Zobraziť přihlasovací formulár

Nie je kašeľ ako kašeľ: Ako spoznať astmu u detí

  • Publikované:
Nie je kašeľ ako kašeľ: Ako spoznať astmu u detí

Kašeľ, dýchavičnosť, vykašliavanie hlienov, piskoty a pocit ťažoby na hrudníku. To sú príznaky bronchitídy, teda zápalu priedušiek, ktorým deti často trpia. Bohužiaľ rovnaké príznaky sprevádzajú tiež oveľa vážnejšie ochorenie, ktorým je astma. Často sa preto môžu zameniť. Rozpoznanie choroby v ranom štádiu je pritom úplne zásadné.

Astma je najčastejším detským chronickým ochorením. Trpí ním 6 - 7% detí. A čo je ešte horšie, to je fakt, že aj napriek veľkým pokrokom v liečbe výskyt astmy v populácii stúpa. Na jeho vzniku sa podieľa hneď niekoľko faktorov. Tými najzásadnejšími sú predovšetkým alergie na rôzne látky; hlavne na pele, plesne, zvieratá, roztoče alebo na chemické látky. Ďalšími podpornými faktormi potom môžu byť časté infekcie dýchacích ciest, znečistené ovzdušie, stres, námaha, pasívne fajčenie a ďalšie. Zhoršenie astmy ale môžu vyvolať aj bežné lieky, napríklad tie obsahujúce kyselinu acetylsalicylovú alebo paracetamol. Významnú úlohu hrá tiež dedičnosť.

Rozpoznať ale astmu u detí, ktoré trpia častými zápalmi dýchacích ciest, nie je jednoduché. Predovšetkým u tých najmenších je ťažké odlíšiť príznaky astmy od príznakov vírusového kašľa. Predškolákov totiž trápi nachladnutie v priemere deväťkrát ročne. A ako zistil výskum, dokonca aj zdravé deti v školskom veku kašlú každý deň desaťkrát až 34-krát. Presvedčivá nie je ani dýchavičnosť. Asi 30 percent malých detí totiž sipí, vo veku okolo piatich rokov dokonca polovica. Relatívne málo z nich však má astmu.

Ako teda spoznať, či ide o bežný kašeľ alebo prejav astmy? Odborníci tvrdia, že toto sú kľúčové faktory, na ktoré treba dávať pozor. Ak sa u vášho potomka objavia, navštívte radšej lekára, ktorý môže na základe odborných vyšetrení astmu vylúčiť alebo potvrdiť.

3 základné kľúčové príznaky astmy u detí

Častý kašeľ
Znepokojení by ste mali byť hlavne, keď je veľmi hlasný a silný alebo sa zhoršuje v noci. Deti trpiace astmou sa v noci kvôli záchvatom kašľa často budia. Ak chcete zistiť, či môže byť kašeľ vášho dieťaťa problematický, sledujte tiež, ako dlho trvá. Tri týždne alebo viac znamená, že zrejme nepôjde len o ďalšie prechladnutie. Pozornosť venujte aj druhu kašľa, astmatický má tendenciu byť suchý, často ho sprevádza tiež veľké množstvo hlienov.

Pískavé dýchanie
U astmy zvyčajne môžete počuť piskot na konci záchvatu kašľa alebo keď vaše dieťa vydychuje. Často je dosť hlasné, aby upútalo vašu pozornosť. Ide o vysoké tóny, ako keď vietor hvízda v tuneli alebo aké vydáva gumová hračka. Bohužiaľ, môže ale tiež byť tak tiché, že ho dokáže detekovať len stetoskop.

Dýchavičnosť
Staršie deti to môžu opísať ako pocit zvierania na hrudi. Deti niekedy dýchajú sťažka, zvlášť keď sa hrajú, môžete si všimnúť, že sa brucho vášho dieťaťa pohybuje dovnútra a von rýchlejšie ako zvyčajne.

Venujte zvýšenú pozornosť kašľu

Kašeľ je obvykle príznakom obyčajného prechladnutia alebo vírusovej infekcie. Napriek tomu je lepšie venovať mu zvýšenú pozornosť. Ak totiž vaše dieťa prekoná počas zimy tri až štyri ťažké zápaly horných dýchacích ciest za jediný rok, môže za tým zvyčajne byť astma. Sledujte preto svojho potomka pozornejšie a zamerajte sa napríklad na to, či sa jeho kašeľ mení pri aktívnej hre, behu, cvičení, alebo keď je vonku na studenom vzduchu. Prípadne tomu, keď jeho smiech či plač sprevádza záchvat kašľa. Každý z týchto príznakov môže byť známkou toho, že máte čo do činenia s niečím iným, než len bežným vírusom.

Pozor na rizikové faktory

Lekári používajú štandardnú sadu otázok na určenie pacientov, u ktorých je najpravdepodobnejší výskyt astmy. V prípade, že sa vám niečo na kašli vášho potomka nezdá, položte si ich aj vy. Medzi tie hlavné patrí: Má vaše dieťa ekzém? Má vaše dieťa alergiu na dráždivé látky vo vzduchu, ako je peľ? Má jeden z rodičov dieťaťa astmu? Nezabudnite ani na to, že väčšia pravdepodobnosť astmy je u chlapcov, a tiež u detí, ktoré sa narodia predčasne (pred 37. týždňom tehotenstva). Častejšie a závažnejšie záchvaty tiež mávajú deti vystavené pasívnemu fajčeniu.

Nepodceňujte rady lekára

Záchvaty astmy často okolie veľmi vystraší. Každé šieste dieťa s astmou skončí najmenej raz ročne na pohotovosti, každé dvadsiate je dokonca hospitalizované v nemocnici. Aj keď ale také záchvaty vyzerajú desivo, nemusíte mať obavy. Dôležité je ale nepodceňovať rady lekára a nebojkotovať medikáciu. Vďaka novým liekom, ktoré sú v dnešnej dobe k dispozícii, môžu deti viesť aktívny a plnohodnotný život s minimom obmedzení.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku