Zobraziť přihlasovací formulár

9 príznakov, že trpíte nedostatkom vitamínu C. Načúvajte vášmu telu skôr, než bude neskoro!

  • Publikované:
9 príznakov, že trpíte nedostatkom vitamínu C. Načúvajte vášmu telu skôr, než bude neskoro!

Trápi vás nevysvetliteľná únava, ste často chorí, máte suché a štiepiace sa vlasy, robia sa viem bezdôvodne modriny, krvácajú vám ďasná alebo vás bolia kĺby? Za všetkými týmito problémami môže byť nedostatok kyseliny askorbovej čiže vitamínu C, ktorý si náš organizmus bohužiaľ nevie vytvoriť. Pozrite sa na niekoľko varovných náznakov toho, že vaše telo trpí jeho nedostatkom.

Náš organizmus pravidelné dávky vitamínu C potrebuje ako prevenciu proti rozvoju bežných chorôb aj vážnych zdravotných problémov. Väčšina ľudí ho však neprijíma dostatočné množstvo. Stačí však svojmu telu načúvať, keď má totiž „céčka“ málo, dáva to najavo mnohými spôsobmi.

Zdravý dospelý človek by mal prijať okolo 80 mg vitamínu C denne. Zvýšený príjem potrebujú osoby, ktoré fajčia, sú choré alebo v štádiu rekonvalescencie, tehotné a dojčiace, športovci, staršie osoby a osoby so zvýšenou fyzickou a psychickou záťažou.

Zdrojom príjmu by mala byť predovšetkým pestrá strava, ovocie a zelenina. V prípade zvýšenej potreby, ako je napríklad stres, choroba, pravidelné tréningy alebo náročné obdobie v škole či v zamestnaní, je ale vhodné vitamín C doplniť pomocou výživových doplnkov.

1. Opúchajú vám a krvácajú ďasná

Zuby a ďasná potrebujú dostatočné množstvo vitamínu C, aby boli zdravé a silné. Vitamín C posilňuje tkanivo epitelu, ktoré je prítomné po celom tele. Na ďasnách funguje epitel ako bariéra proti baktériám, ktoré by mohli spôsobiť zubné ochorenia. Ak vášmu telu vitamín C chýba, ďasná majú tendenciu opúchať, zapaľovať a ľahko krvácať. Vaše ďasná tiež kvôli nedostatku tohto vitamínu môžu začať ustupovať a odhaľovať krčky zubov. Podľa štúdie Americkej mikrobiologickej spoločnosti je práve nízky obsah vitamínu C spojený s parodontitídou. Toto ochorenie vedie k infekcii ďasien a poškodeniu, ktoré by mohlo spôsobiť stratu zubov. Iná štúdia preukázala, že objavenie sa paradentózy po 40. roku života je zavinené miernym, ale dlhodobým nedostatkom vitamínu C.

2. Máte suché vlasy s rozštiepenými končekmi

Vitamín C, ktorý vaše telo prijme, ide najprv do dôležitejších tkanív a orgánov, kým sa dostane do vlasov. Ak je ale váš príjem vitamínu C nižší, než ideálny, potom ho vaše vlasové korienky nebudú môcť využiť toľko, koľko potrebujú. Dôsledkom toho budú vlasy suché s rozštiepenými končekmi. Vitamín C navyše napomáha rýchlejšiemu rastu vlasov, pretože pomáha telu vstrebávať viac železa. Nedostatok preto nemusí len spomaliť rast vlasov, môže tiež viesť k ich vypadávaniu.

3. Často vám tečie krv z nosa

Pravidelný príjem vitamínu C znižuje krehkosť kapilár. Vzhľadom na to, že nos je lemovaný niekoľkými z týchto malých krvných ciev bližšie k povrchu kože, môže byť nos veľmi citlivý. Ak vás trápi časté krvácanie z nosa, môže za tým byť nedostatok „céčka“. Krvácanie z nosa, tiež poznáme ako epistaxa, je jedným z príznakov skorbutu, stavu, ktorý upozorňuje na nedostatok kyseliny askorbovej v tele.

4. Máte suchú, drsnú a začervenanú pokožku

Aj to je jasným príznakom, že vo vašom organizme nie je dostatok kyseliny askorbovej. Vaše telo potrebuje vitamín C na syntézu s kožným kolagénom, vďaka čomu vaša koža zostáva krásne ružová, jemná a vláčna. Nedostatok „céčka“ môže tiež viesť k rozvoju kožného ochorenia nazývaného keratóza pilaris, ľudovo prezývaného ako kuracia koža. Hoci je tento stav najčastejší u mladých ľudí, môže sa objaviť v akomkoľvek veku. V dôsledku tejto choroby dochádza k zhrubnutiu vonkajších vrstiev kože, najmä v hornej časti ramien a stehien, ale aj na zadku a tvári. Tvoria sa malé pupienky a pokožka je na dotyk hrubá a nerovná. Keratosis pilaris môže spôsobovať tiež mierne svrbenie. Aj keď to nebolí a nie je to vážny stav, drsná koža môže byť nepríjemná. Hydratačné krémy a pleťové vody s vitamínovými zložkami pomáhajú ošetrovať suchú pokožku a redukovať vrásky.

5. Ste náchylní k tvorbe modrín

Pretože sú vaše kapiláry kvôli nedostatku vitamínu C slabšie, aj malá rana môže mať za následok okamžitú tvorbu modrín. Stáva sa vám niekedy, že máte na stehnách alebo pažiach modriny, a neviete, kde ste k nim prišli? Teraz pre to máte vysvetlenie - vášmu telu pravdepodobne chýba vitamín C. Podľa University of Michigan Health Systems môže modrina tiež naznačovať základný zdravotný stav. Odborníci odporúčajú, aby ste okrem jedla bohatého na vitamín C užívali denne tiež doplnky stravy obsahujúce 400 mg vitamínu C spolu so 400 mg flavonoidov (vitamín P).

6. Rany sa vám pomaly hoja

Máte na tele nezahojené škrabance alebo ranky celé týždne? Podstúpili ste operáciu alebo nejaký zákrok a rana je stále citlivá a živá? Možno sa nehojí rýchlo, pretože nemáte dostatok vitamínu C. Ten sa podieľa na tvorbe kolagénu a ďalších látok, ktoré predstavujú základ spojivových tkanív, kože, kostí a cievnych stien. Je preto nevyhnutný pre tzv. proliferačnú fázu hojenia, kedy sa formujú nové tkanivá a tvoria sa nové cievy zabezpečujúce prietok krvi ranou. „Céčko“ tak hrá dôležitú úlohu pri oprave tkanív a môže tiež zabrániť prípadným infekciám.

7. Máte bolestivé a opuchnuté kĺby

Kĺby, ktoré opúchajú a bolia, môžu byť zapálené. To dobre poznajú tí, ktorí trpia reumatoidnou artritídou. Podľa Nadácie pre artritídu hrozí ľuďom s nízkou hladinou vitamínu C trojnásobné riziko vzniku tejto choroby v porovnaní s tými, ktorí majú pravidelný príjem vitamínu C.

8. Ste náchylní na nachladnutie a chrípku

Vitamín C pomáha s produkciou bielych krviniek, ktoré napádajú vírusy a baktérie. Je to tiež antioxidant, ktorý chráni vaše bunky pred infekciami. Ak je vo vašom tele málo kyseliny askorbovej, pravdepodobne ste náchylnejší na nachladnutie a ste slabí proti vírusu chrípky alebo streptokokovej infekcii.

9. Prepadá vás často únava a splín

Cítili ste sa niekedy rýchlo unavení a bez nálady a nedokážete vysvetliť prečo? Bolo preukázané, že nedostatok vitamínu C má tiež psychologické väzby. Samostatné štúdie u hospitalizovaných pacientov a u študentov stredných škôl s úzkosťou ukázali, že sa ich nálada po užívaní doplnkov vitamínu C zlepšila až o 34 percent.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku