Zobraziť přihlasovací formulár

5 typov ľudí, ktorých vo svojich životoch nepotrebujeme. Pozor na ne!

  • Publikované:
5 typov ľudí, ktorých vo svojich životoch nepotrebujeme. Pozor na ne!

V poslednej dobe stále častejšie narážame na výrazy „toxické vzťahy“ alebo „toxickí ľudia“. Čo to znamená? Sú to ľudia, ktorí náš život pomaly, nenápadne otravujú a nechávajú nás oslabených, vycicaných a horších, než sme boli. Takíto ľudia môžu byť v práci, medzi priateľmi, ale pokojne aj medzi najbližšími, v rodine. Akých päť typov ľudí by sme teda nemali nechať, aby nás formovali?

Existuje poučka, nad ktorou keď sa zamyslíme, zistíme, že má až desivú platnosť. Tvrdí, že každý sme kombináciou piatich ľudí, s ktorými trávime najviac času. Päť osobností skombinovaných do jednej, tej našej. Či už je to päť, dva alebo desať, niečo na tom je. Každou fázou nášho života prechádzajú iní ľudia, niektorí zostávajú dlhšie, niektorí sa nezdržia, ani aby dohrali svoj part, tak ako tak ale ľudia, s ktorými trávime čas, našu osobnosť formujú aj definujú.

Ohovárači a klebetnice

Nemusí ísť o ľudí, ktorí ohovárajú ostatných za účelom ich akokoľvek poškodiť. Ide o to, že hovoria o ľuďoch za ich chrbtom. Najskôr na nich môžete byť milí, napokon - ako chcete v takejto situácii niekoho zaraziť, a tak získajú dojem, že za vami môžu s rôznymi „novinkami“ prísť. A zrazu ste na ich lodi. Prídete k zlej povesti ako slepý k husliam.

Manipulátori

Manipulátori sú ľudia, ktorí vedia, čo chcú, a idú si za tým bez ohľadu na pocity alebo vôľu ostatných. Každý z nás ich vie detekovať pomerne ľahko, ale ak máme len trochu dobrú vieru v ľudí, v ich zlé úmysly neuveríme. A dostaneme sa tak do špirály vecí, ktoré robiť nechceme, ktoré nás otravujú, a z ktorej sa nevieme vyvliecť. Viac o démonovi manipulácia sa môžete dozvedieť v jednom z našich predchádzajúcich článkov. A verte, že o manipulácii a o tom, ako sa jej brániť, stojí za to vedieť čo najviac.

Sudca

Keby existovalo, bolo by vhodné slovo „odsudzovač“. Človek, ktorý sám seba pasoval na posledného zo spravodlivých, nevie byť empatický a ujsť míľu vo vašich topánkach sa nepokúsi ani omylom. Vždy sa pred ním budete cítiť nepostačujúci, nedokonalí a horší než on. Nikdy vás neocení, nikdy nepochváli. A pritom... málokedy majú takíto ľudia pozametané pred vlastným prahom, naopak tam väčšinou pod rohožkou čaká pekná kôpka špiny.

Milovníci drámy

Istoiste ich poznáte. Ľudí, pre ktorých nie je žiadny problém malý, ktorí sa snáď vyžívajú v dramatizovaní, robení z komárov somárov, preháňaní a v negácii. A čo viac, nezavďačíme sa im. Na všetkom si nájdu to zlé, čo by mohlo byť potenciálny problém. Napádajú ich také uhly pohľadu, o ktorých sa vám ani nezdá. A aký to v nás vyvoláva pocit? Že nie sme dostatočne zodpovední. Že berieme veci na ľahkú váhu a nedá sa nám nič moc zveriť. A to nie je pravda.

Milovník emócií

Emócie sú skvelá vec. Vo vzťahoch je dôležité vedieť ich pomenovať, pekne prežiť. Ale čo je moc, je moc. Existujú ľudia, ktorí extrémne radi hovoria o svojich emóciách, ale ak im niečo chýba, je to konštruktivita. Budú vám vykladať hrozivé príbehy, budú vám rozprávať o tom, ako ťažké je to či ono v ich práci, vzťahu alebo iných oblastiach. Nikdy ale neurobia nič pre to, aby sa veci zmenili k lepšiemu. A aké je nebezpečenstvo pre nás? Skôr alebo neskôr prejdeme na ich vlnu. A budeme toho veľmi prežívať, ale zostaneme len pri slovách a pocitov, nerozkývame sa k činom. Nikdy.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku