Zobraziť přihlasovací formulár

Čas na druhé dieťa: Kedy je najvhodnejšie znova otehotnieť

  • Publikované:
Čas na druhé dieťa: Kedy je najvhodnejšie znova otehotnieť

Po dvoch deťoch túži aj v dnešnej dobe väčšina rodičov. Lenže kedy je vlastne ten správny čas zaobstarať tomu prvému súrodenca? Vedci teraz na častú otázku väčšiny párov našli odpoveď.

Niekto tvrdí, že ideálne je otehotnieť čo najskôr po pôrode, aby medzi deťmi nebol príliš veľký vekový rozdiel, iní zastávajú názor, že je lepšie počkať do doby, kedy bude prvému dieťaťu aspoň 5 rokov a začne byť trochu samostatné.

Čo je teda najlepšie? Kanadskí vedci z univerzity v Britskej Kolumbii sa rozhodli na túto otázku nájsť odpoveď. Neuveriteľných desať rokov pozorovali viac ako 150 000 tehotných žien a nakoniec prišli so zaujímavým výsledkom. Najbezpečnejší interval, ktorý by mal uplynúť medzi pôrodom a počatím ďalšieho dieťaťa, je podľa nich 12 až 18 mesiacov.

Z uskutočnenej dlhodobej štúdie vyplynulo, že tehotenstvá, ktoré nasledujú tesne po sebe, so sebou nesú pomerne vysoké riziká. Riziká pre matku sa objavili len u žien nad 35 rokov, riziká pre dieťa sa prejavili ako u žien nad 35 rokov, tak aj u žien vo veku 20 až 34 rokov,“ povedala jedna z autoriek štúdie doktorka Laura Schummers. Pre vedcov bol dôležitý interval medzi narodením prvého dieťaťa a počatím druhého.

Riziko komplikácií bolo najvyššie u žien vo veku nad 35 rokov a to v prípade, že sa druhé tehotenstvo začalo 3 až 9 mesiacov po pôrode prvého dieťaťa. Za riziko sa pritom považovalo narodenie mŕtveho dieťaťa, smrť novorodenca v prvom roku života, nízka pôrodná váha alebo predčasný pôrod. Tieto riziká sa prejavili u 2% sledovaných novorodencov. Ak druhé tehotenstvo začalo 6 mesiacov po narodení prvého dieťaťa, riziko predčasného pôrodu bolo o 59% vyššie ako u tehotenstiev, ktoré začali až po 18 mesiacoch.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku