Zobraziť přihlasovací formulár

Ako deti odnaučiť fajčiť

  • Publikované:
Ako deti odnaučiť fajčiť

V diskusii pod naším predošlým článkom, načrtla jedna z čitateliek zaujímavú tému. Zahájili sme prieskum a rozhodli sa spracovať problematiku fajčenia u mladistvých. Korene fajčenia v najbližšom okolí, závislosť a ako z nej von sme konzultovali s lekármi, odborníkmi na prácu s mládežou aj s rodičmi.

Že sa fajčenie obhájiť nedá, na tom sa asi všetci zhodneme. Nie nadarmo sa fajčeniu hovorí zlozvyk, ide o jednu z najbežnejších a spoločensky zatiaľ stále tolerovaných látkových závislostí. Tzv. abúzus (nadužívanie) návykových látok vedie k závislostiam; a čím je organizmus vystavený návykovej látke mladší, tým vzniká závislosť rýchlejšie.

 

3, 2, 1 - závislosť

Väčšina fajčiarov si o sebe nemyslí, že sú závislí vo fyzickom zmysle slova. Veľmi často počujeme vetu: „Môžem s tým prestať, kedy chcem.“ Pre silných a/alebo dlhodobých fajčiarov je cigareta známkou pohody. Často ju využívajú ako odmenu alebo niečo, na čo sa tešia. A fyzické príznaky závislosti nie sú nikdy tak silné, aby boli alarmujúce. Aká je vlastne závislosť na nikotíne?



  • Spoločensky tolerovaná. Spoločne s alkoholom tvoria cigarety spoločensky akceptované ľahké drogy. Hoci vláda už do boja proti fajčeniu na verejných miestach vyrazila, máme k nefajčiarskemu prostrediu pomerne veľmi ďaleko. A doma asi nikto nikomu fajčiť zakázať nemôže (aj keď už zaznievajú hlasy, že by fajčenie v domácnosti s dieťaťom pod 18 rokov mohlo byť postihnuteľné).

  • Drahá. Toto je veľmi nepopulárny faktor. Ľudia s nižšími príjmami fajčia až 3 x častejšie než ľudia v lepšie situovaných rodinách, preto je veľmi prekvapujúce, že ich neodradí ani nedostatok finančných prostriedkov. Veď úplne elementárnou matematikou, kedy za predpokladu, že fajčiar vyfajčí krabičku za cenu 2,70 € dennne a v domácnosti sú dvaja, dôjdeme k mesačnej útrate za cigarety skoro 165 € na domácnosť! Samozrejme existujú aj lacnejšie varianty a cigariet nemusia fajčiť toľko, avšak je to stále poriadna položka rodinného rozpočtu.

  • Fyzická. Nikotín stimuluje centrálnu nervovú sústavu. Fajčiar pociťuje ľahkú eufóriu, zvýšené sebavedomie, nikotín krátkodobo zlepšuje tiež pamäť a sústredenie. Ale keď je ho moc, nastupujú výkyvy nálad, malátnosť, poruchy spánku či nespavosť, potenie, zrýchlený tep, výnimočne zvracanie až neurotické prejavy. Avšak to nie je život ohrozujúce, kým sa neobjavia kŕče spojené so zástavou dychu. K tomu dochádza len výnimočne, tolerancia k nikotínu je veľká.

  • Psychosociálna. A tu narážame na jadro problému. Príčina vzniku a pretrvávanie závislosti na cigaretách je predovšetkým v prostredí priateľov, kamarátov, rodiny. Veď však len s cigaretou je zábava, pohoda, vyzeráme ako frajeri. Alebo aspoň dosť drsne na to, aby nás ostatní brali.

kourdeti

Prečo deti začínajú fajčiť?

Doba, kedy deti vyskúšajú svoju prvú cigaretu, je okolo desiateho roku veku. Pravidelne začínajú fajčiť okolo 12, 13. Čo ich k tomu vedie? Všeobecne sa dá povedať, že tlak okolia a nedostatočné zvnútornenie názoru, že fajčenie je zlé. Mnohých rodičov totiž nenapadne, že by si ich ratolesti mohli začať zatĺkať klince do rakvy už tak skoro. Za fajčenie u maloletých (poťažmo detí) môžu predovšetkým tieto faktory:

  • Neistota.

  • Nízke sebavedomie.

  • Frajerina.

  • Túžba po „úspechu v kolektíve“.

  • Zvedavosť, dobrodružstvo.

  • Príde im to normálne.

  • Napodobnenie svojho vzoru (kamarát, učiteľ, rodič).

 

Málokto začne fajčiť sám od seba. Vplyv okolia hrá u cigariet obrovskú úlohu. A je len na konkrétnom dieťati, ako dosť je silné a či odolá. Čím v mladšom veku človek s fajčením začne, tým rýchlejšie sa u neho vyvíja tiež závislosť fyzická. Pri odvykaní od fajčenia sú najhoršími abstinenčnými príznakmi dysfória, zvýšená chuť do jedla, nervozita, úzkosť.

 

Fajčí vaše dieťa?

Mnoho rodičov sa domnieva, že keby ich dieťa fajčilo, rozhodne to spoznajú. Vzhľadom k tomu, že najvýraznejším sprievodným javom fajčenia je zápach, majú rodiny s rodičmi, ktorí fajčia, trošku ťažšiu východiskovú pozíciu. Prinášame vám pár tipov, čoho by ste si mali všímať, keď máte podozrenie:

  • Ak fajčíte, nestrácajú sa vám cigarety?

  • Dávate deťom vreckové? Viete, za čo ho míňajú?

  • Chodí vaše dieťa podozrivo ochotne nakupovať, so psom, s košom ...?

  • Páchne mu oblečenie? Zamerajte sa predovšetkým na rukávy. Obligátna výhovorka je, že fajčil niekto iný a oblečenie jednoducho napáchlo. Ak ale po cigaretách páchnu viac rukávy a goliere, môže to byť inak.

  • Okrem dychu páchnu po cigaretách tiež prsty. Ak človek fajčí dlhodobo, priestor medzi ukazovákom a prstenníkom žltne.

 

Ako z toho von

Žiadny rodič nechce (alebo by rozhodne chcieť nemal), aby jeho dieťa fajčilo. Keď už to skúsia, ako že to asi skúsi každý, tak by sa mali držať prvého dojmu a ďalej v tom nepokračovať.

A keď už pokračujú ... čo s tým?

  • Prevencia je základ. O fajčení s deťmi hovorte. Nie násilne, skúste len tak mimo reč. Ak fajčíte, hovorte o tom, aký to má na vás vplyv (na fyzičku, ekonomický, ako musíte stále prať atď.), ako chcete prestať. Ideálne prestaňte.

  • Prikročte k riešeniu, až keď ste si istí. Neopodstatnené osočenie môže viesť k reakciám "na truc".

  • Zdravý životný štýl je in. Strašiť začínajúceho fajčiara rakovinou pľúc a kardiovaskulárnym ochorením sa väčšinou míňa účinku. Teenageri väčšinou nerozmýšľajú nad svojím odchodom z tohto sveta, tak to berú ako problém ich budúceho ja. Teda taký, ktorý nemusia riešiť. Efektívnejšou sa zdá pozitívna stratégia, kedy deťom ukážete, že kvôli skrátenému dychu sa trebárs nebudú môcť venovať športu, postupne sa im otupí čuch a chuť, budú musieť viac soliť a koreniť, nevychutnajú si dobrý čaj ani kávu ... jednoducho nebudú in.

  • Pachy in nie sú. Fajčiara alebo fajčiarku nechcem nikto bozkávať. Dokonca ani fajčiari. Čo je celkom paradox, ale funguje. Jasne, zapáliť si na diskotéke vyzerá možno drsne, ale tiež to môže veľa plánov pokaziť.

  • Peniaze nie sú zadarmo. Cigarety niečo stoja a tak je vhodným opatrením obmedziť vreckové. Alebo urobiť z vreckového zárobok, teda ho podmieniť nejakými aktivitami. A zarobené peniaze sa míňajú o dosť horšie ako tie, ktoré mladý človek dostane. Zahrňte do takto poskytovaného vreckového tiež "mimoriadne výdavky", aby sa vaše deti nespoliehali na to, že vždy dostanú peniaze navyše na nejakú akciu.

  • Ak fajčíte, vysvetlite, prečo je to zlé. Pre deti je rodič vzor. A ničím si nezíska toľko rešpektu ako tým, keď prizná chybu. Ukážete tak svojmu potomkovi nielen to, že viete uznať svoju slabosť, ale tiež to, že ho beriete ako parťáka. A predsa len ... prestať by ste napríklad mohli spoločne, nie?

    kourdeti2
  • Vyvarovať by ste sa mali modelu „s kamarátmi začať, s rodičmi pokračovať“.

  • Ak nefajčíte, vysvetlite, prečo je to dobré. A to celkom konkrétne. Skúste zdôrazniť okrem zdravia trebárs peniaze, napríklad, že aj vďaka tomu, že nefajčíte, môžete chodiť na dovolenky (pretože ono ušetrených pár tisícoviek mesačne na peknú dovolenku stačí), príp. čokoľvek iné.

 

A na záver...

Nekričte. Vzbudzujete tým u puberťáka nutnosť sa búriť. Siahnite do svojho svedomia. Ak kážete vodu a pijete víno a odbyjete svoje deti „moje fajčenie je moja vec,“ alebo napríklad „to je niečo iné, ja som dospelý/á“, nemôžete čakať výsledky. Navyše dospievajúce deti chcú byť dospelé čo najrýchlejšie a ak k tomu fajčenie patrí ...

Svoje skúsenosti zverilo Mimibazaru tiež pár rodičov:

Na rodinnom grilovaní som sledovala svoju pätnásťročnú dcéru, pretože ma celkom zaujalo, ako je tyčinky. Bavila sa s bratrancami a tyčinku držala medzi ukazovákom a prstenníkom, sem tam si ju mimovoľne odklepla. No ... bol potom trochu kravál.“

Jana V., 46 rokov

„Akonáhle manžel zistil, že náš syn fajčí, kúpil mu škatuľku veľmi silných cigariet, sadli si v kuchyni k stolu, kecali a manžel nášho Járu úplne nenápadne doviedol k tomu, že vyfajčil na posedenie celú krabičku. Tú noc by som nikomu nepriala, zvracal, celý sa triasol ... ale myslím, že už nefajčí.“

Vlaďka, 51 rokov

Obaja s manželom sme boli silní fajčiari. Ja som sa k fajčeniu vrátila približne v čase, keď môj najmladší syn začal chodiť do škôlky. Raz doniesol obrázok, na ktorom sme boli celá rodina pred naším domčekom, mňa a manžela nakreslil s cigaretou v ruke. Ako by som dostala facku. Ten obrázok som si prilepila na chladničku a cigariet som sa už ani nedotkla. Manželovi to trvalo dlhšie, ale prestal tiež.“

Hana, 49 rokov

Máte nejaké skúsenosti s fajčením u detí? Máte nejaký osvedčený recept ako fajčiara odhaliť, ako ho odnaučiť, čím ho postrašiť? Alebo naopak na fajčení nevidíte nič zlé? Diskutujte na MIMIBAZARi!
 

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku