Zobraziť přihlasovací formulár

Najväčšie chyby pri žehlení vlasov. Nerobíte ich tiež?

  • Publikované:
Najväčšie chyby pri žehlení vlasov. Nerobíte ich tiež?

V prvom rade si zapamätajte, že prevencia je o mnoho jednoduchšia (a lacnejšia), než následná regenerácia. Používajte preto ochranné spreje alebo gély označované ako termoaktívne. V dnešnej dobe už je ponuka skutočne široká, takže si určite vyberiete. Akýkoľvek prípravok, ktorý chráni vlasy pred teplom, je na mieste. Teplo je to, čo vlasy primárne poškodzuje.

Ak používate žehličku skôr na jemné uhladenie vlasov, možno vám bude stačiť správny šampón a kondicionér. Používajte výrobky s označením „smoothing“ alebo podobným, ktorý má na vlasy uhladzujúcich efekt, dodá im patričné živiny a uzamkne v nich vlhkosť. Len pozor, takéto prípravky často vedú k častejšiemu masteniu, pretože mnohé z nich sú pre vlasy moc ťažké. Po žehlení je tiež dobré naniesť na končeky vlasov vyživujúci olej.

Mokré vlasy nikdy nežehlite

Ak sa na čerstvo umyté vlasy chystáte použiť žehličku, uistite sa, že sú už naozaj suché. Akýkoľvek náznak syčania alebo pary znamená, že je so žehlením treba okamžite prestať a vlasy dosušiť, inak voda, ktorú žehličkou vo vlasoch „varíte“, spôsobí ich presušenie a tým pádom aj poškodenie. Krepové vlasy potom budete musieť ostrihať.

Pozor na teplotu!

Máte pocit, že na čím vyššiu teplotu žehličku nastavíte, tým bude výsledok rýchlejší a lepší? Tak to je veľký omyl. Rôzne vlasy potrebujú rôznu teplotu. Ak máte prirodzene kučeravé vlasy a chcete raz za čas oslniť hladkou hrivou, asi budete musieť na svoje neposedné kučery použiť vyšší kaliber. Zistite, akú najnižšou teplotou ste schopné dosiahnuť vytúžený výsledok, a vyššia nie je potrebná.

Žehlite len po malých prameňoch

Neprechádzajte jeden prameň žehličkou viackrát. Zdá sa vám, že je to potrebné? To preto, že ste si vzala prameň moc veľký (alebo je teplota moc nízka). Čo sa deje, keď žehlíme moc tučný prameň vlasov? Tie vonkajšie doslova pečieme zaživa, ničíme ich vo veľkom, ale tie, čo sú schované vo vnútri, nezaznamenávajú žiadny efekt. Aby zaznamenali, je potrebné práve ono nešťastné opakované prechádzanie, ale takto len obetujeme prvú líniu. Rozdeľte si vlasy do sekcií a berte menšie pramene, ktoré bude stačiť prejsť len raz. Pokojne pomalšie, ale plynule a len raz.

Investujte do kvalitného spotrebiča

Nepoužívajte staré žehličky na vlasy, obnovujte modely. Nie je to žiadne nabádanie k tomu, aby ste zbytočne míňali, ale vývoj nejde zastaviť - keď napáchajú veľké škody pri žehlení, budeme investovať veľa peňazí do regenerácie. Správne nástroje aj prípravky na žehlenie nám vlastne môžu ušetriť dosť peňazí. A to nielen tým, že majú automatické vypnutie.

Žehliace plochy pravidelne čistite

Že podľa vás žehlička nepotrebuje vyčistiť? Veď na nej nič nie je, tak z čoho by bola špinavá? Opak je bohužiaľ pravdou. Lipne na nej to, čo je na vašich vlasoch (kde to mimochodom tiež nie je vidieť), prípadné zvyšky kondicionéru, ale aj ochranné krémy alebo spreje. Ideálne je vyčistiť žehličku po každom použití, inak sa na nej zvyšky spekajú a ničia ako povrch, tak následne vaše vlasy.

Zmeňte smer žehlenia

Žehlíte si vlasy vždy iba smerom nadol? Pravdepodobne áno, ale ak nie, gratulujeme - zachovávate si objem. Aj sebarovnejšie vlasy sú krajšie, keď neležia priamo na hlave, ale majú aspoň trošku objem. Takže treba ich aj pri žehlení trošku nadvihnúť. Vezmite prameň, prečešte ho, prichyťte žehličkou a ťahajte smerom nahor, nie dole k zemi.

Vezmite si k ruke hrebeň

Veľmi často nepoužívame pri žehlení kefu alebo hrebeň. K čomu, keď sme vlasy rozčesali predtým? Každý prameň je potrebné pred prejdením žehličkou prečesať ideálne hustou kefou alebo hrebeňom. Jedine tak budete mať všetky vlasy v jednom smere, čo je veľmi dôležité. Ak máte vlasy rôzne cez seba, vytvárajú sa na nich žehlením permanentné zlomy, v ktorých vám vlas s najväčšou pravdepodobnosťou čoskoro odpadne.

 

TIPREDAKTORKY

Ak si nechcete ničiť vlasy každodenným žehlením a napriek tomu ich chcete mať pekne hladké, vezmite si na pomoc fén a začnite ich sušiť všetkými smermi. Kefu nepoužívajte, proste len nechajte fén rôzne fúkať na svoju hlavu. Týmto spôsobom vysušte vlasy asi z 80%. Potom si ešte len vezmite na pomoc kefu a vlasy vyfénujte dohladka a dosucha. Prvá fáza sušenia zabezpečí, že vlasy budú mať textúru, nebudú pôsobiť ako helma. Teda - aj keď hladké, pekne prirodzené.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku