Zobraziť přihlasovací formulár

7 tipov, ako lacno vybieliť zuby prírodnou cestou. Vystačíte si s tým, čo máte doma!

  • Publikované:
7 tipov, ako lacno vybieliť zuby prírodnou cestou. Vystačíte si s tým, čo máte doma!

Káva, čaj, červené víno, kolové nápoje, fajčenie... To všetko a množstvo ďalších potravín sa nepriaznivo podpisuje na našich zuboch, ktoré sú ich vplyvom nepekne zažltnuté. Vybieliť si ich môžete nechať na niektorej zo zubných kliník. Nejde ale práve o lacnú záležitosť. Ak však chcete ušetriť, poradíme vám, ako si chrup s minimom nákladov môžete vybieliť sami.

Nepekné zafarbenie zubov môže u mnohých ľudí spôsobovať väčšie problémy, než by vás kedy napadlo. Trápi ich obrovský pocit neistoty, často sa boja smiať. Riešenie tohto problému pritom vôbec nemusí byť zložité. A dokonca ani nákladné. Aspoň ak ide o vonkajšie škvrny na zubnej sklovine. Jedným z hlavných dôvodov tohto typu zafarbenia je náš životný štýl. Asi každý vie, že napríklad tabak, červené víno, čierny čaj a káva spôsobujú zmenu farby zubnej skloviny. Za zmienku ale stojí, že zuby môžu „trvalo ušpiniť“ aj potraviny a nápoje ako je čokoláda, balzamikový ocot, paradajkové omáčky na špagety a niektoré ovocné šťavy. To isté platí pre niektoré druhy ovocia a zeleniny. Aj keď môžu byť skvelým zdrojom výživy, napríklad čučoriedky, granátové jablká a napríklad repa, obsahujú chromogény, ktoré sa môžu viazať na sklovinu a spôsobiť zmenu jej farby. Niektoré druhy ovocia a zeleniny sú navyše prirodzene veľmi kyslé, môžu tak zubnú sklovinu narušovať, čo zase uľahčuje jej nechcené zafarbenie.

7 tipov, ako prirodzene vybieliť zažltnuté zuby

1. Jedlá sóda a peroxid vodíka

Zmes peroxidu vodíka a jedlej sódy, ak sa používa ako zubná pasta, je takmer porovnateľná s profesionálnymi bieliacimi ošetreniami v tom, že zbavuje zuby plaku a baktérií, ktoré môžu spôsobiť škvrny na zuboch. Väčšina ľudí zaznamená výrazné zlepšenie už za šesť týždňov. Táto kombinácia je tak účinná, že ju mnoho výrobcov pridalo do niekoľkých najpredávanejších značiek zubných pást.

Domáca zubná pasta na bielenie zubov:

Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu jedlej sódy a 2 polievkové lyžice peroxidu vodíka, kým sa nevytvorí pasta. Tou si čistite zuby 2 až 3 minúty

Náš tip:

Peroxid vodíka v kombinácii s jedlou sódou je tiež skvelou ústnou vodou. Na dosiahnutie najlepších výsledkov zmiešajte rovnaký pomer prísad a po vyčistení kefkou si roztokom ústa dôkladne vypláchnite.

2. Aktívne uhlie

Ďalším skvelým prírodným pomocníkom pri odstraňovaní škvŕn, baktérií a toxínov, ktoré obvykle vedú k žltým zubom, je aktívne uhlie. To zaobstaráte v každej lekárni, väčších predajniach so zdravou výživou a na internete. Najlepšou variantou je to práškové.

Použitie:

Na navlhčenú zubnú kefku naneste množstvo aktívneho uhlia o veľkosti zubnej pasty. Chrup jemne kefujte krúživými pohybmi po dobu minimálne 2 minút.

Tento spôsob nemusí fungovať každému, obzvlášť tým s citlivými zubami, pretože drevené uhlie môže byť príliš abrazívne.

Poznámka:
Aj keď je aktívne uhlie účinné pri bielení žltých zubov, môže sa jemný prášok usadiť v malých štrbinách a pozdĺž línie ďasien. To znamená, že sa po použití tohto produktu musíte uistiť, že ste si dôkladne vypláchli ústa čistou vodou.

3. Jablčný ocot

Ďalší účinný spôsob, ako vyriešiť žltkasté zafarbenie zubov, je obyčajný jablčný ocot. Ten je dobré použiť pred samotným čistením ako ústnu vodu. Najlepšie výsledky dosiahnete, keď zamiešate 2 čajové lyžičky jablčného octu do 150 ml vody a roztokom intenzívne vyplachujete ústa po dobu 20 až 30 sekúnd. Dôvodom, prečo je jablčný ocot tak účinný, je to, že obsahuje prírodné bieliace činidlá, ktoré rozkladajú škvrny spôsobené nielen kávou, vínom a tabakovými výrobkami.

4. Kokosový olej

Čistenie zubov kokosovým olejom je účinný spôsob, ako odstrániť povlak, zubný kameň a baktérie z ústnej dutiny. Bolo tiež preukázané, že je účinný pri prevencii a liečbe zápalu ďasien. Najlepšie výsledky dosiahnete, keď 1 alebo 2 čajové lyžičky kokosového oleja budete prevaľovať v ústach po dobu minimálne 10 minút pred samotným čistením. Pre tých, ktorí nie sú priaznivci kokosového oleja, obdobne účinný má aj slnečnicový a sezamový olej.

5. Šupky z ovocia

Možno sa vám to bude zdať podivné, ale šupky z citrónov, pomarančov, limetiek a grapefruitov môžu skutočne pomôcť rozžiariť váš úsmev. Obsahujú prírodný antioxidant d-limonén, čo je zlúčenina používaná na liečbu mnohých zdravotných problémov, ako je napríklad rakovina a bronchitída. Ovocné šupky sa však používajú aj na bielenie zafarbených alebo žltých zubov. Podobne ako peroxid vodíka a jedlá sóda, mnoho výrobcov pridáva d-limonén do zubných pást. Najlepšie výsledky dosiahnete, keď si zuby trete ovocnou šupkou po dobu minimálne 2 minút. Potom, čo skončíte, si však nezabudnite ústa dôkladne vypláchnuť vodou, pretože kyselina z ovocných šupiek môže narušovať zubnú sklovinu, čo v skutočnosti rieši jeden problém a vytvára ďalší.

6. Ovocie

Konzumácia ovocia, ktoré obsahuje vysoké percento vody, ako sú pomaranče, hrozno a vodný melón, môže pomôcť zmyť povlak, zvyšky jedla a baktérie, ktoré často vedú k žltnutiu a ďalším typom zmeny farby skloviny.

7. Zelenina

Podobne ako konzumácia toho správneho ovocia, môže byť aj konzumácia chrumkavej zeleniny, ako je zeler a surová mrkva, skvelým spôsobom, ako odstrániť povlak a nahromadené baktérie, ktoré spôsobujú škvrny a zmeny farby zubnej skloviny.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku