Zobraziť přihlasovací formulár

Domáci levanduľový olej: Vyrobte si zázračný všeliek za pár korún. Pôsobí aj ako prírodný repelent!

  • Publikované:
Domáci levanduľový olej: Vyrobte si zázračný všeliek za pár korún. Pôsobí aj ako prírodný repelent!

Má príjemnú vôňu, blahodarné účinky na ľudský organizmus a dokáže pomôcť pri riešení rôznych zdravotných problémov. Reč je o levanduľovom oleji, ktorý využívali už v starovekom Grécku. Prekvapí vás, čo všetko tento voňavý zázrak dokáže. A pretože levanduľa teraz kvitne všade, môžete si ho ľahko vyrobiť doma. Nie je na tom totiž vôbec nič zložité.

Olej z levandule je skutočný prírodný zázrak. Zohnať ho môžete v predajniach s prírodnou kozmetikou, lekárňach, ale aj v niektorých drogériách. Za malú fľaštičku ale dáte až 10 euro čo nie je práve málo. Jeho výrobu pritom ľahko zvládnete doma. A vystačíte si len s dvoma ingredienciami, levanduľou, najlepšie sušenou, a rastlinným olejom. Ten by nemal mať výraznú vôňu, aby neprebil vôňu levandule. Najvhodnejší je olej mandľový, jojobový alebo marhuľový, siahnuť ale môžete aj po oleji slnečnicovom alebo olivovom. Samotná príprava vám zaberie len pár minút, na silný a voňavý levanduľový olej si ale budete musieť pár týždňov počkať.

Na čo levanduľový olej použiť?

Možností je celý rad. Ak ste nervózni, trápi vás stres alebo trpíte nespavosťou, nakvapkajte ho do vane a dajte si relaxačný kúpeľ. Levanduľový olej totiž zlepšuje náladu, pôsobí sedatívne, upokojuje, rieši problémy so zaspávaním. Pár kvapiek môžete kvapnúť tiež na vankúš alebo ho rozotrieť na spánkoch či za uchom. Ďalšou možnosťou je primiešať ho do telového krému alebo mlieka, ktorým sa pred spaním mažete. A zabudnúť nesmieme ani na aromalampu, ktorá vám nádherne prevonia celú izbu.

Malú fľaštičku uložte aj do domácej lekárničky. Levanduľový olej totiž funguje ako skvelé prírodné antiseptikum, pomáha pri hojení drobných rán, popálenín a štípancov od hmyzu. Výrazne uľavuje tiež pri bolestiach hlavy, svalových a reumatických ťažkostiach, pomáha bojovať s únavou. A navyše skvele pôsobí ako repelent proti obťažujúcemu hmyzu, ako sú komáre, ovady a ďalšie hryzavé potvory.

Recept na levanduľový olej za studena

Domáci levanduľový olej môžete pripraviť dvoma spôsobmi, a to za tepla alebo za studena. Tá druhá možnosť trvá síce dlhšie, ale výsledkom je oveľa silnejší a účinnejší macerát. A pretože čerstvé bylinky obsahujú vodu, kvôli ktorej sa na nich v priebehu macerácie často objaví pleseň, odporúčame levanduľu najskôr dôkladne usušiť. Z kríkov odstrihnite dlhé stonky s kvetmi i lístím, zviažte ich povrázkom do niekoľkých zväzkov a zaveste vo voľnom a vzdušnom, ale hlavne tienistom priestore. Sušeniu kvetov dajte čas do doby, kým nepôjdu kvety zo stonky ľahko odrhnúť. Až potom sa pustite do samotnej výroby oleja.

Budete potrebovať:

  • sušenú levanduľu (kvety i so stonkami a listím)
  • olej
  • zavárací pohár

Postup:

1. Dobre usušenú levanduľu nastrihajte na menšie kúsky a najlepšie v mažiari dôkladne podrvte. Čím jemnejšia bude, tým lepšie.

2. Podrvenú levanduľu nasypte do zaváracieho pohára tak, aby bol naplnený do cca 4/5. Počas celej prípravy dbajte na čistotu, aby vaše úsilie nezmarila pleseň.

3. Potom levanduľu zalejte olejom tak, aby bola kompletne ponorená a nad ňou bola ešte cca centimetrová vrstva oleja.

4. Pohár pevne uzavrite a nechajte najlepšie desať až dvanásť týždňov na teplom mieste lúhovať. Ak ste netrpezliví, budú stačiť týždne štyri, ale počítajte s tým, že olej nebude tak silný. Raz denne obsah pretrepte.

5. Po uplynutí dostatočne dlhej doby obsah preceďte cez jemné plátno, dôkladne vyžmýkajte zvyšky aj z levandule.

6. Olej zlejte najlepšie do fľaštičiek z tmavého skla a uchovávajte ho v chlade a tme.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku