Cuketový quiche pána Cuketky: Jednoduchý slaný koláč s efektnou špirálou
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Premýšľate, ako spracovať cuketu? Skúste veľmi jednoduchý cuketový quiche. Cuketa v ňom nielen dobre chutí, ale aj perfektne vyzerá! Okrem tipu na pôsobivú špirálu sa od populárneho pána Cuketky naučíte aj trik, ktorý napomôže udržať cesto pri pečení v úplne hladkej forme.
Recept na cuketový koláč
Ingrediencie
Cesto:
200 g špaldovej (alebo klasickej hladkej) múky
120 g masla
1 vajce
pol lyžičky soli
Cuketová špirála:
500 g cukety
4 vajcia
200 ml rastlinnej (alebo klasickej) smotany
1 lyžička kurkumy
muškátový oriešok
soľ
Postup
1. Zmiešajte celozrnnú špaldovú múku (možno nahradiť za klasickú hladkú) so soľou, pridajte zmäknuté maslo na kocky, jedno vajce a všetko pekne prepracujte do cesta, vyvaľkajte ho do hladkej gule, zabaľte do fólie a nechajte hodinu odležať v chladničke.
2. Umytú cuketu rozkrájajte pozdĺžne na štvrtiny a potom škrabkou vytvorte tenké plátky. Vložte ich vedľa seba do zapekacej misky a dostatočne osoľte. Nechajte soľ pôsobiť zhruba 15 minút, potom priložte papierový obrúsok na prúžky cukety a odsajte vodu, ktorú cuketa pustila.
3. Vyberte cesto a rozvaľkajte ho.
4. Koláčovú formu vyložte papierom na pečenie a vložte naň cesto.
TIP: Vysypte formu suchými strukovinami a nechajte piecť aj s cestom 15 minút na 180 ° C.
5. Do misky vložte 4 vajcia, pridajte rastlinnú (alebo klasickú) smotanu a lyžičku soli, štipku kurkumy a muškátového orieška, dôkladne rozmiešajte.
6. Z prúžkov cukety vytvorte veľkú špirálu - začnite uprostred formy a postupujte stále dokola, kým budete mať prúžky cukety. Cuketové špirálu zalejte vaječnou zmesou.
7. Nechajte zapiecť 30 minút na 180 ° C. Dobrú chuť!
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia