Zobraziť přihlasovací formulár

Detský apetít: Čo robiť, keď neje alebo sa naopak prejedá

  • Publikované:
Detský apetít: Čo robiť, keď neje alebo sa naopak prejedá

S detskou chuťou do jedla je to ako na hojdačke. Niektoré deti sú ako bezodná studňa a jedli by od rána do večera. Iné zasa musíte nútiť, aby zjedli aspoň pár súst. Ako teda chute našich detí zvládnuť a naučiť ich, ako sa správne stravovať a rastúcemu telu dodať potrebné živiny?

Asi nie je potrebné opakovať, že správna strava je dôležitá, a to ako pre telo, tak aj pre myseľ. V prípade detí to platí niekoľkonásobne. Sú totiž vo vývoji a zdravú a pestrú stravu potrebujú, aby správne rástli a mali potrebnú energiu. Bohužiaľ viac než štvrtina rodičov uvádza, že sú ich potomkovia vyberaví, zatiaľ čo ďalší musí riešiť pravý opak. Bohužiaľ percento detí s nadváhou sa v posledných rokoch zvyšuje alarmujúcim tempom. Ako teda spoznať, či naše deti jedia správne a čo môžeme urobiť, aby sme ich naučili mať zdravý vzťah k jedlu?

Ako na nejedákov

Existuje hneď niekoľko dôvodov, prečo vaše dieťa môže jesť menej ako ostatní. Najčastejšie je to zlá nálada, únava alebo znížená úroveň fyzickej aktivity. Niektoré deti tiež môžu mať prirodzene menšiu chuť do jedla a pritom ich individuálne nutričné potreby budú uspokojené. Je to preto, že každé dieťa rastie odlišným tempom, a to ovplyvňuje aj jeho chuť k jedlu. Okrem toho majú deti prirodzenú schopnosť rozoznať signály hladu a sýtosti a tie je dôležité rešpektovať, aby sa v budúcnosti nestalo, že im prestanú načúvať a narušia tak prirodzený rytmus tela. Dôležité je, že vaše dieťa správne rastie a zároveň má zdravú a pestrú stravu kombinovanú s fyzickým cvičením. Ak vás ale jeho vývoj alebo kvalita a množstvo jedla, ktoré denne skonzumuje, trápi, je vhodné urobiť v stravovaní niektoré zmeny, aby sa zabránilo zlým návykom, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť jeho dlhodobé zdravie.

Tip a triky pre prieberčivých jedákov

  • Deti sú prirodzene zvedavé. Stavte na túto vlastnosť a zapojte ich do prípravy jedál, umožníte im objavovať pestré a rozmanité výživné jedlá, ktoré potom s chuťou zjedia.

  • Ponúkajte im radšej čerstvé ovocné šťavy riedené vodou než sladké šťavy z koncentrátu a počas jedla dávajte prednosť čistej vode. Nezabúdajte ani na mlieko a kyslé mliečne výrobky.

  • Pokúste sa vytvoriť pravidelný rozvrh pokrmov a občerstvenia, aby vaše dieťa vedelo, kedy je čas na jedlo, a nebolo nečakane prekvapené trebárs počas hry, že sa musí ísť najesť.

  • Nedávajte svojmu dieťaťu na výber, čo bude jesť. Nechajte ho ale napríklad vybrať spôsob prípravy a tiež to, koľko chce čoho naložiť na tanier.

  • Nenúťte svoje dieťa, aby dojedalo za všetkých okolností; tým sa u neho môžu vyvinúť zlé návyky do budúcnosti.

  • Snažte sa na jedlo stretnúť s celou rodinou pri stole a urobte z neho pozitívny zážitok bez rozptyľovania, ako je televízia, tabliet či telefón. Nikdy za jedlo nedávajte tresty ani odmeny.

  • Ak vaše dieťa nemá niečo z podávaného pokrmu v obľube, naservírujte mu zároveň tiež niečo, čo rado má, aby sa to vyrovnalo.

Čo s malým „otesančekom“

Máte pocit, že sa váš potomok podobá bezodnej jame, konzumuje ohromujúce množstvo jedla a vás to začína znepokojovať? Rovnako ako u detí, ktoré jedia málo, je možné, že jeho individuálne výživové potreby sú skrátka vyššie, alebo to môže byť spôsobené dočasnou situáciou, ako je rastový špurt alebo zvýšená fyzická aktivita, ale je tiež možné, že je toto správanie spôsobené nejakým problémom, ako je emocionálne stravovanie alebo skreslené signály hladu a sýtosti.

Nech už je dôvod jeho zvýšenej chuti do jedla akýkoľvek, existuje niekoľko stratégií, ktoré môžete použiť, aby ste mu zaistili zdravé výživové prostredie a pomohli mu naučiť sa správne jesť.

  • Ako preventívne opatrenie je dôležité vždy rešpektovať prirodzené signály hladu a sýtosti vášho dieťaťa, aby sa v budúcnosti nedeformovali. Pamätajte, že máte kontrolu nad tým, čo vaše dieťa dostáva, a k akému jedlu má doma prístup.

  • Rovnako ako pre nás môže byť ťažké odolať pokušeniu čokoládovej tyčinky ukrytej v špajze, nemôžete obviňovať dieťa z výberu cukroviniek miesto jablka. Z tohto dôvodu je dôležité predkladať nutrične vyvážené pokrmy a ponúkať zdravý a rozmanitý výber. Dobrým príkladom je, že si sami budete vyberať zdravšie potraviny.

  • Niektoré deti jedia veľa, pretože jedia naozaj rýchlo. Naučte svoje deti jesť pomaly, dobre žuť a užívať si rozličné chute.

  • Vyvarujte sa nadmernému sústredeniu na to, koľko toho váš potomok zje, môže sa to pre neho stať negatívnym zážitkom. Radšej nenápadne kontrolujte veľkosť porcií, prípadne obmedzte niektoré kalorické jedlá.

  • V prípade pochybností sa môžete poradiť s odborníkom na výživu, ktorý vám pomôže určiť, či je príjem potravy vášho dieťaťa primeraný jeho potrebám a ktorý vám môže poskytnúť tipy, ako jedálniček zlepšiť.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku