Zobraziť přihlasovací formulár

Strašiak leta - sekundárne topenie sa. Utopiť sa dá aj nasucho

  • Publikované:
Strašiak leta - sekundárne topenie sa. Utopiť sa dá aj nasucho

Je to vzácne, ale stať sa to môže. Bohužiaľ. O čom hovoríme? Čo to znamená druhotné, sekundárne alebo suché topenie sa? Aj keď sa to zdá úplne neuveriteľné, utopiť sa môžeme aj nasuchu dávno potom, čo sme z vody vyliezli. Tento stav sa týka predovšetkým detí a je dobré o ňom vedieť. Mať na pamäti, že aj niečo také sa môže stať. Ako sa do takého stavu dostaneme, ako vyzerá a čomu venovať pozornosť, to sa dozviete ďalej v našom článku.

Ako sa dá topiť na súši

Predstavte si situáciu, kedy sa naozaj v bazéne, v mori, v rieke (kdekoľvek inde) začnete topiť. Nahltáte sa vody, potom vás vytiahnu, vy tú vodu vykašlete a všetko sa zdá byť v poriadku. Lenže možno nevykašlete tú vodu všetku - zostáva v pľúcach a po nejakej dobe - v rádoch minút až desiatok hodín sa objavia prejavy topenia nasucho. Voda spôsobí opuch (edém) pľúc, ktorý má potom za následok všetko možné, bohužiaľ aj to najhoršie.

Začne zlyhávať krvný obeh a môže sa objaviť namodralosť kože a slizníc, ktorá nastáva pri nedostatočnom okysličovaní krvi, postihnutý bude kašlať a bude ho trápiť dýchavičnosť, možno budete počuť bublavý dych, ktorý má na svedomí voda v pľúcach. Sekundárne topenie sa môže začať kašľom, teplotou, bolesťou hlavy, prípadne dezorientáciou (všetko pričítame na ťarchu nedostatočnému okysličeniu).

A áno, dá sa takto zomrieť - o tom svedčí aj prípad štvorročného Frankieho Delgady z Texasu (celý príbeh v angličtine nájdete tu). Frankie zomrel dokonca až týždeň po tom, čo sa vody nahltal.

Topenie sa a ako sa vyhnúť tomu sekundárnemu

Najlepšia rada pre všetkých rodičov je - pozorujte svoje dieťa a vyhľadajte lekársku pomoc. Najklasickejším scenárom, v ktorom sa topenie na suchu objavuje, je, že má dieťa vo vode problém, topí sa, záchranári (alebo ktokoľvek iný) ho z vody vytiahnu, dieťa vodu vykašle prípadne je resuscitované, a všetko sa zdá v poriadku. Potom idete domov, u dieťaťa sa začnú prejavovať vyššie popísané príznaky a máme tu prípad ako na dlani. Nebezpečenstvo je ale v situáciách, keď sa dieťa vody v bazéne nahltá (respektíve ju vdýchne) a my o tom ani nevieme. Pri šantení vo vode sa môže stať kde čo a koho by napadlo, že takéto obyčajné zakuckanie sa bez straty vedomia, ktoré jednoducho nevyzerá nijako vážne, môže mať také následky.

  • Dávajte na dieťa pozor ako vo vode, tak aj po príchode domov.
  • Akonáhle sa začnú objavovať známky sekundárneho topenia sa (kašeľ, dýchavičnosť, bolesť hlavy namodralosť slizníc, bublavé dýchanie, prudké sťahovanie hrudníka a rozšírené nosné dierky, ktoré indikujú ťažkosti s dýchaním), okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.
  • Tú vyhľadajte aj v prípade, že sa vaše dieťa v bazéne topilo a zachránilo sa samo, zachránili ste ho vy alebo niekto, kto bol práve po ruke - a dieťaťu sa tak nedostalo odbornej starostlivosti.
  • Ak sa naše dieťa topilo, nemali by sme si myslieť, že následné kašľanie je normálne (v mnohých prípadoch je, pretože topiaci človek vodu bude vykašliavať dlhšie, ale nemusí byť).
  • Zopakujte si zásady resuscitácie po topení, ak nie je po ruke kvalifikovaný záchranár, často je záchrana topiaceho a jeho následná starostlivosť v rukách laikov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku