Zobraziť přihlasovací formulár

Vreckové učí deti aj rodičov

  • Publikované:
Vreckové učí deti aj rodičov

Vreckové je bežná súčasť fungovania takmer každej rodiny, avšak jeho výška a podmienenosť sa diametrálne líšia. Prvý kontakt dieťaťa so svetom financií a finančnej zodpovednosti je však veľmi dôležitý nástroj pre jeho nasledujúcu ekonomickú gramotnosť. A okrem iného tiež skvelý výchovný prostriedok. Čo všetko je potrebné vziať do úvahy?

Kedy a prečo vreckové?

Vreckové učí hospodáriť aj malé deti. Niektorí odborníci radia, že by deti mali začať dostávať vreckové, akonáhle sa naučia počítať, iní radia dávať deťom malé finančné čiastky už v predškolskom veku. Ono totiž hospodáriť s peniazmi, to je vec, ktorú sa deti v školách bohužiaľ zatiaľ neučia. A tak prispievať malému školákovi pár desiatkami korún týždenne sa môže vyplatiť.

Systém vs. „keď je potrebné"

Vreckové je niečo, čo deti nenásilne pripravuje na hospodárenie s peniazmi. Preto je potrebné nastaviť systém vyplácania vreckového, vziať do úvahy, čo všetko by si dieťa za vreckové malo a mohlo kupovať. Niekedy sú tieto pravidlá natoľko nejasné, že dieťa dostáva nejakú fixnú sumu ako vreckové, a potom ďalšie peniažky, keď je potrebné (alebo keď je moc urputné). Takto to však v dospelom živote nefunguje, preto by to tak fungovať nemalo ani v rámci vreckového. Avšak pozor, tu samozrejme nehovoríme o mimoriadnych výdavkoch, ako sú školské výlety, obedy atď.

V mnohých prípadoch sa stane, že dieťa dostáva peniaze účelovo - na kino, na výlet, na cestovné, na obedy, na oblečenie. A voľné finančné prostriedky má podľa toho, ako rodičom zostane. Bohužiaľ, skúsenosť jasne preukázala, že takto vedené deti sa čoskoro naučia svoje výdavky naddimenzovávať príp. si ich úplne vymýšľať, len aby mali k dispozícii peniaze.

 

Čo všetko si deti z vreckového platia?

U malých detí a detí mladšieho školského veku je vreckové určené vyložene na rozmary - sladkosti, pitíčka, napríklad aj časopisy alebo akúkoľvek inú zábavu. Výchovná zložka vreckového v tomto veku zahŕňa jedinú, ale veľmi dôležitú zložku - akonáhle minieš, ďalšie navyše nedostaneš.

U starších detí je vhodné zahrnúť do vreckového tiež "povinné výdavky". Napríklad si deti môžu z vreckového platiť telefón, obedy ... Aby vedeli, že nie všetky peniaze, ktoré majú (a mať budú), sú len na zábavu.

Denne, týždenne alebo mesačne?

Periodicita vyplácania vreckového by sa mala líšiť podľa veku dieťaťa. Všeobecne sa odporúča dávať deťom do druhého stupňa ZŠ vreckové týždenne, stredoškolákom už mesačne. Mladšie deti majú tendenciu veľkú sumu peňazí minúť naraz, so staršími si ľahšie nastavíte pravidlá.

Dávať deťom vreckové na dennej báze je pomerne ojedinelé, ale môže to fungovať ako doplnok. Samozrejme záleží na veku dieťaťa i na ekonomickej situácii rodiny, predsa len - keď dáte dieťaťu denne 0,70 € na pitie a napríklad nejaké pochutiny, máte to mesačne okolo 18 €.

 

Rodič ako finančný poradca

Každé dieťa je odmalička súčasťou chodu rodiny a či chcete alebo nie, debaty o peniazoch počuje a vníma ich. Preto je dobré, dieťa čo najskôr zasvätiť do fungovania rodinného rozpočtu.

So staršími deťmi skúste pri stanovovaní výšky vreckového debatovať, vypočujte ich požiadavky a predstavy, na čo všetko by peniaze používali. Rozumne vedenou debatou by ste mali dosiahnuť spoločný kompromis. Nezabudnite však špecifikovať, na čo je vreckové určené. Ak dôjde k nedorozumeniu a vy budete presvedčení, že si vaša ratolesť za vreckové obstaráva napr. desiaty, ale dieťa túto informáciu nezaznamená, ani ho nenapadne využiť "svoje" peniaze na niečo tak prevádzkového, ako je jedlo. A bude o hlade.

V našom vzdelávacom systéme sa dieťa s peniazmi hospodáriť nenaučí, v tomto ohľade školy zatiaľ bohužiaľ nefungujú. Preto plní rodič v rámci vreckového akéhosi finančného poradcu. Ak v prvom mesiaci vaše dieťa s peniazmi nevyjde, prižmúrte oči a prejdite spolu, kde sa stala chyba.

kapesne

U starších detí (povedzme na druhom stupni základnej školy) už by sa do hospodárenia s peniazmi mala zahrnúť aj menej príjemná stránka. Akonáhle je to možné, je vhodné zriadiť dieťaťu bankový účet, naučiť ho s internetovým bankovníctvom a z vlastného účtu nastaviť na vreckové trvalý príkaz. Z účtu si môžu deti platiť napr. telefón alebo iný výdavok, ktorý im je možné zveriť (obedy, cestovné, krúžky ...). Od 15 rokov, kedy môžu mať deti vlastný účet, môžu mať tiež brigády. A s tým je potrebné počítať - vyplácanie zarobených peňazí je často možné iba na účet.

 

Vreckové ako odmena, motivácia a poučenie, nikdy ako trest

Rovnako ako plat, malo by mať vreckové fixnú zložku a odmeny. Dohodnite sa s potomkom na fixnej sume, ktorá nebude závislá na prospechu, domácich prácach ani na správaní. Ak vaše dieťa zostane bez peňazí, buď mu budete stejne dávať sem tam "niečo málo" a vyjde vás to možno ešte drahšie, alebo prispievate k ťažkostiam vo forme získavania peňazí inými spôsobmi. Bohužiaľ, máloktorého teenagera motivujete absenciou peňazí k tomu, aby si našiel brigádu. Ak chcete, môžete ďalej svoje dieťa motivovať k tomu, že si môže ku vreckovému niečo "privyrobiť". Trebárs
systémom odmien za vysvedčenie, pomoc s veľkým upratovaním, dodržiavanie večierky alebo návraty domov atď. To je samozrejme len na vás.

"Zarobené" peniaze majú ešte jednu zaujímavú vlastnosť - akonáhle sa dieťa o ich získanie nejako zaslúži, akonáhle fungujú ako odmena za vykonanú prácu, oveľa lepšie si rozmyslí, za čo ich utratí.

Ďalšou možnosťou pre vedenie dieťaťa k dobrému hospodáreniu je šetrenie. Akonáhle dieťa disponuje nejakými vlastnými prostriedkami, môžete ho motivovať k šetreniu. Napríklad tým, že mu sľúbite doplatiť vytúženú hračku, keď si na ňu polovicu našetrí.

 

Čas sú peniaze, ale nie láska

V súčasnej dobe sa však stretávame aj s iným problémom. Často stretávame deti a mladých ľudí absolútne bez starostí a bez zodpovednosti za svoju finančnú situáciu. Stále viac rodičov vynahrádza deťom čas, ktorý netrávia spoločne, dostatkom (až nadbytkom) peňazí. Takéto deti potom môžu preberať životný štýl rodičov a naučiť sa, že peniaze sú riešením tiež medziľudských vzťahov.

Príspevok pre rodičov

Špeciálnou kapitolou sú vysokoškoláci. V prípade, že neštudujú v rodnom meste, treba im platiť ubytovanie, dochádzanie a stravu - respektíve asi to, čo by dostávali, keby bývali doma. Popri štúdiu na vysokej škole však často vzniká priestor na plnohodnotnejšiu prácu - preberte to so svojím študentom, či jeho škola časovo umožňuje brigádu, či by mal čas na učenie atď. Pretože ak áno, nie je dôvod, aby nepracoval a vám finančnú situáciu neuľahčil. Všeobecne sa odporúča dávať vysokoškolákom "na útratu" okolo 35 – 50 euro mesačne, navyše si môže privyrobiť.

Vreckovým učíte deti zodpovednosti. A to môže vyústiť napríklad tiež v to, že budete mať doma dospelé a trebárs zamestnané "dieťa", ktoré sa bude orientovať vo finančnom prostredí vašej rodiny a na finančnej prevádzke domácnosti sa bude podieľať automaticky a ochotne.

Ako riešite vreckové vy? Máte nastavené pravidlá? A darí sa ich dodržiavať? Koľko je podľa vás ideálna suma pre prvý a druhý stupeň ZŠ, pre stredoškolákov a pre vysokoškolákov? A podporujete deti v tom, aby si samé privyrábali?



Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku