Zobraziť přihlasovací formulár

3 spôsoby, ako prestať nad všetkým príliš premýšľať. Nechajte mozog oddýchnuť

  • Publikované:
3 spôsoby, ako prestať nad všetkým príliš premýšľať. Nechajte mozog oddýchnuť

Je dobré nad vecami premýšľať, nekonať zbrkle, nerobiť unáhlené rozhodnutia. Ale ako sa hovorí, všetkého moc škodí! Ak totiž mozog neustále zamestnávate, zákonite prichádza únava, v tomto prípade tá psychická. Navyše vás to odťahuje od reálneho života a aj od práce, čo môže priniesť množstvo problémov. Naučiť sa upokojiť svoju myseľ môže byť jednou z najzdravších vecí, ktoré pre seba môžete urobiť. Zdá sa to také jednoduché, ale napriek tomu vám to môže zmeniť život.

Naša myseľ je na premýšľanie stvorená. Lenže niekedy sa podobá skôr päťročnému dieťaťu. Túži robiť len to, čo sama chce, ísť si svojou cestu, byť stále v pohybe. To nás niekedy núti konať impulzívne a dokonca hovoriť a robiť veci, ktoré by sme normálne neurobili, keby sme boli uvoľnenejší a pokojnejší. Tomu hovoríme prehnané premýšľanie.

Lenže keď svoj mozog necháte nepretržite pracovať bez toho, aby ste zasiahli, čoskoro zistíte, že sa vaša myseľ stala vaším väzením. Aby ste tomu predišli, je dôležité naučiť sa svoju myseľ upokojiť. V tom vám pomôže jedna z troch osvedčených techník. Vyskúšajte ich! Deň má 1440 minút; venujte aspoň 10 minút denne jednej alebo všetkým týmto aktivitám. Zistíte, že celkovo budete menej zbytočne premýšľať a budete sa cítiť uvoľnenejšie. Na druhej strane budete oveľa produktívnejší.

1. Spojte sa s prírodou

Ak nežijete alebo nepracujete v prírode, tak je práve príroda to, čo najviac potrebujete. Urobte si čas na pobyt v nej. Nemusíte hneď vyrážať na výlet do hôr, stačí napríklad, keď budete mať poludňajšiu prestávku, ísť sa prejsť do neďalekého parku. Alebo popoludní choďte na chvíľku na bicykli niekam do lesa alebo napríklad so psom pozdĺž rieky. Čokoľvek, čo môžete urobiť na posilnenie svojho puta s prírodou, bude vašej mysli veľmi prospešné a prestanete okamžite premýšľať nad nezmyslami. Môžete sa sústrediť na krásu stromov, lístia, potôčika, vodopádu, oblohy, hôr, jazera alebo čohokoľvek, k čomu tiahnete. To okamžite zastaví vašu myseľ. Keď to vyskúšate, zistíte, že potom budete celý deň premýšľať jasnejšie.

2. Opakujte si v duchu pozitívne slová

Venujte pozornosť svojej mysli. Nad čím práve premýšľate? S najväčšou pravdepodobnosťou zistíte, že väčšina vašich myšlienok sa sústredí na to, čo musíte dnes urobiť, alebo na to, čo vám niekto povedal, čo vás naštvalo, alebo dokonca sami na seba. Nebojte sa; s toľkými negatívami okolo nás nie je udržiavanie konzistentného pozitívneho myslenia vždy ľahké. Negatívnym slovám a prehnanému premýšľaniu ale môžete v skutočnosti čeliť opakovaním pozitívnych slov. Kedykoľvek si všimnete, že nad niečím príliš premýšľate, alebo pociťujete úzkosť či obavy, spomaľte, zhlboka sa nadýchnite a začnite si v duchu opakovať pozitívne slová a frázy. Napríklad: Mier. Milovať. Svetlo. To je v poriadku. Život je fajn. Som šťastná/ý. Aj keď to tak úplne vašu myseľ neupokojí, prestane prehnane premýšľať a umožní jej to spomaliť a sústrediť sa na to, na čom v tej chvíli naozaj záleží. Slová majú veľký význam a silu, takže ich využite vo svoj prospech, kedykoľvek sa budete cítiť vystresovaní.

3. Začnite meditovať

Keď meditujete, zastavíte tok premietania a negatívnych myšlienok, ktoré každú sekundu bombardujú vaše vedomie, a namiesto toho sa presuniete do priestoru, kde má prednosť ticho. Aj keď pri meditácii nemusíte vypínať mozog, mnoho ľudí má pocit, že sa ich myšlienky neuveriteľne spomalia a premietanie sa okamžite zastaví. Ak to skúsite a zistíte, že sa vám nedarí „vypnúť“ a stále nemôžete prestať nad vecami premýšľať, skúste odborne vedenú meditáciu alebo jogu. To vám výrazne uľahčí zvládanie každodenných výziev.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku