Zobraziť přihlasovací formulár

7 éterických olejov, ktoré pomôžu vašej rodine spať pokojne celú noc

  • Publikované:
7 éterických olejov, ktoré pomôžu vašej rodine spať pokojne celú noc

Kvalitný spánok je kľúčom k zdraviu. Dôležitý je pre deti, rovnako ako pre dospelých. V dnešnej dobe ale mnoho z nás, a to vrátane tých najmenších, trápi nespavosť alebo časté prebúdzanie, čo sa následne môže prejaviť poruchami pozornosti, zhoršeným myslením a celkovou únavou. Jednoduchým riešením sú éterické oleje, ktoré pomôžu navodiť tú správnu atmosféru pre pokojný a hlboký spánok.

Možno aroma terapii príliš nedôverujete, ale je jedným z najlepších možných alternatívnych prostriedkov na odbúranie stresu a nastolenie psychickej pohody. Preto je hojne využívaná aj pri liečbe nespavosti u dospelých a tiež detí. Vie upokojiť emócie malého dievčatka, ktoré sa v noci bojí imaginárnych strašiakov. Mamičke pomôže uvoľniť myseľ, keď premýšľa o všetkých tých 999 veciach, ktoré musí urobiť nadchádzajúci deň. Oteckovi zase pomôže odpočinúť si po náročnej pracovnej ceste.

Aplikovať éterické oleje môžete pomocou aroma lampy, aroma difuzéra alebo napríklad vreckovky, na ktorú ich nakvapkáte a vdychujete pred spaním. Účinné sú tiež kúpele s niekoľkými kvapkami éterického oleja. Tých na spanie je celý rad. Patrí medzi ne napríklad ruža, medovka, vanilka, myrha, geránium, harmanček, levanduľa, ylang-ylang, kadidlo, kozlík, nard, santal a ďalšie. Počítajte ale s tým, že budete musieť možno vyskúšať viac olejov. Pretože nie sme stroje a každý z nás je iný, bude niekomu skvele fungovať fúzatka a inému trebárs levanduľa alebo majorán.

1. Levanduľa

Výber tohto éterického oleja vás najskôr neprekvapí. Levanduľa je známa svojimi relaxačnými a upokojujúcimi účinkami na celé telo. Jeho použitie je bezpečné pre všetky vekové kategórie - od bábätiek až po seniorov. Okrem podpory zdravého spánku môžete tento olej použiť aj pre osvieženie bielizne a prevoňanie vášho domova bez chemikálií alebo syntetických látok.

2. Fúzatka (Vetiver)

Pretože je tento éterický olej destilovaný z koreňov rastliny, vonia veľmi bohato a zemito. Je to ďalší skvelý olej, ktorý dokáže vyriešiť problémy s nespavosťou, pretože psychicky ukotvuje, upokojuje a stabilizuje. Dr. Terry Friedmann skúmal pozitívne účinky vetivera na správanie detí. Vetiver môže významne pomôcť pri zvládaní stresu a pri zotavovaní z citových tráum a šokov. Má trochu špecifickú vôňu, na ktorú si budete musieť zvyknúť, na začiatku ho preto môžete skúsiť zmiešať s kvetinovým alebo citrusovým olejom, ako je levanduľa alebo bergamot.

3. Kadidlo

Esenciálny olej, ktorý sa získava destiláciou živice kadidlovníka, inak tiež nazývaného, ako ománske kadidlo, má mnoho spôsobov využitia. Od nepamäti je používaný ako upokojujúci, meditatívni a povznášajúci prostriedok. Silica z kadidlovníka má antiseptické a ukľudňujúce účinky, pomáha pri úzkostných stavoch, depresiách, nespavosti a tíši vnútorný nepokoj. Je preto ideálnym olejčekom pre vyváženie emócií, podporu zdravého spánku a upokojenie mysle. Pridajte 3-5 kvapiek do vody v aroma lampe alebo predpísaný počet kvapiek do difuzéra či inhalačnej tyčinky.

4. Cédrové drevo

Tento olej so sladko drevitou vôňou s kafrovým nádychom okrem antiseptických účinkov tiež posilňuje vôľu a odolnosť voči vonkajšiemu tlaku, harmonizuje psychiku, je vhodný pri nachladnutí a bronchitíde a pôsobí ako repelent. Naviac tiež podporuje zdravú funkciu hypofýzy, ktorá uvoľňuje melatonín, prirodzený „hormón spánku“, ktorý je produkovaný predovšetkým v noci. Ak vám jeho vôňa nevyhovuje, zmiešajte ho s levanduľovým olejom a naneste na chodidlá. Potom si navlečte ponožky a zamierte rovno do postele.

5. Ylang Ylang

Ylang ylang znamená v preklade „kvet kvetov“. Získava sa destiláciou nádherných žltých kvetov vysokého stromu Cananga odorata, rastúceho na Madagaskare, Filipínach a Sumatre. Okrem afrodiziakálnych účinkov má výrazne upokojujúci efekt na telo i myseľ, upokojuje dýchanie a minimalizuje dopady stresu na organizmus, často je preto využívaný pri problémoch s nespavosťou. V miestnosti, kde budete spať, ho použite približne 30 minút pred spaním. Počet kvapiek voľte podľa veľkosti miestnosti, v menších priestoroch postačí bohato jedna kvapka, vo väčších použite maximálne 2 kvapky. Pozor! Olej Ylang Ylang nepoužívajte vo vyšších dávkach, má silnú sladkú vôňu a príliš veľké množstvo by mohlo vyvolať zvracanie a bolesti hlavy.

6. Majorán

Esenciálny olej, ktorý je destilovaný z listov majoránu, bol využívaný po stáročia. Rimania túto bylinku prezývali „bylina šťastia“, Gréci zase „radosť z hôr“. Má silný upokojujúci a uvoľňujúci efekt, pomáha pri telesnom a duševnom vypätí. Dlhodobo uľavuje od bolestí hlavy a vďaka harmonizačnému efektu na psychiku im pomáha tiež predchádzať. Zároveň pôsobí na choroby dýchacieho traktu a podporuje tráviaci systém. Večer ho v spálni nakvapkajte do aroma lampy, aroma difuzéra alebo naneste 1-2 kvapky priamo na krk pod vlasovou líniou.

7. Neroli

Olej získavaný parovodnou destiláciou z kvetov pomarančovníka horkého je sedatívny, pôsobí proti úzkostiam a má upokojujúce vlastnosti. Jeho účinky poznali už starí Egypťania, ktorí ho využívali k upokojeniu mysle. Výborne sa hodí do zmesí s levanduľou, harmančekom, kadidlom alebo ružou. Používa sa v alternatívnej medicíne napr. na jednotkách intenzívnej starostlivosti a tam, kde je pacientom zaťažko odpočívať ako mentálne, tak fyzicky a prostredie, v ktorom sa vyskytujú, je pre nich stresujúce. Hodí sa, aj keď u vás doma niekoho trápi chrípkou alebo virózou, dezinfikuje totiž miestnosti od baktérií, vírusov a toxínov.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku