Zobraziť přihlasovací formulár

Chrápanie ničí vzťahy! 6 tipov, ako sa ho zbaviť

  • Publikované:
Chrápanie ničí vzťahy! 6 tipov, ako sa ho zbaviť

Na mysli máme samozrejme rady, ako sa zbaviť chrápania, nie partnera, ktorý týmto problémom trpí. Vedeli ste, že tento nepríjemný zvuk je často dôvodom mnohých vážnych partnerských hádok? Navyše, chrápanie nie je zďaleka len problémom mužov, stretávame sa s ním pomerne často aj u žien. A s vekom sa pravdepodobnosť, že sa to bude týkať aj vás, značne zvyšuje. Našťastie existuje hneď niekoľko spôsobov, ako chrápanie obmedziť.

Samotné chrápanie vzniká pri dýchaní vibráciami mäkkých tkanív hltana. Počas spánku je znížené napätie svalov, ktoré tvoria svalovú trubicu, cez ktorú dýchame. Menšou mierou sa na chrápaní môže podieľať aj nos, resp. vnútorné partie nosa pri väčšom vybočení nosnej prepážky alebo pri chronickej nádche. Vznik chrápania taktiež negatívne ovplyvňuje obezita. S chrápaním začíname najčastejšie v dospelosti najmä po 40. roku veku. To sa vysvetľuje znížením elasticity väziva a svalového napätia, ktoré vedie k ľahším vibráciám (chrápaniu). Uvádza sa, že istú úlohu zohráva aj dedičnosť, pričom chrápanie nie je priamo určené geneticky, ale určitou skladbou dedičných faktorov, ako je tvar tváre a oblasti hltanovej úžiny.

Zmeňte polohu pri zaspávaní

Ľudia, ktorí majú tendencie k chrápaniu by nemali zaspávať na chrbte, pretože táto poloha chrápanie umocňuje. Ak zaspávate na boku alebo na bruchu, tak máte väčšiu šancu dopriať svojim spolunocľažníkom pokojnejšiu noc. Ideálne je spať na bruchu, kedy máte ruku položenú pod vankúšom, na ktorom ležíte. A ak sa počas noci stále prevaľujete späť na chrbát - tak vyskúšajte legendárny DIY tip: Zašite si do zadnej časti pyžamá golfovú loptičku alebo tenisák. Ten zabráni prevaľovaniu v spánku na chrbát. Na pomoc si tiež vezmite vyšší vankúš, pretože ak ležíte v mierne vyvýšenej polohe dôjde k lepšiemu spriechodneniu dýchacích ciest.

Stavte na správny pitný režim

Možno vás to prekvapí, ale dokonca aj nedostatočný pitný režim v priebehu celého dňa môže zvyšovať pravdepodobnosť, že budete v noci hlasno chrápať. Pri dehydratácii organizmu totiž zalepia naše ústa a nos sekréty, čo má za následok hlasné chrápanie.

Zaobstarajte si zvlhčovač vzduchu a vetrajte

„Ako prevencia proti chrápaniu je tiež dobré doma používať zvlhčovače vzduchu, pretože suchý vzduch môže byť pre naše sliznice dráždivý a spôsobovať chrápanie. Do zvlhčovača môžete dať bylinné extrakty z mäty alebo eukalyptu, ktoré dobre pôsobia na uvoľňovanie dýchacích ciest,“ hovorí MUDr. Jan Kastner, odborník na spánkovú medicínu z Perfect Clinic. Pred zaspávaním tiež dobre miestnosť vyvetrajte. Suchý vzduch a príliš veľké teplo chrápanie zhoršuje. Ideálna teplota na spánok je 18–20 stupňov Celzia.

Pozor na alkohol a cigarety pred spaním

Nežiaduce zvukové efekty pri spaní prehlbuje aj večerné fajčenie a konzumácia alkoholu. Cigarety dráždia mäkké tkanivá a dochádza vďaka nemu k zdureniu a vzniku chrápania. Fajčiť by ste mali obmedziť úplne. Alkohol by sa nemal piť 2 hodiny pred spánkom, pretože pôsobí na celkové uvoľnenie svalov v krku, ktoré vedie k chrápaniu. Navyše alkohol spôsobuje častejšie budenie počas noci. Na vznik chrápania má vplyv aj branie sedatív. Tie majú pri spánku rovnaké účinky ako alkohol.

Skúste kvapky, spreje a ďalšie pomôcky proti chrápaniu

V lekárňach zaobstaráte celý rad prípravkov, či už ide o kvapky, nosné a ústne spreje, náplasti na nos, ale aj rôzne klipsy alebo napríklad zariadenie, ktoré chrápaniu zabraňuje pomocou elektrostimulácie. Niekto zase nedá dopustiť na rôzne spreje a kvapky, obsahujúce obvykle rôzne éterické oleje, ktoré sa aplikujú pred spaním na vankúš.

Požiadajte o pomoc odborníkov

Ak už proti chrápaniu nepomáhajú žiadne „babské rady“ je na čase zájsť k lekárovi. Často totiž môže chrápanie znamenať aj vážnejší zdravotný problém. Celosvetovo najrozšírenejším a dlhodobo najefektívnejším zákrokom v správne indikovaných prípadoch, ktorý vedie k výraznému zníženiu intenzity či vymiznutiu chrápania u 80-90 % pacientov, je tzv. laserová uvuloplastika (skr. LAUP), ktorá sa vykonáva u klasických „chrápačov“ (nie apnoikov). Ide o operáciu v miestnom znecitlivení, zákrok by sa mohol prirovnať k návšteve u zubného lekára. Samotný ambulantný zákrok obnáša znesenie „prebývajúcej“ časti mäkkého podnebia laserom. „Celková doba zákroku je asi 15-20 minút. Nevyhnutnou podmienkou dobrej efektivity zákroku je aj pacient bez väčšej nadváhy, nemal by teda byť operovaný človek, ktorého BMI (body mass index) prekračuje hodnotu okolo 30. Jednak preto, že ľudia s väčšou nadváhou trpia vo vyššej miere spánkovým apnoem, a tiež preto, že u pacientov s nadváhou má LAUP menší efekt,“ dodáva MUDr. Ján Kastner.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku