Zobraziť přihlasovací formulár

Recept na vynikajúci perníkový závin plnený slivkovým lekvárom

Všetci sa snažíme menej maškrtiť a zdravšie jesť, ale vzdať sa na Vianoce tradičných pochúťok, to by bola vážne škoda. Skúsme ale niektoré suroviny nahradiť tými zdravšími. Múku použiť celozrnnú, ubrať cukor a ako tuk použiť ghí – čistý maslový tuk najvyššej kvality získaný prepustením čerstvého masla, ktorý sa oproti bežným tukom neprepaľuje, pretože má vysoký bod zápalnosti (250 °C), navyše skvele chutí a má orieškovú vôňu.

„K veľkým výhodám ghíčka tiež patrí, že si ho môžu dopriať aj tí, ktorí bežné maslo nemôžu. Ghí totiž, na rozdiel od klasického masla, neobsahuje laktózu (mliečny cukor), s trávením ktorej majú problém ľudia s nedostatkom enzýmu laktázy. Zároveň neobsahuje ani kazeín, čo je mliečna bielkovina, na ktorú sú aj niektorí ľudia alergickí. Navyše vydrží až rok bez chladenia,“ hovorí Andrea Zpěváková Dostálová zo spoločnosti České ghíčko, kde prepustené maslo vyrábajú už šiesty rok, ručne a podľa starých receptúr.

Tip od Andrey Zpěvákovej Dostálovej: Pre pečenie vianočných cukroviniek a dezertov vyskúšajte Ghí špeciál škorice s vanilkou – pečivo bude nielen jemné a vláčne, ale bude aj krásne voňať!

Recept: Pernikový závin

Suroviny:

300 g hladkej múky

1 lyžička sódy

perníkové korenie – najlepšie čerstvo natlčené (škorica, badián, klinček, muškátový oriešok, mletý zázvor)

200 g práškového cukru

2 lyžice medu

1 vajce

70 g Ghí

1 lyžica rumu

1 lyžica mlieka

300 g slivkového lekváru

200 g nasekaných vlašských orechov

Postup:

1. V robote s hnetačom pripravíme cesto: múku preosejeme, pridáme sódu, korenie a cukor.

2. V inej nádobe rozšľaháme vajcia, pridáme tekutý med, rozpustené ghíčko a rum.

3. Vypracujeme hladké cesto, pokiaľ je príliš tuhé, pridáme trochu mlieka.

4. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke cez noc odležať.

5. Druhý deň cesto rozdelíme na dva diely, z ktorých vyvaľkáme dve placky asi pol cm hrubé.

6. Potrieme ich lekvárom a posypeme orechmi. Každú placku zabalíme ako závin a potrieme rozšľahaným vajcom.

7. Záviny otočíme na plechu spojom dole a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút, než zozlatnú.

8. Necháme ich vychladnúť a krájame na plátky.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku