Zobraziť přihlasovací formulár

Spíte málo? Hrozí vám starecká demencia a pravdepodobnosť, že ochoriete na chrípku, je dvakrát vyšši

  • Publikované:
Spíte málo? Hrozí vám starecká demencia a pravdepodobnosť, že ochoriete na chrípku, je dvakrát vyšši

Pozeráte každý večer pred spaním do mobilu, vo všedné dni vstávate skoro a cez víkend si naopak radi pospíte? Potom sa zahrávate so zdravím. Pravidelný spánok totiž nie je dôležitý iba u detí. Jeho kvalita má výrazný vplyv na imunitu aj ľudský mozog. Čo vám hrozí?

Najhoršie je, ak pravidelne spíte menej, ako šesť hodín, a aj to, keď meníte svoje spánkové zvyky. Uviedla to vo svojom výskume doktorka Rebecca Robbinson z Harvard Medical School. Výsledky uskutočnených štúdií jasne preukázali, že aj obyčajná hodina oproti bežným spánkovým zvyklostiam stačí, aby ste si úplne rozhodili vnútorné biorytmy.

Kvalita spánku navyše ovplyvňuje aj imunitu jedinca, čo je v tomto období respiračných chorôb obzvlášť dôležité. Podľa lekárky majú ľudia, ktorí málo spia, dvakrát väčšiu šancu ochorieť na chrípku alebo nachladnutie.

Keď náhle zo dňa na deň zmeníme svoje spánkové návyky o hodinu a viac, stačí to na to, aby sme si rozhodili vnútorné hodiny,“ uviedla expertka na spánok. „Vysielame tým do mozgu signál, že sa chystáme prejsť do inej časovej zóny a nasledujúci deň sa nám preto bude spať horšie,“ dodala.

Podľa nej je ideálna dĺžka nočného odpočinku sedem až osem hodín a platí to nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Veľký dôraz kladie odborníčka aj na kvalitu spánku. Mobilný telefón podľa nej nemá v spálni čo robiť. Odložiť by ste ho mali aspoň hodinu pred spánkom a nemali by ste po ňom siahať ani v prípade, že v noci nemôžete spať. Lepšie je ísť sa trochu prejsť po byte, sadnúť si do kresla a pokúsiť sa upokojiť myseľ.

Pozor na demenciu a Alzheimera

Uskutočnený výskum potvrdil, že spánok kratší ako šesť hodín má na náš mozog podstatne väčší vplyv, než by sa mohlo zdať. Do budúcnosti tak môže viesť napríklad k rozvoju stareckej demencie a Alzheimerovej choroby.

„Odhalili sme, že ľudský mozog počas dňa produkuje toxíny, ktorých zvýšené množstvo priamo súvisí so vznikom kognitívnych porúch, ako je Alzheimerova choroba a starecká demencia,“ povedala pre denník The Telegraph.

Čo je ale rozhodne zaujímavejšie, je skutočnosť, že sa tieto škodlivé látky nevytvárajú počas spánku. „Mozog navyše zároveň produkuje tekutinu, ktorá, veľmi zjednodušene povedané, obmýva mozog od cez deň nahromadených toxínov,“ dodala expertka.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku