imunitného systému, pre normálne funkcie svalov, pri procese delenia buniek, na zachovanie normálnej hladiny vápnika v krvi, na vstrebávanie vápnika a fosforu a na ukladanie minerálov do zubov.

Vitamín D sa tvorí v pokožke cca po 15 minútach pobytu na slniečku. Dôležité ale je, aby pokožka nebola zakrytá odevom. Navyše je potrebné, aby bolo slnko dostatočne vysoko a lúče dopadali na pokožku v správnom uhle, čo je v období od mája do októbra a to iba medzi 10 a 14 hodinou. V tej dobe ale zase nie je vhodné vystavovať pokožku slnku kvôli škodlivému UVA a UVB žiareniu. Podľa lekárov je tak v našich podmienkach vhodné dopĺňať vitamín D v kapsulách.

Vyspite sa!

Aby detoxikácia a regenerácia vnútorných orgánov prebiehala tak, ako má, je dôležitou podmienkou kvalitný pravidelný spánok. V opačnom prípade lymfatický systém, ktorý sa podieľa na likvidácii škodlivých látok, zlyháva a všetok „odpad“ sa v tele hromadí. Snažte sa preto každý deň chodiť spať v rovnaký čas a spite najlepšie 7 hodín, rozhodne nie menej ako 6 hodín, ale aj nie dlhšie ako 8 hodín. Dbajte teda na dodržiavanie spánkovej hygieny. Pred spaním nejedzte, nepite alkohol, nefajčite. Vyvarujte sa tiež sledovaniu televízie z postele, pozerania sa na displej mobilu alebo monitor počítača, skrátka eliminujte všetko, čo vyžaruje „modré“ svetlo. Vystavovanie sa tomuto svetlu, a to predovšetkým vo večerných hodinách, je totiž pre kvalitu spánku škodlivé. Zaistite tiež, aby miestnosť v ktorej zaspávate, bola tichá a tmavá, teplota by sa mala pohybovať medzi 18 a 20 °C.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku