Zobraziť přihlasovací formulár

Najčastejšie chyby pri holení nôh

  • Publikované:
Najčastejšie chyby pri holení nôh

Valná väčšina žien si holí nohy žiletkou. Ide samozrejme o časovú úsporu, ale dosť aj o komfort prevedenia - predsa len, epilačné stojky, vosk alebo iné metódy vytrhávania jednoducho bolia. Ale holenie žiletkou má tiež veľa nevýhod. Podráždená koža, začervenanie a v neposlednom rade tiež to, že chĺpky rastú doslova pred očami a nohy vydržia hladké sotva pár hodín. Čo s tým? Existuje pár trikov, ako z holenia nôh žiletkami vyjsť čo najhladšie.

Každá žena má vo svojich skrášľovacích procedúrach svoju rutinu, svoje rituály a osvedčené postupy. Od makeupu po úpravu nechtov. A to samozrejme platí aj pre holenie nôh. Však čo sa na tom dá pokaziť - sprcha, sprchovací gél, žiletka, hotovo. Ale pozor - ak si osvojíte niektorý z nasledujúcich postupov, nohy vám nielen že vydržia dlhšie hladké, ale zabránite tiež podráždeniu a zarastaniu chĺpkov.

Kedy?

Holíte si nohy ráno alebo večer? Správny čas je večer! Aj keď sa to zdá nepravdepodobné, nočný spánok, kedy je telo v pokoji, prispieva k tomu, že pokožka zostane dlhšie hladká. Póry sa stiahnu a miesta po chĺpkoch sa zacelia.

Dôležité je ale tiež správne načasovanie - ideálne je, keď si pred holením nôh dáte aspoň desaťminútovú horúcu sprchu alebo napustíte vaňu. To sa póry naopak otvoria a vy odstránite chĺpok hlbšie; nohy teda vydržia dlhšie hladké.

Ako?

Po smere rastu. Áno, naozaj, po smere. Ak dodržíte vyššie zmienenú radu a necháte póry, aby sa roztvorili, bude holenie v smere rastu pre hladké nohy stačiť. Holením proti smeru, ktoré praktizuje pravdepodobne každá žena, pretože tak vezme chĺpky viac „ pri koži“, si však zarábame na podráždenie a začervenanie, ktorého sa sotva zbavíme do ďalšieho holenia.

Aby vám chĺpky nezarastali, je potrebné odstrániť odumretú kožu. Ideálne je si teda deň až dva dopredu dopriať kvalitný peeling. Tak sa zbavíte suchej kože, ktorá chĺpkom bráni v správnom raste na povrch. Zarastanie chĺpkov podporuje aj nesprávna starostlivosť po holení - ak používate hutné telové mlieka alebo dokonca maslá a trpíte zarastaním chĺpkov, vymeňte doterajší kozmetický prípravok za ľahší.

Čím?

Ak na holenie používate jednorazové, tupé alebo partnerove žiletky (poprípade rôzne kombinácie všetkého), spôsobujete si nielen neefektívne, ale tiež bolestivé a nepríjemné holenie.

Jednorazové žiletky s jedným britom sú vyložene pre núdzové situácie, na dovolenkách, v hoteloch, a rozhodne by mali byť súčasťou každej cestovnej kozmetickej taštičky. Ale na dlhodobé používanie bohužiaľ nie sú. Jeden brit nezaistí úplne kvalitné oholenie, navyše sa rýchlo tupí. A holenie tupou žiletkou je trápenie, aj keď má britov viac.

Občas sa objaví názor, že pánske žiletky sú odolnejšie a vydržia dlhšie ostré. Rozhodne sa to nedá povedať všeobecne, vždy záleží na kvalite porovnávaných výrobkov, nevýhodou je, keď si pánsky strojček nekúpite, ale používate partnerov. Hygiena takéhoto zdieľania holiacej žiletky je sporná, ale pridružené sú aj ďalšie riziká. Pánske žiletky sú koncipované na hrubší porast tváre, brity teda nebývajú tak tenké, ako na dámskych žiletkách - jemné chĺpky na nohách teda môžu takéto žiletky odstraňovať nedokonale. Vzhľadom na to, že sú pánske čepieľky hrubšie, často sa stáva, že keď sa trochu otupia, ľahšie sa porežeme.

Pena, gél, mydlo, voda... alebo niečo iné?

Dobré je nezanedbávať ani výber holiacej peny. To, že sa vyrábajú, má svoj dôvod - neznamená to však, že sú nenahraditeľné. Ak sa vám nechce utrácať nezanedbateľné peniaze za špeciálne prípravky, môžete ich nahradiť napríklad vlasovým kondicionérom, telovým mliekom alebo napríklad medom alebo kokosovým olejom.

Tip Mimibazara: Ak chcete vyskúšať niečo nové, čo zároveň vašu pokožku maximálne vyživí, skúste med! Ten zanechá po holení vašu pokožku vláčnu a jemnú. Ideálne je použiť po holení prírodnú starostlivosť, napríklad práve kokosový olej. Ideálna kombinácia!

Riešite, akým spôsobom holiť alebo neholit nohy? Máte s niečím dobrú alebo naopak zlú skúsenosť? Čo máte vyskúšané? Poraďte ostatným na Mimibazari!

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku