Zobraziť přihlasovací formulár

10 chýb, ktorých sa dopúšťame pri používaní tampónov. Nerobíte ich tiež?

  • Publikované:
10 chýb, ktorých sa dopúšťame pri používaní tampónov. Nerobíte ich tiež?

V každom balení tampónov nájdeme ako návod na správne použitie, tak rôzne rady a varovania. Málokto si tento papier ale prečíta. A navyše ani v týchto papieroch nenájdeme všetky informácie. Preštudujte si naše odporúčania a vyhnite sa chybám, ktorých sa možno každý mesiac dopúšťate a koledujete si tak o zdravotné problémy.

1. Umývate si ruky len po zavedení tampónu

Umývajte si ruky aj PRED použitím tampónu. Zamedzíte tak tomu, aby sa všetky nečistoty z vašich rúk dostali aj do vašej pošvy. Tieto ženské partie nie sú sterilné a nedostatočnou hygienou by ste si zarobili na nepríjemný problém.

2. Nezavádzate tampón dostatočne hlboko

Poznáte to tak, že tampón cítite. Ak nie je správne zavedený, necítite sa príjemne, často môžete nahmatať bavlnený koniec tampónu pri vstupe do pošvy. Ak je tampón správne umiestnený, nemali by ste ho vôbec cítiť.

3. Používate iba jeden typ tampónov

Je známe, že používanie tampónov môže spôsobiť syndróm toxického šoku (anglicky streptococcal toxic shock syndróme, TSS), potenciálne smrteľné ochorenie. Tampóny s vyššou absorbciou toto riziko zvyšujú, preto je dobré ich používať iba pri veľmi silnom krvácaní. Menštruácia sa mení zo dňa na deň, takže zatiaľ čo tampóny Super môžu byť prvé dva dni ako dar z nebies, ďalšie dni používajte Normal a koncom periódy postačia aj Light na slabšie krvácanie.

4. Meníte tampón len raz denne

Dokonca aj pri slabom krvácaní by ste mali meniť tampón podľa potreby každých štyri až osem hodín. Vlhký tampón vytvára teplé a útulné prostredie pre baktérie. A čím dlhšie je tampón zavedený, tým vyššie je riziko vzniku TSS.

5. Používate tampón po skončení menštruácie (alebo čo keby náhodou)

Keďže vyťahovať z pošvy suchý kus bavlny nie je nič príjemné, mali by ste sa tohto preventívneho opatrenia radšej vyvarovať. Ak máte napriek tomu obavy, či už vaša menštruácia naozaj skončila, použite radšej vložku.

6. Nemeníte tampón, keď musíte na záchod

Ak musíte na malú, môže vás po vykonaní potreby trápiť „len“ vlhká šnúrka. Ak ale musíte na veľkú, hrozí vám, že sa baktérie prenesú cez šnúrku do vašej močovej trubice. Počas konania potreby sa môže tampón tiež posunúť, aj preto vám ho v tomto prípade odporúčame vymeniť.

7. Zabudnete ho vybrať

Áno, aj to sa stáva. Ak si chybu uvedomíte, čo najskôr ho čistým prstom vyberte. Ak sa tampón zasekne alebo sa odtrhne šnúrka, vyhľadajte lekára, ktorý vám pomôže tampón vybrať.

8. Nemeníte si tampón po kúpeli

Či už plávate v horúcej vani, bazéne, jazere, mori či oceáne, šnúrka od tampónu pláva s vami. Nasiakne chlórom, slanou alebo jazernou vodou a môže spôsobiť silné podráždenie ak tampón čo najskôr nevymeníte.

9. Splachujete aplikátor

Ak nemáte vo svojom okolí sexi inštalatéra, ktorému túžite zavolať, hoďte aplikátor radšej do koša.

10. Vyhadzujete nepoužité tampóny, ktoré skladujete už milión rokov

Tampóny nemajú vopred určený dátum expirácie. Ak ich uchovávate v suchu a čistote, môžete ich použiť aj po mnohých mesiacoch či rokoch. Samozrejme iba v prípade, že nemajú porušený ochranný obal.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku