Zobraziť přihlasovací formulár

Vytratil sa z vášho vzťahu sex? 3 spôsoby, ako obnoviť sexuálnu túžbu

  • Publikované:
Vytratil sa z vášho vzťahu sex? 3 spôsoby, ako obnoviť sexuálnu túžbu

Ak váš vzťah prechádza obdobím, kedy ani jeden nemáte na sex s tým druhým pomyslenie, je najdôležitejšie znova začať. Už po prvom kontakte tohto typu po dlhej dobe vám bude jasné, že bola chyba odstaviť sex na druhú koľaj, hoci to bolo kvôli stresu a kvôli tomu, že „toho bolo veľa“. Únava, stres a nepokoj, aj to sú veci, proti ktorým sa dá účinne bojovať práve sexom. A nezabudnite, pri sexe sa u žien vyplavuje oxytocín, hormón, ktorý upevňuje naše psychické väzby k druhému. Čím viac sexu, tým viac sme zamilované!

Zo všetkých strán počujeme (a sami to veľmi dobre vieme), že stres jednoducho nie je pre náš život dobrý. Narúša vlastne všetky jeho oblasti, a to vrátane nášho sexuálneho apetítu. A každý z nás si už neraz na vlastnej koži vyskúšal, že keď sa nechce, nerobí to so vzťahom nič dobré. Narastá napätie a aj keď by sme si povedali, že sex je vec natoľko prízemná, že náš vzťah ovplyvniť nemôže, opak je isto istou pravdou. Ak tento deficit cítime a vieme, že sme to my, komu sa nechce, môžeme svoje libido podporiť troma úplne nevinnými spôsobmi.

Vysoká hladina stresu nemusí byť viditeľná na prvý pohľad. Môžeme si myslieť, že sa stretávame s úplne bežnými každodennosťami, ktoré predsa zvláda každý. Rodina, nákupy, deti, práca, starostlivosť o ostatných členov rodiny, oslavy, dovolenky... to je predsa všetko normálne, no nie? A pritom záleží na toľkých veciach! Okrem iného nie je každá osobnosť rovnaká, rovnako adaptovaná a pripravená na vyrovnávanie sa so stresom. Každý znášame dobre len istú úroveň psychického nepohodlia a to, že iní toho údajne zvládajú viac, nie je meradlo.

Úplnou iróniou je, že jeden z najlepších rozpúšťačov stresu, máme vlastne po ruke a sami si ho kvôli stresu odopierame. Sex a orgazmus sú najprirodzenejšie protistresové aktivity, akonáhle ich vyskúšame znova, spomenieme si, ako zázračne fungujú.

Zacvičte si

Okrem toho, že cvičenie a telesná námaha sú samy o sebe skvelým protistresovým aktom, dokážu tiež poriadne rozprúdiť krv po našom tele. A to nemyslíme obrazne, ale doslova. A zvýšené prekrvenie celého tela znamená aj väčšiu citlivosť istých partií. U mužov stimuluje cvičenie produkciu testosterónu, hormónu, ktorý môže za sexuálnu túžbu, ženy sú zase vďaka cvičeniu citlivejšie, zvyšuje sa sexuálna túžba.

Povedzte si o masáž

Aj keď práve nie sme „v nálade“, kontakt kože na kožu uvoľňuje stres tak či tak. Nevinná masáž chrbta často môže prebudiť aj iné pocity, zvlášť u ľudí v strednom veku, ktorí nie sú už toľko poháňaní hormónmi. Zďaleka neplatí, že erotické vzrušenie nie je podmienené psychikou, naopak. Vnímanie kontaktu, hoci nevinného, ktorý so sebou nesie partnerovu blízkosť, pomoc a úľavu, so sebou často prinesie aj túžbu iného typu.

Naplánujte si sex do kalendára

Môže vám to pripadať ako jedna z najmenej romantických vecí na svete, veď sex by sa nemal plánovať, mal by sa jednoducho diať. Ale dať si sami záväzok (alebo sa dokonca dohovoriť s partnerom), že jednoducho „zajtra večer to bude“, zvýši pravdepodobnosť, že to zajtra večer bude pomerne dosť. Ide opäť o spoluprácu hlavy a tela. To, že si dáme sex ako úlohu, znamená, že sa podvedome aj vedome budeme snažiť ju splniť. Vyhradíme si čas, vezmeme si peknú bielizeň, pripravíme sa, skrášlime... a celkovo sa teda budeme cítiť lepšie, aj keď sa nám nutne chcieť nemusí. Ale ono to príde.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku