Zobraziť přihlasovací formulár

Ako odstrániť zápach z práčky? Vyskúšajte 5 osvedčených tipov

  • Publikované:
Ako odstrániť zápach z práčky? Vyskúšajte 5 osvedčených tipov

Používate voňavý prací prášok, aviváž, voňavé guľôčky, ale vypratá bielizeň po uschnutí napriek tomu nevonia alebo dokonca zatuchnuto smrdí? Na vine sú baktérie a plesne množiace sa v útrobách práčky. Aby ste sa ich zbavili, nemusíte ale kupovať drahé čistiace prostriedky plné chemikálií, vystačíte si s tým, čo bežne máte doma.

Práčka je neoceniteľný domáci spotrebič, ktorý nám nepochybne šetrí čas i prácu. Čo by za neho naše prababičky, ktoré bielizeň museli drhnúť na rumpli v koryte, dali. Lenže aby tento pomocník fungoval tak, ako má, je tiež potrebné venovať mu potrebnú starostlivosť. A v tom je práve kameň úrazu. Málokto z nás totiž práčku pravidelne čistí. V jej útrobách, v hadici, pod gumou dvierok, ale aj v nádobe na prací prášok a aviváž, sa potom v usadených zvyškoch pracích prostriedkov, nečistôt a mastnoty množia baktérie a plesne, ktoré zápach z práčky majú na svedomí. Nemusíte ale mať obavy, vyčistiť vnútro práčky našťastie môžete, bez toho aby ste museli prístroj rozoberať. Stačí len siahnuť do špajze a vziať si na pomoc niektoré z ingrediencií, ktoré denne používate v kuchyni, a tiež dodržať pár základných pravidiel.

Ocot a jedlá sóda

Usadeniny z neprístupných miest vnútri práčky odstránite pomerne ľahko. Stačí, keď do priehradky na prací prášok nasypte pol hrnčeka sódy bikarbóny, oddiel na pláchanie naplňte octom. Dve šálky ho potom môžete naliať aj priamo do bubna. Nastavte najvyššiu teplotu a vyberte najdlhšia prací cyklus a práčku spustite naprázdno. Ešte než prací cyklus prejde do fázy pláchania, prerušte ho a nechajte práčku v pohotovostnom režime, bez toho aby ste vypúšťali vodu. Najlepšie celú noc, ale stačí aj niekoľko hodín. Potom ju znova spustite a cyklus nechajte dobehnúť. Ak ste práčku nečistili nikdy alebo je to už nejaký ten rok, čistenie ešte raz zopakujte. Tentokrát ale bez sódy a použite už len polovičné množstvo octu, ktorý nalejte priamo do bubna. Tam vložte aj nejaký starý uterák, bavlnenú plienku alebo nepoužívané tričko, ktoré uvoľnené nečistoty počas prania pohltí. Prací cyklus tentoraz nechajte prebehnúť bez prerušenia.

Pozornosť venujte tesniacej gume dvierok

Aspoň raz za dva týždne všetky záhyby tesniacej gumy starostlivo vytrite vlhkou handričkou namočenou do octu. Zbavíte sa tak zárodkov plesne, ktorej sa tam v teple a vlhku veľmi darí. Zároveň tu nájdete drobné predmety, ktoré zostali zabudnuté vo vreckách, odpadnuté gombíky, ale aj zvyšky papierových vreckoviek. Presvedčte sa, že ste skutočne všetky odstránili, mohli by sa totiž dostať pod bubon práčky a poškodiť ho.

Pravidelne čistite dávkovač pracích prostriedkov

Pustite sa do toho aspoň raz za mesiac. Celý ho vyberte, postup nájdete v návode k vašej práčke, starostlivo vymyte a nezabudnite ani na priestor pod ním. Práve tam sa totiž usadzujú zvyšky použitých prostriedkov, ktoré za nejaký čas vytvoria povlak a pokryje ich čierna pleseň. Na pomoc si vezmite handričku, hubku a starú zubnú kefku, ktorou sa dostanete aj k ťažko prístupným zákutiam.

Nezabudnite na filter

Medzi základné kroky v starostlivosti o spotrebič patrí tiež pravidelné čistenie filtra. Aj na to väčšina majiteľov práčok zabúda, väčšina z nich dokonca ani netuší, kde filter nájsť. Vyčistiť by sa pritom mal každé dva až tri mesiace. Zvyčajne sa ukrýva spredu práčky v spodnej časti za malými dvierkami. Postup, ako ho vybrať práve z vašej práčky, nájdete v návode. Vyčistiť ho nie je vôbec zložité. Obsah filtra vysypte a potom ho dôkladne prepláchnite pod tečúcou horúcou vodou.

Nechajte práčku vetrať

Ďalšia z vecí, ktoré práčke nesvedčia, napriek tomu ich väčšina majiteľov spotrebiča robí, je zatváranie dvierok po jej vyprázdnení. Ak je to možné, nechávajte ich medzi praním stále otvorené alebo aspoň nechajte vnútro dôkladne vyschnúť. Inak vlhký horúci vzduch vytvorí živnú pôdu pre baktérie a plesne, začne byť cítiť zatuchnuto a presne tak bude potom cítiť ďalšie várka bielizne.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku