Zobraziť přihlasovací formulár

Bradavice u detí: Ako ich spoznať, ako sa ich zbaviť a ako im predchádzať

  • Publikované:
Bradavice u detí: Ako ich spoznať, ako sa ich zbaviť a ako im predchádzať

Najčastejšie sa vyskytujú na chodidlách a na rukách. Nepekne vyzerajú, ale predovšetkým sú nepríjemné a na niektorých miestach aj pomerne bolestivé. Zbaviť sa ich nie je ľahké, je to beh na dlhú trať. Napriek tomu ale nie je nutné hneď bežať k lekárovi, poradiť si s nimi môžete aj doma a navyše bezbolestne.

Vedeli ste, že práve deti sa musia s bradavicami potýkať oveľa častejšie, než dospelí? Na vine je ich nedovyvinutý imunitný systém. A aj keď nejde o zdravie ohrozujúci problém, dokážu tieto výrastky niekedy poriadne znepríjemniť život. Vedia byť totiž pomerne bolestivé. Predovšetkým ak sa nachádzajú napríklad na chodidlách. Dieťa potom často pomerne výrazne obmedzujú v pohybe. Ďalším problémom môžu byť aj narušené sociálne kontakty, ak sa bradavice nachádzajú na nevhodných miestach. Deti vedia byť naozaj zlé. To všetko sú dôvody, prečo problém s bradavicami riešiť hneď v zárodku, než sa rozšíria. Prenášajú sa totiž naozaj ľahko.

Čo bradavice spôsobuje

Ide o vírusovú infekciu kože, ktorá je spôsobená ľudským HPV papilomavírusom. Ten sa do kože najčastejšie dostane drobnými odreninami či trhlinkami. Prenos je ľahký a dochádza k nemu buď priamym kontaktom alebo z kontaminovaných plôch, najčastejšie podlahy pri bazénoch, v saune, v spoločných sprchách či šatniach. V teplom a vlhkom prostredí sa totiž vírusom darí a prežívajú tam tak dlhú dobu. Inkubačná doba od nakazenia vírusom do vytvorenia bradavice je 1 - 6 mesiacov, niekedy aj dlhšie. Výsledkom sú nezhubné kožovité útvary. Možno vás prekvapí, že asi polovica bradavíc zmizne sama približne za rok, dve tretiny do dvoch rokov. Organizmus si totiž sám proti vírusu vytvorí obranu. Napriek tomu je potrebné zvážiť, či tak dlho čakať alebo radšej problém riešiť okamžite. Najlepšou obranou proti nim je prevencia. Stačí nosiť vhodnú obuv na miesta, kde k nákaze môže dôjsť.

Ako spoznať bradavicu

Bradavíc existuje hneď niekoľko typov. Spomenieme tie, ktorými naši potomkovia trpia najviac. Asi najčastejšie sa u detí a mladistvých môžeme stretnúť s pravou bradavicou. Ide o ľahko šedastý, na pohmat tvrdý ohraničený výrastok s vysokou rozpraskanou rohovinou, ktorý sa postupne zväčšuje. Najčastejšie sa vyskytujú na rukách, kde sa môžu uhniezdiť pod nechtami, na chodidlách a na tvári. Veľmi často sa u detí môžu objaviť tiež ploché bradavice, ružové výrastky s veľkosťou 2- 5 mm, ktoré sa vyskytujú vo väčšom množstve a prenášajú sa rozškrabaním. Postihujú hlavne tvár, predlaktia a dolné končatiny detí. Na chodidlách alebo dlaniach sa vyskytujú plantárne bradavice, ktoré majú kruhovitý tvar, olemovaný bielym prstencom. V ich útrobách môžete vidieť hnedé či čierne bodky. Ide o zhrubnuté, dovnútra rastúce lézie, bolestivé na tlak. Čím sú staršie a väčšie, tým sú pri chôdzi bolestivejšie. Rýchlo sa šíria, sú veľmi odolné voči liečbe a často sa vracajú.

 

Ako sa zbaviť bradavíc

Spôsobov je celý rad. Najjednoduchšie je samozrejme navštíviť kožného lekára, ktorý bradavice buď vyreže, alebo vypáli, či už tekutým dusíkom alebo laserom. V oboch prípadoch ide ale o pomerne bolestivý zákrok s dlhšou dobou hojenia. U detí je preto vhodné zvoliť menej drastický postup. V lekárňach sú k dostatiu prípravky, ktoré obsahujú kyselinu salicylovú (v koncentrácii 20 - 40%), ktorá spôsobuje rýchlejšie odlupovanie hornej vrstvy kože, a inú látku, ktorá leptá kožu, prípadne iba leptadlá. Ďalšou možnosťou sú voľne predajné prípravky na báze tekutého dusíka, zvyčajne spreje, ktoré povrch bradavice zmrazia a tá potom sama po 10-14 dňoch odpadne. Za skúšku stoja aj špeciálne náplasti, ktoré zabezpečia okamžitú úľavu od tlaku a trenia vďaka tomu, že zmäkčia stvrdnuté jadro.

Ak dávate prednosť alternatívnym spôsobom liečby, pomôcť môže homeopatia. Na bradavice funguje Thuya occidentalis 9CH v dávkovaní 1x týždenne 10 granúl. V závislosti od typu a vzhľadu bradavice je potom možné pridať ďalšie homeopatiká, napr. Antimonium crudum 9CH (bradavice objemné, s „karfiolový“ tvarom), dulcamara 15CH (bradavice získané na verejných miestach), Causticum 9CH (tvrdé, rohovité bradavice) alebo Natrum muriaticum 15CH (drobné bradavičky, často v kožných záhyboch).

Vyskúšať môžete aj osvedčené metódy našich babičiek, ktoré si s bradavicami dokázali poradiť aj bez návštevy lekára či lekárne. Používali žltú šťavu z čerstvo odtrhnutého lastovičníka alebo tinktúru z neho, cesnak, propolis zmiešaný s medom alebo propolisovú tinktúru, šťavu z púpavy, citrón či jablčný ocot, alebo napríklad ricínový olej. Tieto „prípravky“ aplikujte 2-3x denne, alebo nechajte kvapôčku až dve pôsobiť priamo na mieste pomocou vatičky a náplasti po väčšinu dňa. Účinok by sa mal dostaviť do jedného až dvoch týždňov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku