Zobraziť přihlasovací formulár

Potraviny, ktoré pomáhajú chudnúť

Jedlo, ktoré vás zasýti, je dobré, nezjete ho moc, znižuje váš príjem energie a ešte k tomu je nutrične vhodné aj pre redukčnú diétu? Znie to dosť nereálne, ale aj také potraviny sa bežne vyskytujú v našich špajzách a chladničkách. A niekedy sa im dokonca zámerne pri chudnutí vyhýbame, čo je škoda. Môžu nám totiž akúkoľvek snahu o znižovanie hmotnosti veľmi spríjemniť.

Glykemický index, zloženie a pomer živín, denná doba, kedy potravinu konzumujeme, obsah vlákniny, to všetko sú faktory, ktoré ovplyvňujú vplyv jednotlivých potravín na našu výživu a na to, ako dlho sa po ich konzumácii cítime sýti. Nasledujúcich
sedem potravín všetci poznáme, ale väčšinou ich z jedálnička pri redukcii hmotnosti vyraďujeme. A tu sú dôvody, prečo to nerobiť:

Vajcia. Všeobecne panuje presvedčenie, že vajcia sú plné cholesterolu, sú moc kalorické a vďaka obsahu bielkovín sa hodia väčšinou len ako doplnok stravy pre niekoho, kto chce naberať svalovú hmotu. Všetko je pravda, ale len čiastočne. Cholesterolom zanášajú organizmus niektoré trans mastné kyseliny, ktoré vo vajciach obsiahnuté sú, ale v relatívne malom množstve. Rozhodne v menšom, než napríklad v masle, ktoré si namažete na jeden krajec chleba.

Vajcia sú zdrojom veľkého množstva vitamínov a minerálov, v neposlednom rade aj živočíšnych bielkovín (ktoré sú pre telo lepšie vstrebateľné ako tie rastlinné). Zároveň má jedno vajce len
okolo asi 80 kcal. Ak budete jesť vajíčka na raňajky, zasýtia vás na dlhú dobu a dokážu ubrať na vašom dennom príjme energie skoro až 300 kcal.

Problémom je ich príprava. Ideálne je vajce natvrdo, ale ak sa nemôžete zaobísť bez napríklad volského oka, odporúčame použiť namiesto masla prípadne vrstvy oleja na nepriľnavú panvicu olej v spreji - získate tak chrumkavú kôrku, zároveň však nebude vajce zbytočne mastné.

Horká čokoláda. Všetci to vieme, keď nás na diéte naháňa chuť na sladké, je dobré si dať horkú čokoládu. Tá však nie je o nič menej kalorická ako napríklad čokoláda mliečna. V čom teda tkvie jej čaro pri redukčnej diéte? Kým mliečnej si pokojne doprajete tabuľku, horkej máte po jednom dvoch štvorčekoch jednoducho dosť. Táto vlastnosť sa však dá využiť aj inak - keď si dáte štvorček horkej čokolády pred jedlom, nezjete ho moc. Látky obsiahnuté v kakau dočasne spomaľujú trávenie (ideálne, keď vám škvŕka v bruchu) a teda aj pocit hladu.

Píniové oriešky. Píniové oriešky v sebe obsahujú látky, ktoré vás zasýtia, oveľa viac, než napríklad mandle. Zároveň majú relatívne vysoký obsah bielkovín a príjemnú chuť, takže sú ideálne napríklad na zobanie do práce.

Kozí syr a syr feta. Tieto syry obsahujú vysoké množstvo konjugovanej kyseliny linolovej, ktorú možno poznáte skôr pod skratkou CLA. Podporuje odbúravanie podkožného tuku, podporuje regeneráciu i rast svalovej hmoty. Pocit sýtosti je teda sprevádzaný ešte pozitívnymi účinkami na svalovú hmotu a spaľovanie tukov.

Odstredené mlieko. Obsahuje síce veľmi málo tuku a vitamínu v ňom rozpustného, ale o veľa viac ako napríklad voda alebo sódovky. Zároveň však odstredené mlieko obsahuje rovnaké množstvo vápnika ako to plnotučné, tiež toľko vitamínov rozpustných vo vode (veľmi dôležité vitamíny skupiny B).

Pomaranče. Pomaranče sú ovocie, ktoré má pomer kalórií a vlákniny natoľko výhodný, že ich jednoducho musíte jesť. S úplným minimom kalórií do seba dostávate toľko vlákniny, že vám pocit sýtosti vydrží naozaj dlho. Jeden pomaranč pokryje až 15% odporúčanej dennej dávky vlákniny.

Zemiaky. Vynechať prílohy - tak znie univerzálna rada každého dietára amatéra. Bohužiaľ, prílohy dodávajú nášmu telu živiny a energiu, bez ktorých sa jednoducho nezaobíde. A keď musí, spaľuje síce tukové zásoby, ale energiu odčerpáva predovšetkým zo svalovej hmoty. A to pri zdravej redukčnej diéte jednoducho nesmieme dopustiť.

Na rovnakú váhu sú trikrát sýtejšie ako napríklad biely chlieb. Čo však dramaticky zvyšuje ich kalorickú hodnotu, je maslo. Ak zvládnete konzumovať zemiaky bez neho (varené alebo pečené), budú najlepším pomocníkom pri vašej diéte.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku