Zobraziť přihlasovací formulár

5 tipov, ako počas adventu a vianočných sviatkov nepribrať. Tento rok to zvládnete!

  • Publikované:
5 tipov, ako počas adventu a vianočných sviatkov nepribrať. Tento rok to zvládnete!

Pred nami sú vianočné sviatky a oslavy Nového roku, ktoré sa tradične spájajú s opulentným hodovaním, jedením sladkostí, chlebíčkov a očiek, pitím alkoholu a presladených limonád. S konzumáciou cukroviniek mnohí z nás začínajú dokonca už v adventnom období. A k tomu všetkému ešte často trávime všetok čas pred televíznou obrazovkou sledovaním obľúbených rozprávok a filmov. Niet divu, že potom často nasleduje zdesenie, keď sa postavíme na váhu. Nie je nezvyčajné, že počas sviatkov priberiete dve až päť kíl. Ako tomu teda tento rok predísť?

1. Strážte si veľkosť porcií

Počas sviatkov, žiaľ, často dochádza k tomu, že si dávame oveľa viac jedla, než zjeme obvykle. A k tomu ešte všetko to pečivo, chlebíčky, očká a ďalšie dobroty. Je ale dobré si uvedomiť, že tí, ktorí jedia väčšie porcie, majú tendenciu priberať ľahšie ako tí, ktorí si veľkosť porcií strážia. Najlepší spôsob, ako na sviatočné prejedanie vyzrieť, je strážiť si váš odporúčaný príjem kalórií, kontrolovať veľkosť porcií alebo používať menšie taniere.

2. Obmedzte konzumáciu sladkostí

Vianočné pečivo, štóla, vianočka, rôzne dezerty... Sladkostí sú počas sviatkov všade plné tácky a misy. A to ako u vás doma, tak v domácnostiach, ktoré počas sviatkov navštívite. To často vedie k nadmernej konzumácii cukru a sacharidov, čo je bežná príčina priberania na váhe. Namiesto toho, aby ste jedli každú dobrotu, ktorú máte na dohľad, sústreďte sa len na svoje najobľúbenejšie a zvyšok jednoducho ignorujte. Aj tie, ktoré máte radi, ale konzumujte s rozumom. Ďalším osvedčeným trikom je, že budete všetky tie dobroty, ktoré si doprajete, vychutnávať pomaly. Vďaka tomu bude menej pravdepodobné, že to so sladkým preženiete.

3. Buďte aktívni s rodinou a priateľmi

Činnosti, ako je sedenie na gauči a sledovanie televízie, sú bežnou sviatočnou tradíciou mnohých rodín. Takáto nečinnosť ale môže prispieť k relatívne rýchlemu nárastu hmotnosti, najmä ak je sprevádzaná prejedaním. Vykonávanie nejakého druhu fyzickej aktivity s rodinou môže byť pre udržanie hmotnosti prospešné. Dokonca aj niečo také jednoduché, ako je rodinná prechádzka, môže odpútať vašu myseľ od všetkého toho lákavého jedla a vianočného pečiva, a umožní vám zároveň nadviazať puto s vašimi blízkymi. Na každý deň si naplánujte nejaké aktivity, vyraziť môžete napríklad aj na korčule alebo na lyže.

4. Pozor na tekuté kalórie

Počas vianočných sviatkov a osláv Nového roka všeobecne konzumujeme oveľa viac alkoholu, sladkých malinoviek a ďalších kaloricky bohatých nápojov, než v priebehu zvyšku roka. Tieto nápoje môžu náš príjem výrazne navýšiť významným množstvom cukru a prázdnych kalórií, čo môže spôsobiť priberanie na váhe. Okrem toho je konzumácia alkoholu často spojená so zvýšenou chuťou do jedla a je tak rizikovým faktorom pre zvýšenie telesnej hmotnosti. Ak sa teda snažíte váhu udržať, je najlepšie príjem vysoko kalorických nápojov obmedziť.

5. Upravte svoje recepty

Vysoko kalorické domáce jedlo je primárnou príčinou priberania na váhe počas sviatkov. Kalorický obsah pokrmov ale môžete podstatne znížiť mnohými spôsobmi. Tu je niekoľko tipov:

Pečenie

  • Nahraďte maslo jablčným pyré, roztlačeným banánom alebo tekvicovým pyré. Tie navyše nahradia aj veľkú časť cukru.
  • Namiesto klasického cukru použite nízkokalorickú náhradu, ako je stévia, erytritol alebo xylitol. Siahnuť môžete aj po mede, javorovom či agávovom sirupe, jablčnom koncentráte a podobne.
  • Bielu pšeničnú múku nahraďte zdravším variantom. Pre vianočné pečivo je vhodná múka špaldová, pohánková, amarantová, kukuričná alebo sójová. Na pečenie je vhodná aj múka ražná. Keď už chcete použiť bielu pšeničnú múku, čiastočne ju nahraďte múkou celozrnnou, a to v pomere 1:2 alebo 1:1.
  • Miesto čokolády alebo cukríkov siahnite po sušenom ovocí.

Varenie

  • Namiesto vyprážania používajte iné spôsoby varenia, ako je pečenie, varenie v pare alebo grilovanie.
  • Smotanu nahraďte nízkotučným alebo odstredeným mliekom.
  • Namiesto smotanového syra, kyslej smotany a majonézy použite grécky jogurt.
  • Namiesto množstva masla dochuťte pokrmy bylinkami a korením.

Nápoje

  • Namiesto sladených nápojov pite sódu, neochutenú minerálku alebo perlivú vodu.
  • Keď už chcete vodu ochutiť, siahnite skôr po čerstvo vylisovanej citrónovej, pomarančovej alebo limetovej šťave, než cukru.
  • Zaujímavú chuť nápojom môže dodať aj škorica.
  • V mliečnych nápojoch a koktailoch používajte namiesto hustej smotany nízkotučné alebo odstredené mlieko. Na osladenie stačí ovocie, prípadne trocha medu, cukor do nich nepridávajte.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku