Zobraziť přihlasovací formulár

Ako na domáci šípkový sirup: Posilní imunitu, pomôže pri horúčke a kašli

  • Publikované:
Ako na domáci šípkový sirup: Posilní imunitu, pomôže pri horúčke a kašli

Sezóna šípok je tu, ružové kríky obsypané oranžovočervenými plodmi nájdete takmer všade. Tak prečo ich plody nevyužiť k príprave sirupu, ktorý je nielen chutný, ale aj liečivý. Naše staré mamy na neho právom nedali dopustiť. A čo je dôležité, chutí aj deťom, ktoré často bojujú s chorobami od jesene až do jari.

Vedeli ste, že zrelé šípky sú doslova nabité zdravím? Obsahujú veľké množstvo vitamínu C, ale aj vitamíny B1 a B2, A, K a P, rad minerálnych látok, predovšetkým sodík, železo, vápnik a draslík. Okrem nich potom ešte pektíny, bioflavonoidy, triesloviny a organické silice. Podporujú činnosť imunitného systému, chránia telo pred infekčnými a bakteriálnymi ochoreniami, znižujú hladinu zlého cholesterolu v krvi, posilňujú krvné cievy a znižujú riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb, čistia obličky a pomáhajú pri zápaloch močových ciest, pôsobia proti paradentóze a ochorení ďasien, navyše pomôžu nielen pri jesennom splíne, majú totiž antidepresívne účinky a tiež vám dodajú energiu a pomôžu sa lepšie sústrediť.

Ak dávate prednosť niečomu ostrejšiemu, vyrobte si doma šípkovicu. Recept nájdete TU.

Ako vidíte, dôvodov, prečo ich v nejakej podobe konzumovať, je naozaj celý rad. Zájdite si preto trebárs s deťmi na prechádzku, vybavte sa dostatočne veľkou plátenou taškou, rukavicami a najlepšie záhradníckymi nožnicami, a pustite sa do zberu šípok. Potrebovať ich budete aspoň kilo.

Recept na šípkový sirup za studena

Budete potrebovať:

  • 1 kg zrelých šípok
  • 0,75 kg krupicového cukru
  • 0,75 l studenej prevarenej vody
  • 2 citróny
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej

Postup:

1. Šípky preberte, zbavte zvyšných vetvičiek a lístkov, tie s náznakom hniloby či plesne bez milosti vyhoďte. Nakoniec ich dobre umyte studenou vodou.

2. Očistené šípky buď nakrájajte, nameľte alebo použite robot so sekacím nástavcom.

3. Zmes presypte do hrnca, zalejte vychladnutou prevarenou vodou, pridajte kyselinu citrónovú, premiešajte, hrniec prikryte pokrievkou a uložte na 24 hodín do chladničky.

4. Druhý deň základ na sirup nechajte na miernom ohni ohriať. Dôležité ale je, aby sa nezačal variť, prišli by ste tak o množstvo cenných látok.

5. Teraz základ zlejte. Na prvé zliatie použite jemné sitko, na druhé potom jemné plátno.

6. Zliaty základ na sirup znovu krátko zohrejte, pridajte cukor, citrónovú šťavu a miešajte, kým sa cukor nerozpustí.

7. Hotový sirup nechajte vychladnúť a nalejte ho do pripravených sterilizovaných fliaš. Skladujte najlepšie v chladničke.

Používajte ako sirup do vody alebo na osladenie čaju.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku