Zobraziť přihlasovací formulár

Ako naše telo pozná, kto je „ten pravý“? Tieto znamenia vám to prezradia!

  • Publikované:
Ako naše telo pozná, kto je „ten pravý“? Tieto znamenia vám to prezradia!

Podvedomie je mocná vec a často chytrejšie, než naše vedomé ja. V otázke výberu partnera sa nechávame zmýliť až príliš často, ale keď príde to pravé, spoznáme to. Podvedomie totiž bije na poplach, kričí, nech si ho nenecháme utiecť, a povoláva do zbroja tiež psychosomatiku. Alebo to nie je čisto len psychosomatické? To, že sme našli toho pravého alebo tú pravú sa tak začne prejavovať aj na našom tele a stavoch mysle. Hoci je to len úplne na začiatku. Na aké znamenia sa môžeme tešiť?

Láska je droga, to sa hovorí. Ale že láska je ako droga, to už sa toľko nezmieňuje - hoci je to pravda!

Červenajú sa nám líca, potia dlane a srdce bije o preteky.

Je to úplne iný druh nervozity, než aký poznáme napríklad zo skúšok alebo z testov. Vyplavuje sa adrenalín a noradrenalín, potíme sa a krvný obeh zrýchľuje, červenáme sa a je nám horúco. Ale tak nejako dobre.

Zreničky sa rozširujú.

Keď sme v prítomnosti niekoho, kto nás priťahuje tým správnym spôsobom, dráždi to náš sympatikus, časť nervového systému, ktorý nám, okrem iného, vie tiež rozšíriť zreničky. A tak keď spolu sedíme v kaviarni, jeme večeru alebo ležíme v posteli, naše zreničky sú rozšírenejšie, než keby sme tam boli sami.

Môžeme vám byť trošku zle.

Jedným z najčastejších fyzických, chorobe podobných prejavov, je strata chuti do jedla. Ide o pôsobenie stresových hormónov, ktoré spôsobia zúženie prietoku krvi v žalúdku a spôsobia, že je nám stále tak trochu zle a na jedlo nemáme ani pomyslenie.

Získame supersilu.

Poznáte príbehy matiek, ktoré boli schopné zdvihnúť auto, keď sa pod ním zaklinilo ich dieťa? Podobne sa to má s láskou všeobecne. Zvýšená produkcia oxytocínu (ktorá nastáva napríklad počas orgazmu) zvyšuje našu toleranciu k bolesti, a my tak máme pocit, že máme oveľa väčšiu silu.

Nemôžete zo seba spustiť oči.

Existuje dôvod, prečo je tak príjemné mať partnerovu fotku v peňaženke, na ploche počítača a telefónu. Partnerova vizáž totiž stimuluje vyplavovanie dopamínu, čo spôsobuje len a len dobré pocity - dobrú náladu, lepšie sústredenie, väčšiu motiváciu.

Žene sa môže zvýšiť hlas.

Ak hovoríte s niekým, o koho máte naozaj záujem, je možné, že sa vám (prechodne) zvýši hlas. Vyšší hlas je totiž jedným zo sekundárnych pohlavných znakov a je braný ako prejav ženskosti, teda aj ako nástroj, ktorý muža pritiahne.

Pri odlúčení máme abstinenčné príznaky.

Keď sme bez partnera dlhšiu dobu, objavuje sa zvýšená únava a spavosť, ale tiež napríklad depresívne nálady a úzkostné stavy. Ide o chemické reakcie na nedostatok stimulov, na ktoré sme si už zvykli.

Zbláznia sa nám hormóny.

Obzvlášť na začiatku vzťahu máme v tele oveľa viac kortizolu, stresového hormónu, než je bežné. Ten potom znižuje produkciu testosterónu u mužov a zvyšuje ju u žien – prechodne!

Keď sa upokojíme, priberieme.

A to sa týka vo väčšej miere žien - niektoré výskumy dokonca uvádzajú, že v prvých piatich rokoch manželstva ženy priberú okolo desať kíl. Akonáhle cítime, že sa usadzujeme, začneme „hniezdiť“ a voliť kaloricky výdatnejšie jedlá.

Budeme mať problémy so spánkom.

Pocity blízke eufórii z nového vzťahu a z partnera nám doslova nedajú spať. Sme oveľa viac napumpovaní energiou a často sa budíme oveľa skôr, než je u nás obvyklé.

Zlepší sa náš fyzický stav.

Ona eufória pôsobí ako prírodný tlmič bolesti, nová a pravá láska vie tlmiť chronickú bolesť, ktorou sme predtým možno trpeli.

Chce sa nám viac experimentovať.

Ide o prirodzenú túžbu vytvárať zážitky, ktoré sú nové pre oboch, ktoré vás navzájom robia pre seba výnimočnými. A tak sme oveľa viac otvorení rôznym experimentom, a áno, najmä v spálni.

 

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku