Zobraziť přihlasovací formulár

Zavárajte zdravšie: Ako na najlepšie džemy a kompóty bez cukru

  • Publikované:
Zavárajte zdravšie: Ako na najlepšie džemy a kompóty bez cukru

Sú chutnejšie, pretože ovocie v nich si zachováva svoju prirodzenú chuť, obsahujú oveľa menej cukru a nemusíte do nich pridávať žiadne želírovacie prípravky, takže sú aj oveľa zdravšie. Navyše vás také džemy a kompóty vyjdú podstatne lacnejšie. Niet preto divu, že je tento prírodný štýl zavárania stále obľúbenejší. A pretože je sezóna letného ovocia v plnom prúde, prezradíme vám, ako na to.

Naše babičky si so zložením zavarených dobrôt hlavu príliš nelámali. Nebolo nič neobvyklé, keď sa na kilo ovocia pridávalo kilo cukru. Slúžil totiž ako konzervant. A samozrejme nechýbalo veľa želírovacieho prostriedku. Ten ale okrem iného obsahuje napríklad kyselinu askorbovú, ktorá výslednú chuť džemu mení, v poslednej dobe veľmi diskutovaný palmový cukor, a celý rad ďalších zložiek, z ktorých niektoré sú dokonca rakovinotvorné.

Pretože nám ale prestáva byť ľahostajné, čo jeme a kladieme dôraz na zdravý životný štýl a s ním spojený zdravší spôsob stravovania, moderný trend v zaváraní velí, uberte cukor a vyhýbajte sa zbytočnej chémie. Máme pre vás pár praktických tipov a rád, ako úspešne zavárať zdravšie a zároveň tak, aby sa vám domáce produkty nepokazili.

Kvalitné suroviny sú základ

Aj keď nadmiera prezretého či od vtákov alebo ôs naďobaného ovocia zvádza k tomu, spracovať ho práve do džemu, siahnite vždy radšej po ovocí, ktoré je zdravé a zrelé tak akurát, nemalo by mať ani príliš otlakov. Zďaleka sa vyhnite tiež ovociu nahnitému či plesnivému, naozaj nestačí ho len dobre očistiť, škodlivé mykotoxíny sú totiž v celom kuse. A samozrejme pred spracovaním nezabudnite ovocie dôkladne umyť.

Nepodceňte čistotu a hygienu

Samozrejmosťou, než začnete ovocie spracovávať, by malo byť dôkladné umytie rúk. Veľkú pozornosť venujte aj celému kuchynskému náčiniu, ktoré budete používať, a nezabudnite ani na hrniec. Na to, že je dôležité vyvariť alebo inak sterilizovať zaváracie poháre, snáď ani nemusíme upozorňovať. A to isté platí aj o viečkach a prípadne i tesniacich gumách.

Pozor pri ochutnávanie

Je normálne, že počas prípravy ochutnávate. Vždy ale použite čistú lyžicu, rozhodne nie oblízanú, aby ste džem alebo kompót nekontaminovali. Stačí, keď ju zakaždým dôkladne opláchnete.

Namiesto cukru siahnite po soli

Nie, nezbláznili sme sa. Čítate správne! Aj keď samozrejme tým nemyslíme, aby ste cukor v recepte nahradili v pomere 1:1. Pridaný cukor úplne vynechajte, ovocie ho samo o sebe obsahuje viac, než dosť. K ovociu ale pridajte štipku soli. Tá vytiahne z ovocia jeho prirodzený cukor a to tak ešte zosladne a zvýrazní sa tak jeho chuť a navyše pôsobí aj ako konzervant. Potom už len stačí obsah bez pridania vody povariť pod pokrievkou asi 30 - 60 minút, než pustí šťavu. Potom pokrievku odstráňte a nechajte zredukovať do požadovanej hustoty. Na džem potom plňte zmes rovno do pohárov, na marmeládu ju vopred rozmixujte. Ak sa vám bude zdať, že je marmeláda riedka, môžete pridať trošku prírodných želírovacích prostriedkov ako je agar alebo xantanová guma. Nezabudnite, že marmeláda po vychladnutí ešte zhustne.

Nebojte sa kombinovať

Zvykom býva pripravovať džemy z jedného druhu ovocia, nebojte sa ale popustiť uzdu kreativite a pokojne skombinujte dva alebo aj viac druhov, sladšie s kyslým.

Na kompóty použite prírodné ovocné šťavy

Cukor nemusíte používať ani pri príprave kompótov. Namiesto presladeného nálevu z vody a cukru siahnite po prírodných ovocných šťavách vylisovaných z ovocia, ktoré je lacné alebo ho máte prebytok. Nebojte sa pokojne nakombinovať viac druhov, kompót bude mať zaujímavejšiu chuť. Potom už len v šťave ovocie krátko blanšírujte a potom v pohároch sterilizujte.

Ďalšou možnosťou je k ovociu narovnanému v pohári pridať štipku soli, obsah zaliať vriacou vodou, zaviečkovať a poháre narovnať do pekáča s vodou. Dôležité je, aby poháre v jednej várke boli vždy rovnako veľké a nedotýkali sa navzájom seba, ale ani okrajov plechu, aby medzi nimi mohol prúdiť vzduch a ohrievanie bolo rovnomerné. Do plechu nalejte cca 2 centimetre vody, rúru nastavte na teplotu 180 °C a potom, čo začne voda bublať, nechajte kompóty asi 20 minút zavariť. Rovnakým spôsobom môžete sterilizovať aj marmelády.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku