Zobraziť přihlasovací formulár

Ako zariadiť malý byt: S týmito trikmi to zvládnete účelne a zároveň útulne

  • Publikované:
Ako zariadiť malý byt: S týmito trikmi to zvládnete účelne a zároveň útulne

Malé byty patria k najvyhľadávanejším a dopyt po nich neustále rastie. Dôvodom je samozrejme cena a taktiež skutočnosť, že prevádzkové náklady sú podstatne nižšie, než pri bytoch väčších. Lenže zariadiť takýto priestor nielen efektívne, ale súčasne aj tak, aby sa v ňom človek cítil dobre. Máte podobný byt a lámete si nad touto výzvou hlavu? Známa interiérová dizajnérka vám poradí, ako na to.

Bývanie v jednom či vo dvoj je trendom dnešnej doby a to sa odráža v celkovom prístupe k zariadeniu takýchto interiérov. „Pri malých priestoroch je viac ako inde dôležité všetko vopred dôkladne premyslieť a naplánovať. Našťastie dnes existujú múdre aj multifunkčné riešenia, ktoré sú pre malé byty ako stvorené a ponúkajú vychytávky šetriace množstvo miesta. Spôsoby, ako byt aspoň opticky zväčšiť, existujú a sami budete prekvapení, ako sa to dá zariadiť bez toho, aby ste sa na pár metroch štvorcových museli dusiť,“ radí Anke Glut, bytová dizajnérka pôvodom z Nemecka, ktorá svoj osobný i profesijný život spojila s Českou republikou a venuje sa návrhom rezidenčných i komerčných priestorov.

Na masív zabudnite

Poctivý nábytok z masívu je krásny a má v interiéri svoje jedinečné kúzlo, ale hodí sa do veľkorysejších priestorov, kde jeho robustná krása vynikne. „Odporúčam staviť na čiastočne otvorený a čiastočne uzavretý úložný priestor a nábytok z odľahčených kovových konštrukcií, prípadne z ohýbaného dreva alebo stojaci na nožičkách. Do obývacieho priestoru si kúpte nízke skrinky či poličky vo svetlejších odtieňoch a vyhrajte sa s drobnými úložnými riešeniami, ako sú farebné krabice, košíky alebo rôzne okrasné boxy. Dobre tam skryjete drobnosti a všetko, čo vizuálne tvorí neporiadok, a nemusíte si kupovať klasickú obývaciu stenu,“ radí Anke Glut.

Stavte na svetlé a tlmené tóny

Tmavé farby sú do malých priestorov úplne nevhodné, vyhnúť by ste sa mali aj vzorom. "Ak bývate na pár metroch štvorcových, mali by ste múdro uvažovať aj o výbere farieb. Voľba správnych odtieňov aj ich vzájomné kombinácie sú totiž zárukou úspechu. Stavte na svetlé a tlmené tóny, ktoré majú tú moc priestor opticky zväčšiť a prevzdušniť. Vďaka tomu navyše získate možnosť vyhrať sa s textíliami a doplnkami, ktoré môžete podľa nálady striedať aj nápadnejšie,“ odporúča Anke Glut.

Využite magickú silu svetla

Svetlo dokáže kúzla, a preto sa ho nebojte a využite ho v celej škále, v akej sa vám u vás doma ponúka. Nezatieňujte okná mohutnými závesmi a nepoužívajte hutné záclony – stavte na jemné, až pavučinkové tkaniny. „Dôkladne si premyslite rozmiestnenie svietidiel v miestnosti. Nespoliehajte sa len na centrálny zdroj osvetlenia, doplňte ho menšími zdrojmi svetla podľa zón v miestnosti na rôzne účely. Skvele poslúži bodové osvetlenie a lampy s rôznou intenzitou a dosahom. Opticky urobí dobrú službu aj zjednotenie podlahovej krytiny v celom byte či využívanie zrkadlových plôch vo väčšej miere,“ radí Anke Glut.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku