Zobraziť přihlasovací formulár

10 dôvodov, prečo konzumovať zázvor každý deň. Toto sa stane s vašim telom!

  • Publikované:
10 dôvodov, prečo konzumovať zázvor každý deň. Toto sa stane s vašim telom!

Tiež si čas od času dáte čaj z čerstvého zázvoru, keď na vás niečo lezie alebo vás škriabe v krku? Určite robíte dobre. Až ale zistíte, s akými všetkými zdravotnými problémami vám tento lahodný aromatický koreň ešte dokáže pomôcť, určite si ho doprajete častejšie.

Zázvor je doslova nabitý zdravím. Je bohatým zdrojom vitamínov A, B1, B2, B6, C, E, radu minerálov, antioxidantov a prospešných aminokyselín. Okrem toho obsahuje gingerol, ktorý má pozitívny vplyv na imunitný systém a zvyšuje schopnosť vstrebávania živín, čím pomáha s tráviacimi problémami a celkovo zlepšuje a uľahčuje trávenie. Ďalej obsahuje protizápalové látky, ktoré nás chránia proti kardiovaskulárnym ochoreniam alebo autoimunitným chorobám. Má antiseptické účinky, dokáže znížiť horúčku, regulovať potenie, zmierniť zimnicu. Priaznivo pôsobí na priedušky aj celé dýchacie cesty. Za zmienku stojí aj schopnosť povzbudiť metabolický proces alebo viazanie škodlivých toxínov a ich vyplavenie von z tela. A nezanedbateľná je aj schopnosť znižovať produkciu niektorých tkanivových hormónov, ktoré majú na svedomí bolestivosť a vznik zápalov. Preto je vhodné ho užívať pri bolestivej menštruácii, ale aj pri artritíde alebo reumatizme.

1. Vylieči kašeľ a nádchu

Kedykoľvek máte pocit, že na vás niečo „lezie“, pripravte si zo zázvoru horúci nápoj. Stačí kúsok koreňa nakrájať na kolieska alebo nastrúhať, na šálku použite asi 0,5 centimetra, zaliať vriacou vodou, nechať lúhovať asi 5 minút a nakoniec osladiť najlepšie medom. Nápoj pite najlepšie horúci v niekoľkých menších dávkach v priebehu celého dňa. Ak sa vám zdá nápoj z čerstvého koreňa príliš štipľavý, použite zázvor sušený, na šálku stačí čajová lyžička.

POZOR!
Maximálna denná dávka zázvoru by nemala prekročiť 4 gramy. V prípade sušeného zázvoru je to iba 1 gram.

2. Uľaví od bolesti hlavy

Ak trpíte častými bolesťami hlavy alebo migrénami, pripravte si horúci nápoj z 0,5 centimetra nastrúhaného zázvoru, čajovej lyžičky sušenej mäty a štipky chilli korenia. Zmes v hrnčeku zalejte vriacou vodou, nechajte 5 až 10 minút lúhovať, potom čaj sceďte, oslaďte medom a vypite. Bolesť hlavy do pol hodiny ustúpi alebo sa výrazne zmierni.

3. Reguluje krvný cukor

Zázvor má priaznivý vplyv na hladinu cukru v krvi, pôsobí na uvoľňovanie inzulínu a podporuje metabolizmus sacharidov a lipidov. Vedecká štúdia vykonaná pred pár rokmi potvrdila, že užívanie dvoch gramov zázvorového prášku denne znížilo hladinu krvného cukru na lačno až o 12 percent.

4. Predchádza vzniku krvných zrazenín

Zázračný koreň má významný vplyv na kardiovaskulárny systém, stimuluje riedenie krvi, zabraňuje vzniku krvných zrazenín v tepnách a cievach, je skvelou prevenciou vzniku obávaných kardiovaskulárnych ochorení, medzi ktoré radíme predovšetkým ischemickú chorobu srdca, pri ktorej sa nedostatočne prekrvuje srdce. Medzi ďalšie ochorenia patrí mozgová mŕtvica, kedy dochádza k upchatiu mozgovej tepny a následnému nedokrveniu mozgu. Na odstránenie toxínov a zlepšenie cirkulácie krvi odšťavnite 50 gramov očisteného zázvoru a zrieďte ho s 1,5 až 2 litrami vody. Zázvorovú vodu popíjajte v priebehu dňa. Dochutiť ju môžete medom.

5. Znižuje krvný tlak

V čínskej medicíne je koreň zázvoru už po stáročia využívaný na zníženie krvného tlaku. Pozor ale ak užívate beta-blokátory, teda lieky na zníženie krvného tlaku. V takom prípade sa pred pravidelnou konzumáciou zázvoru poraďte so svojím lekárom.

6. Zlepšuje trávenie a odstraňuje nadúvanie

Či už vás trápi nevoľnosť z opice alebo ste napríklad len niečo zlé zjedli, doprajte si zázvorový nápoj. Účinne potlačí ranné nevoľnosti a zvracanie. Skvele funguje aj pri kinetóze, teda nevoľnosti pri cestovaní. Zázvor totiž podporuje trávenie, zvyšuje slinenie a vylučovanie žalúdočných štiav, takže upokojí žalúdok a to naozaj rýchlo. Pomáha tak aj pri tráviacich ťažkostiach a zvyšuje chuť do jedla. Okrem toho odstraňuje nadúvanie či plynatosť čriev. Nedávno publikovaná štúdia potvrdila, že zázvor je až 6-krát účinnejší, než lieky na blokovanie nadmernej žalúdočnej kyseliny, ktorá spôsobuje pálenie záhy a môže tiež podporiť vznik žalúdočných vredov a rakoviny žalúdka.

7. Potláča zápaly a tlmí bolesť

V zázvore obsiahnutá látka gingerosol účinne znižuje produkciu niektorých tkanivových hormónov zodpovedných za bolesť a zápaly, potláča tak rôzne druhy telesných zápalov, zmierňuje bolesti, opuchy svalov a bolesti kĺbov pri artritíde a reumatitíde, ale napríklad aj bolesti pri menštruácii.

8. Odstraňuje škodliviny z tela

Veľkou prednosťou látok obsiahnutých v zázvore je tiež schopnosť viazať na seba škodlivé toxíny a ďalší odpad v tele a vypudzovať ich von.

9. Pomôže pri znižovaní nadváhy

Dlhodobejšia konzumácia zázvoru môže mať zoštíhľujúci efekt. Látky v ňom obsiahnuté totiž povzbudia metabolické procesy v tele a telo potom dokáže oveľa účinnejšie spaľovať uložené tuky.

10. Funguje ako prevencia rakoviny

Hneď niekoľko štúdií preukázalo, že látky obsiahnuté v zázvore, predovšetkým vyššie spomínaný gingerol, pôsobia nielen ako prevencia vzniku rakovinotvorných buniek, ale taktiež efektívne ničia rakovinové bunky vaječníkov, prostaty a niekoľkých ďalších typov rakoviny. Výrazne tiež znižujú riziko rakoviny hrubého čreva a potláčajú zápaly čriev.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku