Zobraziť přihlasovací formulár

Recept na domáce ríbezľové víno: Posilní imunitu, zatočí s chrípkou a uvoľní stres

  • Publikované:
Recept na domáce ríbezľové víno: Posilní imunitu, zatočí s chrípkou a uvoľní stres

Býva označované ako to najlepšie ovocné víno zo všetkých. Reč je o tom z červených ríbezlí. Ak teda máte na záhrade kríky obsypané strapcami červených bobuliek a koláče s týmto ovocím už vám „lezú krkom“, vyrobte si z neho domáci ríbezlák. Okrem toho, že skvele chutí, má aj rad liečebných účinkov.

Recept na domáce ríbezľové víno

Budete potrebovať (na 5 litrov vína):

  • 3 kg ríbezľových plodov
  • 1 kg cukru
  • 2 l vody
  • 1 balíček sušených vinných kvasiniek
  • 1 balíček živnej soli pre kvasinky

Postup:

1. Čerstvo otrhané plody dôkladne očistite a zbavte všetkých listov a vetvičiek, ktoré by do vína mohli vniesť nepríjemnú trávnatú chuť. Guličky preperte najmenej 3x v studenej alebo vlažnej vode a potom ich vidličkou dôkladne roztlačte.

2. Roztlačené ríbezle nechajte 1-2 dni odležať, pravidelne ich ale premiešavajte.

3. Z odležaných ríbezlí vylisujte šťavu, stačiť vám bude obyčajné cedidlo alebo sitko. Vylisované šupky potom ešte preložte do čistej bavlnenej utierky alebo jemného plátna a vytlačte aj zvyšnú šťavu.

NÁŠ TIP
Ak chcete, aby malo víno krásnu sýtu farbu a dobrú chuť, zmiešajte červené ríbezle s čiernymi, a to v pomere 2: 1.

4. Zmiešajte cukor s vodou, roztok prevarte a nechajte vychladnúť.

5. Medzitým si všetky kuchynské pomôcky, ktoré budete používať, umyte horúcou vodou, aby prípadne nedošlo ku kontaminácii vína.

6. Vychladnutý cukrový rozvar prelejte do pripravenej nádoby, najlepší je demižón, a k nemu prilejte vylisovanú ríbezľovú šťavu. K roztoku pridajte živnú soľ a zmes dôkladne premiešajte tak, aby na dne nezostalo nič usadené.

7. Potom pridajte vrecúško sušených vinných kvasiniek a zmes znovu dôkladne premiešajte.

8. Nakoniec demižón starostlivo uzavrite kvasnou zátkou (bublátkom). Tá bude pri procese kvasenia odvádzať kvasné plyny (najmä CO2), ktoré transformáciou cukru na alkohol vznikajú.

9. Zazátkovaný demižón postavte na 4 týždne na miesto s maximálnou teplotou 20 ° C.

10. Po mesiaci získate mladé víno vyznačujúce sa jemnou perlivosť.

11. Ak dávate prednosť vínu „zrelšiemu“, prelejte ho do iného, čistého demižóna. Dajte pozor, aby sa kal zo dna pôvodného demižóna nedostal do toho nového. Ideálne je použiť na prečerpávanie hadičku.

12. Demižón znovu uzavrite a asi 2-2,5 mesiaca ho nechajte uložený na tmavom a chladnom mieste. Priebežne víno ochutnávajte až do doby, kedy bude chuťovo podľa vašich predstáv.

13. Hotové víno prelejte do fliaš, tie starostlivo uzavrite a skladujte v chlade, najlepšie v pivnici.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku