Zobraziť přihlasovací formulár

Vianočné pečivo trochu inak: Vyskúšajte zdravšie linecké, perníčky a nepečené guličky

  • Publikované:
Vianočné pečivo trochu inak: Vyskúšajte zdravšie linecké, perníčky a nepečené guličky

Snažíte sa žiť zdravšie, ale neviete si vianočné sviatky predstaviť bez tradičných cukroviniek? Ani nemusíte! Stačí napríklad len nahradiť pšeničnú múku iným, nutrične zaujímavejším a tiež zdravším variantom, a používať kvalitné suroviny. Vyberte si niektorý z receptov na pečenú aj nepečenú klasiku a presvedčte sa, že maškrtiť sa dá aj zdravo.

Namiesto klasickej bielej múky môžete takmer vo všetkých receptoch, a to aj tých na pečivo, použiť múku pohánkovú. Tá obsahuje kvalitné sacharidy, veľké množstvo vlákniny a bielkovín, ale aj množstvo minerálnych látok a vitamínov. A pokiaľ ju neskombinujete s inou pšeničnou múkou, je bez lepku, a teda vhodná aj pre alergikov.

Ak hľadáte bezlepkovú múku s vysokou nutričnou hodnotou, siahnite po cícerovej. Nielen, že sa skvele hodí pri príprave sladkých pochutín, ale využiť ju môžete aj pri varení omáčok alebo domácich knedlí. Hodí sa aj na prípravu nepečených guličiek.

Ďalším bezlepkovým variantom, ktorý sa vďaka svojej neutrálnej chuti skvele hodí na pečenie sladkých i slaných variantov, je múka ciroková. Vedeli ste, že cirok je jednou z najdlhšie pestovaných obilnín na našom území? Táto bezlepková alternatíva ponúka širokú škálu telu užitočných látok - bielkoviny, vlákninu i minerály, ako sú horčík, železo a napríklad zinok alebo vitamín B.

Pohánkové linecké

Ingrediencie:

  • 250 g bio pohánkovej múky
  • 150 g masla v bio kvalite
  • 70 g bio cukru
  • 2 žĺtky z bio vajec
  • 1 čajová lyžička nastrúhanej kôry z bio citróna
  • štipka soli
  • bio marmeláda na zlepovanie

Postup

Zmiešajte múku, soľ, cukor a citrónovú kôru. Zapracujte pomocou masla (ideálne vytiahnutého z chladničky, nie izbovej teploty). Až bude mať cesto konzistenciu mrveničky, pridajte vajcia a ďalej hneťte. Akonáhle bude zmes hladká a pevná, zabaľte ju do potravinovej fólie a nechajte odpočinúť do druhého dňa v chladničke. Nasledujúci deň cesto rozvaľkajte a pomocou formičiek vytvorte požadované tvary. Pečte na 160 stupňov asi 15 minút. Nechajte vychladnúť a zlepujte marmeládou. Uchovávajte v chlade.

Čokoládové cícerové guličky

Ingrediencie:200 g bio cícerovej múky

  • 125 g bio masla
  • 40 ml bio mlieka izbovej teploty
  • 4 čajové lyžičky bio medu
  • štipka jedlej sódy
  • 4 čajové lyžičky bio vanilkového extraktu
  • 1,5 hrnčeka nasekanej čokolády v bio kvalite
  • škorica, kakao, alebo oriešky v bio kvalite na ozdobu

Postup:

Na miernom ohni v panvici rozohrejte maslo a pridajte cícerovú múku. Miešajte asi 10 minút tak, aby sa zmes nepripálila. Odstavte a pridajte mlieko, med, jedlú sódu a vanilkový extrakt. Pomocou ručného šľahača všetko dobre zapracujte. Prisypte ¾ hrnčeka nasekanej čokolády. Nechajte asi hodinu a pol oddýchnuť. Zo zmesi vytvarujte guličky a dajte ich opäť na pol hodiny na chladné miesto. Medzitým si pripravte vodný kúpeľ a rozpustite zvyšok čokolády. Guličky v čokoláde namáčajte, môžete ich potom posypať škoricou, kakaom, alebo ozdobiť nasekanými orieškami. Uchovávajte ich na chladnom mieste.

Pohánkovo-cirokové perníčky

Ingrediencie:

Na perníčky

  • 300 g bio pohánkovej múky
  • 60 g bio cirokovej múky
  • 80 g bio medu
  • 1 ks bio vajíčka
  • 45 g rozpusteného rastlinného tuku v bio kvalite
  • bio perníkové korenie
  • štipka soli
  • lyžička sódy
  • bielok z bio vajíčka na potretie perníčkov

Na polevu

  • 200 g práškového cukru
  • 1 bielok v bio kvalite
  • bio citrónová šťava

Postup:

Ušľahajte celé vajce s medom, pridajte pohánkovú a cirokovú múku so sódou, soľou a perníkovým korením. Nakoniec prilejte rozpustené maslo a zapracujte ho do cesta. Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočinúť v chladničke do nasledujúceho dňa. Cesto vyberte z chladničky a nechajte ohriať na izbovú teplotu. Vyvaľkajte ho na hrúbku asi 0,5 cm a vykrajujte z neho požadované tvary. Pečte pri 180 stupňoch asi 10 minút. Rúru ale strážte, aby sa perníčky nepripálili. Po vybratí z rúry ich ihneď potrite bielkom, aby boli krásne lesklé. Práškový cukor dvakrát preosejte cez sito, aby sa zmes v plniacom vrecku neupchávala. Pridajte bielok a citrónovú šťavu a pomocou ručného šľahača miešajte tak dlho, kým nevznikne nadýchaná biela poleva. Zmes vložte do papierového kornútku a môžete zdobiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku