Zobraziť přihlasovací formulár

5 pravidiel, ako deti naučiť disciplíne

  • Publikované:
5 pravidiel, ako deti naučiť disciplíne

Deti sú naša budúcnosť,“ traduje sa. Vychovajte ich teda tak, nech na ne môžeme byť od útleho veku hrdí. Ale ako? Ako ich ešte v detstve naučiť disciplíne, aby sme sa s nimi nemuseli báť vkročiť do reštaurácie či obchodu?

1. Učte ich pravidlá a trvajte na ich dodržiavaní

Vždy hovorte jasne a buďte konkrétni v tom, čo od nich očakávate. Učte ich pravidlá, ktoré musia dodržiavať. Ak ich porušia, neutrálnym a pokojným tónom stanovte hranice. Nezabúdajte deti podporovať v tom, aby plnili vami vytýčené ciele, či už sa to týka upratovania izbičky alebo ich správania. Ak je pre deti ťažké tieto ciele splniť, stanovte menšie a postupne ich zväčšujte. Deti sa musia cítiť motivované a tento pocit dosiahnuť pri splnení úlohy. Úlohy by mali byť primerané ich veku. Na dvojročného syna nemôžeme mať rovnaké nároky ako na päťročného. Celý tento proces by mal byť založený na neochvejnom rešpekte.

2. Venujte pozornosť organizovaniu

Deťom sa darí v organizovanom a obľúbenom prostredí. Ak si nájdete čas, aby ste váš domov udržiavali pravidelne čistý a prehľadný, ukážete tak svojim potomkom, že sa o rodinný krb naozaj staráte. V takomto prostredí sa budú cítiť dobre a budú ľahšie spolupracovať. Ako budú rásť, prevezmú vaše zvyky. Deti by vám mali od malička pomáhať na záhrade, upratovať si svoju izbu, po hre vracať hračky na svoje miesto, atď. Deti, ktoré vyrastajú v štruktúrovanom a organizovanom prostredí, si v dospelosti lepšie budujú svoj vlastný domov a celkový úspech v živote.

3. Buďte dôslední

Žiadne plané hrozby! Ak už hrozíte, potom tým, čo ste schopní tiež splniť. Ak ste si vyšli na výlet 100 km od domova, potom veta: „keď okamžite neprestaneš hrabať rukami v piesku, pôjdeme domov!“, určite nezafunguje. Rozhodne nestrašte nadprirodzenými bytosťami alebo cudzími ľuďmi - „ten pán si ťa odvedie, ak budeš stále kričať“. Deti nie sú hlúpe a pamätajú si, že minule ste tiež domov nešli a ani ich nikto nikdy neodviedol. Nič tak nedosiahnete. Skúste sa radšej dohovoriť. Dieťaťu popíšte, čo presne vám vadí, aké bude mať jeho konanie dôsledky a ponúknite iné riešenie. Buďte dôslední a vyhraďte si čas, aby ste mohli sledovať, ako deti plnia svoje úlohy, prípadne im poraďte. Počas procesu ich priebežne chváľte, oceňujte, ako to dobre zvládajú.

4. Dávajte im najavo lásku

Učte deti disciplíne, ale s láskou. Ruky slúžia na to, aby pomáhali, nie ubližovali. Fyzické tresty dnes už nie sú akceptovateľné. Majú veľmi krátkodobý účinok a vedú len k ďalším vzdorom. S deťmi sa môžete na všetkom dohodnúť aj bez bitia. A to aj s tými najmenšími. Buďte láskaví, jemní, trpezliví a dávajte najavo lásku.

5. Pracujte na vzájomnej dôvere

Robte len to, v čo skutočne veríte. Bohužiaľ neexistuje žiadny univerzálny návod, ako správne vychovať potomka. Každé dieťa je iné, takže na to vaše rozhodne vždy nemusia platiť pravidlá výchovy u susedov. Premýšľajte nad správaním, konaním a pocitmi svojho dieťaťa, skúste sa do neho vžiť. Hovorte s dieťaťom primerane jeho veku a podporte jeho sebadôveru. Chváľte ich a pri prípadných nezdaroch a porušení pravidiel si odpustite siahodlhé monológy o tom, ako by sa malo dieťa správne správať. Stačí stručné a jasné vysvetlenie a trebárs aj konkrétny príklad. Snažte sa konať tak, aby i dieťa verilo, že je to správne a dôverovalo vám.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku