Zobraziť přihlasovací formulár

Recept na domáci citrónový sirup: Citronáde z neho sa žiadna limonáda nevyrovná!

  • Publikované:
Recept na domáci citrónový sirup: Citronáde z neho sa žiadna limonáda nevyrovná!

Osviežujúcej vychladenej citronáde z domáceho sirupu sa hneď tak niečo nevyrovná. Krásne zabalená fľaštička takéhoto sirupu sa navyše hodí ako pozornosť pre hostiteľa a je skvelým jedlým darčekom, po ktorom môžete siahnuť, keď zabudnete niečo kúpiť. Pritom vám na výrobu chutného domáceho sirupu stačí tak málo. Potrebovať budete len dve suroviny a trochu času.

Príprava domáceho sirupu je naozaj jednoduchá. Nie je preto nutné vyrábať nejaké veľké zásoby. Stačia dve veľké fľaše, spotrebovať a vyrobiť ďalšie. Sirup uchovávajte v chladničke, aby sa nepokazil, pretože neobsahuje žiadne konzervačné látky. Kto by chcel vyrobiť väčšiu zásobu, ktorú bude skladovať v špajze, tak musí fľaše so sirupom dôkladne uzavrieť a zavariť ako napríklad džemy.

Podľa starších receptov sa do domáceho sirupu pridávala kyselina citrónová, ktorá trvanlivosť predĺžila. My však chceme sirup naozaj prírodný, len z čerstvých surovín. Zájdite si preto do obchodu pre čerstvé kvalitné citróny, ideálne v bio kvalite.

Bio citróny by nemali byť ošetrené žiadnou chemikáliou, aj tak ich ale pred použitím poriadne umyjeme horúcou vodou. Lúhovať sa totiž budú aj so šupkou a chceme naozaj super sirup, bez akýchkoľvek pachutí.

Domáci citrónový sirup

Ingrediencie

8 bio citrónov
2 kg kryštálového cukru
1 l vody

Postup

1. Umyté citróny rozdeľte na štyri a štyri. Štyri nakrájajte na tenké kolieska, vhoďte do veľkej nádoby (ideálny je dvojlitrový džbán) a zalejte vodou, najlepšie prevarenou a vychladenou. Zvyšné štyri citróny naozaj dôkladne roztlačte, vyberte kôstky a citrónovú šťavu pridajte tiež do džbánu.

2. Nechajte 48 hodín v chladničke lúhovať.

3. Po dvoch dňoch sceďte cez sitko do hrnca, kolieska citrónov môžete ešte poriadne vyžmýkať. Prisypte cukor a zahrievajte. Pozor! Neohrievajte príliš a v žiadnom prípade nenechajte sirup prejsť varom! Na platni nechajte tak dlho, než sa cukor rozpustí.

4. Prelejte do uzatvárateľných fliaš, nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke. Tam vydrží určite aj mesiac. Kto chce sirup uchovať ešte dlhšie, musí dať naplnené fľaše do zaváracieho hrnca a zavariť. Takto vydrží aj niekoľko mesiacov. Ideálne však je sirup zbytočne tepelne neupravovať a pripraviť si radšej čerstvý.

5. Hotový sirup zalievajte vychladenou vodou alebo sódou. Môžeme pridať aj plátky čerstvého citróna, limetky, čerstvé bylinky ako je mäta či medovka, plátky uhorky, zázvoru alebo rôzne čerstvé ovocie.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku