Zobraziť přihlasovací formulár

Domáci levanduľový sirup za studena: Osviežujúcu voňavú malinovku z neho si zamilujete

  • Publikované:
Domáci levanduľový sirup za studena: Osviežujúcu voňavú malinovku z neho si zamilujete

Zachutila vám vynikajúca levanduľová malinovka alebo proste len milujete tú nezameniteľnú vôňu drobných fialových kvietkov? Potom si určite pripravte domáci levanduľový sirup. Okrem toho, že skvele chutí, má tiež schopnosť vnútorne ochladzovať, čo oceníte predovšetkým v horúcich letných dňoch, zatočí s bolesťou hlavy a lyžička pred spaním vám zase pomôže zaspať a zaručí pokojný spánok.

Na príprave domáceho sirupu z levandule nie je nič zložité, nezaberie vám to ani veľa času. Dôležité je však dodržať pár pravidiel. Aby mal sirup krásnu farbu a plnú vôňu a chuť, je potrebné levanduľu zberať v plnom kvete, teda vo chvíli, keď sú všetky rastlinky bohato zakvitnuté, ale ešte nezačali odkvitať. Kvety odstrihnite aj s krátkymi stonkami, najlepšie hneď ráno.

Pred tým, než sa pustíte do prípravy sirupu, nechajte kvety chvíľu ležať rozložené napríklad na stole alebo pracovnej doske, aby mal drobný hmyz čas z kvetov vyliezť. A pred naliatím hotového sirupu do fľaštičiek ich nezabudnite riadne umyť a vypláchnuť horúcou vodou alebo najlepšie vyvariť, aby sa vám sirup nekazil. Odporúčame ešte nakoniec každú fľaštičku vypláchnuť trochou čistého alkoholu, najlepšie vodky.

NÁŠ TIP
Okrem malinovky si levanduľový sirup môžete vychutnať aj v dobre vychladenom proseccu alebo sekte. Pre efekt môžete do pohára prihodiť aj pár čerstvých čučoriedok.

Domáci levanduľový sirup - návod na prípravu

Suroviny:

  • 500 g levandule (kvety i so zvyškom vňate)
  • 2 l vody
  • 2 kg cukru
  • 1 citrón (najlepšie v bio kvalite)
  • 2 limety (najlepšie v bio kvalite)
  • 50 g kyseliny citrónovej
  • zvitok škorice

Postup:

1. Do 1250 ml vody vhoďte zvitok škorice a prevarte ju. Do ešte horúcej vody nožnicami nastrihajte kvety levandule aj s vňaťou.

2. Potom do hrnca pridajte šťavu z jedného citróna, na kolieska nakrájané limety a kyselinu citrónovú.

3. Hrniec prikryte pokrievkou a na tmavom a chladnom mieste nechajte lúhovať najlepšie 48 - 72 hodín.

4. Z cukru a zvyšnej vody si pripravte cukrový rozvar. Do vody nasypte cukor a bez miešania počkajte, až sa sám rozpustí a voda začne vrieť. Povarte asi 6 minút do mierneho zhustnutia, prípadnú penu z povrchu odstraňujte vareškou. Potom rozvar odstavte a nechajte vychladnúť.

5. Obsah hrnca s vylúhovanou levanduľou preceďte cez plátno alebo jemné sitko do čistého hrnca a pridajte cukrový rozvar. Starostlivo premiešajte a hotový sirup nalejte do čistých fliaš. Ihneď zavíčkujte.

6. Skladujte v chlade a na tmavom mieste, najlepšie v chladničke.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku