Zobraziť přihlasovací formulár

Keď dieťa ochorie: Praktické tipy, ako malého maróda zabaviť

  • Publikované:
Keď dieťa ochorie: Praktické tipy, ako malého maróda zabaviť

Zrejme to dobre poznáte. Prvý deň choroby deti ochotne ležia, ako náhle im ale klesne teplota a urobí sa im lepšie, neudržíte ich v posteli ani párom volov. Lietajú po celom byte, skáču po posteli, vymýšľajú blbosti. Lenže lekármi odporúčaný pokojový režim má svoje opodstatnenie. Máme pre vás pár tipov, ako ratolesti zabaviť a zároveň upevniť rodinné vzťahy.

Aj keď v dnešnej dobe už aj tie najmladšie deti najčastejšie trávia voľný čas pred počítačovým monitorom, či s tabletom alebo s chytrým telefónom v ruke, snažte sa ich aspoň v dobe choroby udržať od týchto výdobytkov modernej civilizácie ďalej. Ak je to len trochu možné, mali by skutočne čo najviac času tráviť v posteli, odpočívať a naberať energiu, aby telo malo dostatok síl na boj s chorobou.

Dôležitý pre ich uzdravenie je ale nielen pokoj na lôžku, ale aj psychická pohoda. A práve v tom je kameň úrazu. Výsledky výskumu zverejnené v magazíne Preventive Medicine Reports totiž ukazujú, že už po hodine strávenej pred obrazovkou či displejom klesá u detí sebakontrola, emočná stabilita aj otvorenosť k novým podnetom a naopak sa zvyšuje riziko úzkosti a depresie.

Stavte na vhodné aktivity

Na vás tak je zabaviť potomka nejako inak. Dobrým riešením sú rôzne spoločné aktivity, ako je čítanie, rozprávanie alebo napríklad hranie rôznych hier. Tie navyše môžu byť prínosné aj pre jeho duševný vývoj, veď celý rad hier rozvíja inteligenciu všeobecne, emočnú inteligenciu, pamäť alebo napríklad jemnú motoriku. A navyše spoločne strávený čas pomôže utužiť rodinné vzťahy. Tu je pár námetov, ako obdobie choroby prekonať ľahšie.

Čítanie: S ním uspejete predovšetkým u predškolákov, niekedy ho ale ocenia aj deti, ktoré navštevujú prvý stupeň. Čítanie deti upokojí, pomôže vám s nimi nadviazať bližší kontakt, vytvoriť si silnejšiu emocionálnu väzbu. Navyše im rozširuje myšlienkové obzory, predstavivosť, trénuje sústredenie a schopnosti načúvania druhým. Je dokázané, že deti, ktorým rodičia čítajú, sú v hodinách bystrejšie, nemajú problémy so sústredením, vynikajú výrazne lepšou slovnou zásobou, dobre vyslovujú, majú rozhľad, štýl a často aj kultivovanejší prejav.

Rozprávanie: Rozprávajte im! Deti rozprávanie milujú. Nezáleží na tom, či si vymyslíte nejaký rozprávkový príbeh alebo im budete rozprávať o príhodách zo svojho detstva. Zblíženie, ku ktorému pri takom rozprávaní dochádza, je nenahraditeľné. Navyše vďaka vášmu rozprávaniu zistia, že aj vy ste boli tým malým dieťaťom, ktoré zažívalo svoje dobrodružstvá, robilo lumpárne, padalo z bicykla, robilo starosti aj radosť rodičom... Vďaka takému rozprávaniu budete svojim deťom oveľa bližšie.

Meno, mesto, zviera… Populárnu vedomostnú hru, pri ktorej sa na papier dopĺňajú názvy začínajúce na vyžrebované písmeno, pozná asi každý. V dnešnej dobe už ju ale hrá iba málokto. Obnovte napríklad počas choroby túto tradíciu a uvidíte, že sa všetci dobre pobavíte. Zadanie si upravte podľa veku dieťaťa, tí menší zvládnu napríklad zviera a vec, u starších môžete doplniť napríklad mesto, rieku, osobnosť a podobne.

Slovný futbal: Ďalšou takou hrou, ku ktorej nepotrebujete dokonca ani ten papier a ceruzku, je slovný futbal. Princíp je jednoduchý. Dohovorte sa len, či budete používať iba posledné písmeno alebo dve. Potom už len ten, ktorý začína, povie slovo a ďalší musí povedať slovo začínajúce písmenom alebo písmenami, ktorým toto slovo končí.

Pexeso: Na posteli sa dá tiež skvele rozložiť pexeso, kartová hra zameraná na pamäť a sústredenie. Cieľom je nazbierať čo najviac dvojíc. Hrať ho môžu všetky vekové kategórie, jednoduchšie motívy zvládnu už aj trojročné deti. Hranie pexesa poskytuje podnety na cibrenie pozornosti, pohotovosti, znalostí a pamäte. Siahnuť môžete aj po kvartete a ďalších podobných kartových hrách.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku