Zobraziť přihlasovací formulár

Prečo po sexe občas plačeme? Vedci na to majú hneď niekoľko vysvetlení!

  • Publikované:
Prečo po sexe občas plačeme? Vedci na to majú hneď niekoľko vysvetlení!

Možno sa vám to už aj niekedy stalo. Či už išlo len o pár sĺz alebo o niekoľkominútový vodopád, je dobré vedieť, že to nie je nič neobvyklé. A rozhodne v tom nie ste sami! Prečo k tomu ale vlastne dochádza? Dôvodov môže byť podľa vedcov hneď niekoľko.

Môžu to byť slzy šťastia, slzy úľavy alebo trocha melanchólie. Slzy počas alebo po sexe môžu ale byť aj čisto fyzickou reakciou. Lenže zatiaľ čo je plač pre mnoho ľudí úplne normálnou reakciou na pozitívne pocity, ako je radosť, láska alebo uvoľnenie napätia, po sexe im táto reakcia pripadá trochu zvláštna.

Zbytočne! Vykonané výskumy totiž naznačujú, že sa to niekedy stalo veľkej časti populácie. Podľa jednej štúdie z roku 2015, ktorá skúmala 230 žien vo vysokoškolskom veku, 46 percent uviedlo aspoň jeden prípad plaču po sexe počas svojho života. Ďalšia štúdia zahŕňajúca 1 208 mužov v roku 2018 tiež zaznamenala 41 percent subjektov, ktoré uviedli, že najmenej raz po sexe plakali, pričom niečo cez 20 percent to zažilo v predchádzajúcich štyroch týždňoch.

Prečo ľudia po sexe plačú?

Niekedy je to šťastím. Áno, čítate dobre. Plač totiž môže vyvolať celý rad emócií a nemusí ísť len o tie negatívne. Zrejme už ste tiež sami zažili alebo ste boli svedkami takzvaných „sĺz radosti“, či už napríklad na svadbe alebo pri narodení potomka. Takže možno vám slzy hrkli do očí jednoducho len preto, že ste až po uši zamilovaní, alebo ste možno práve prežili ten najlepší sex v živote. Ešte intenzívnejšie zážitky môžu prísť, ak ste sex dlhšiu dobu nemali, alebo ste sa naň už dlho tešili.

K vodopádu sĺz niekoho dokáže dohnať aj silný orgazmus, najmä keď sa to stane s niekým, s kým cítite silné spojenie. Môže to byť radosť a vďačnosť za to, že ste mali taký extatický pocit. Alebo môže ísť len o ďalšie uvoľnenie energie. Je to ako záchvat smiechu po stresovej situácii.

Kedy plač po sexe nie je v pohode?

V okamihu, keď slzy sprevádzajú nepríjemné pocity smútku, podráždenia alebo úzkosti, je ale potrebné situáciu riešiť. V takom prípade môže totiž ísť o postkoitálnu dysforiu (PCD) niekedy nazývanú aj postkoitálna tristesse, čo sú lekárske termíny pre post-sexuálny blues. Príznaky môžu zahŕňať plačlivosť, smútok, úzkosť a podráždenosť po chcenom sexe, aj keď bol dokonale uspokojujúci. PCD v takom prípade môže naznačovať, že by ste mali najskôr niečo zmeniť. Dôvodom bývajú napríklad problémy vo vzťahu.

Postkoitálna dysfória nie je zatiaľ bohužiaľ dostatočne preskúmaná, ale z niekoľkých málo štúdií je zrejmé, že je úplne bežná ako u žien, tak aj u mužov. Niektoré odhady naznačujú, že PCD trpí 32 až 46 percent všetkých žien. Bohužiaľ ale nebolo vykonaných mnoho výskumov, ktoré by odhalili prečo to tak je.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku