Zobraziť přihlasovací formulár

Nevidí dobre na tabuľu? Včasné odhalenie vady môže dieťaťu zachrániť zrak

  • Publikované:
Nevidí dobre na tabuľu? Včasné odhalenie vady môže dieťaťu zachrániť zrak

Často je to až škola, kde sa odhalí, že má dieťa nejaké problémy so zrakom. Pritom podľa odhadov lekárov trpí očnou chorobou desať percent detí predškolského veku a dokonca štvrtina školákov. Zrak je pri tom jedným z najdôležitejších zmyslov, preto by sme práve tomuto problému mali venovať maximálnu pozornosť.

Vedeli ste, že aj keď práve zrakom človek získava približne 80% informácií a vnemov zo svojho okolia, vyvíja sa tento zmyslový orgán paradoxne až ako posledný? Na svet totiž prichádzame s nedokonalým zrakovým vnímaním, ktoré sa upravuje počas prvých 7 rokov veku. V tomto veku by dieťa malo vidieť rovnako kvalitne ako zdravý dospelý človek. Napriek tomu je ale už počas prvých mesiacov a rokov života možné odhaliť rad menej či viac závažných očných vád, aj keď samozrejme platí, že čím je dieťa mladšie, tým je to zložitejšie. Po nástupe okolo siedmeho roku sa potom môžu objaviť rôzne refrakčné chyby, ako je napríklad krátkozrakosť, ďalekozrakosť alebo astigmatizmus.

Na čo si dať pozor v prvých mesiacoch života

U novorodencov a batoliat existujú určité varovné príznaky, ktoré by si mohli rodičia všimnúť a ktoré by mohli znamenať, že so zrakom alebo s okom u dieťaťa nie je niečo v poriadku. Určite je naviac dobré poznať jednotlivé etapy priestorového videnia. Vo veku 6 týždňov by malo byť schopné sledovať svetelný zdroj a zafixovať ho, zasmeje sa, keď vidí tvár mamičky, vidí predmety vo vzdialenosti až 50 cm. V 3 mesiacoch dokáže sledovať a zafixovať pred očami pomaly sa pohybujúci predmet a pri zaostrení na neho stočiť obe oči dovnútra.

Spozornieť je potrebné v týchto prípadoch:

  • dieťa nereaguje na ponúkané predmety ani na svetelné podnety (nezafixuje hračku, respektíve nepozrie sa uprene na hračku)
  • blúdivé alebo krútivé pohyby očí
  • žmúri príliš často oči
  • vtláča si prstíky do očí
  • trvalé a výrazné stočenie jedného alebo oboch očí (zvonka, dovnútra, hore alebo dole)
  • výrazne sa bráni zakrytiu jedného oka

Keď má školák problémy so zrakom

Väčšina tých najčastejších očných vád sa ale prejaví práve až v čase, keď je vývoj tohto orgánu dokončený, teda v období, keď dieťa nastupuje do školy. Tými najčastejšími sú ďalekozrakosť, astigmatizmus a tupozrakosť. Drobné chyby zraku sú pomerne časté, vyskytujú sa až u tretiny detí do 15 rokov. Nie je preto potrebné panikáriť. Včasná návšteva odborného lekára je ale na mieste. Skorigovanie dioptrickej chyby má totiž zásadný vplyv na správny vývoj zraku a prevenciu vzniku tupozrakosti a škúlenia.

Ako správne vybrať dioptrické okuliare pre dieťa?

Ak už sa u dieťaťa dioptrická vada objaví, je treba výberu dioptrických okuliarov venovať značnú pozornosť. Viac ako to, ako dieťa v okuliaroch vyzerá, by malo vždy zvíťaziť hľadisko funkčnosti, pohodlia a hlavne bezpečnosti dieťaťa. Je nutné nájsť taký model, ktorý zodpovedá anatómii detskej hlavy, preto nesmie byť moc veľký.

Zásadná je prevencia

O zrak je potrebné sa starať od útleho veku. Potrebuje totiž nielen správne podnety, ale aj dostatok odpočinku. Prospeje mu vyvážený jedálniček bohatý na vitamíny A, E a C. Ďalej tiež dostatok omega-3 mastných kyselín, zinku alebo luteínu, ktoré môže telo získať z rýb, orechov, zeleniny a ovocia. Správnemu vývoju svedčí tiež viac pobytu na čerstvom vzduchu. Bolo preukázané, že dlhodobejší pobyt vonku na prirodzenom dennom svetle (minimálne dve hodiny) znižuje riziko vzniku krátkozrakosti u detí.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku