Zobraziť přihlasovací formulár

Rozvádzate sa? Žiadne klamstvo ani ospravedlňovanie

  • Publikované:
Rozvádzate sa? Žiadne klamstvo ani ospravedlňovanie

Čaká vás rozvod a premýšľate, ako to oznámiť vašim nič netušiacim deťom? Pravidlo číslo jedna znie: Hrajte s nimi férovú hru! Berte na ne ohľady, ale neklamte im. A veci ako alimenty alebo pravidlá ďalšieho spolužitia riešte najskôr bez nich, návrhy toho, ako často sa budete vídať, im predneste vtedy, až sa na nich ako rodičia zhodnete. Mimochodom - viete, že by ste sa deťom za rozchod nemali ospravedlňovať?

Neklamte deťom

Deti nepotrebujú vedieť, že dôvodom vášho rozvodu je opakovaná nevera jedného či druhého z rodičov, ale mali by ste im povedať, že už si nerozumiete a že spolu už ďalej nedokážete žiť. Nesnažte sa ich uchlácholiť vetami typu „teraz sme s mamičkou od seba, ale uvidíme, čo bude za pár rokov“.

Zložitejšie situácia nastáva vtedy, keď je napríklad jeden z rodičov zjavný alkoholik, potom túto skúsenosť samozrejme spomenúť musíte, ale aj tak sa snažte vyhnúť sa invektívam na adresu bývalého partnera.

Povedzte im to čo najskôr

Deti väčšinou dobre poznajú, že medzi rodičmi panuje napätie, ale ak nevedia, čo sa deje, môžu si napríklad myslieť, že je to kvôli nim, a zbytočne sa kvôli tomu môžu trápiť. „Je dobré, keď rodičia deťom povedia, že sa rozchádzajú, skôr, než im to donesie nejaká klebetnica, alebo keď sa jeden z nich začne fakticky sťahovať,“ hovorí psychologička Václava Masáková. Keď sa tak rodičia rozhodnú a deťom oznámia, že sa rodina rozpadá, mal by sa jeden z nich odsťahovať čo najskôr. Podľa nej majú rodičia deti opakovane uisťovať, že ich majú naďalej radi.

Choďte do toho spoločne

Je vhodné, aby rodičia zmenu v rodinnom usporiadaní deťom spoločne vysvetlili. Najlepšie doma, pretože zahlásiť to medzi rečou na výlete sa veľmi nehodí. Rovnako ako nie je dobré taký šok vybaliť napríklad v reštaurácii alebo kdekoľvek inde na verejnosti, pretože asi nechcete, aby cudzí ľudia videli vaše deti trebárs plakať a podobne. Ale ak nechcete, aby zlé správy počuli deti tam, kde sú doma, vyberte nejaké kľudné neutrálne prostredie - napríklad rodinnú chatu.

Buďte pripravení na ich otázky

Počítajte s tým, že vás deti zahrnú otázkami, ako bude naďalej vyzerať ich život. Detí starších ako desať rokov by ste sa mali pýtať aj na to, s kým z rodičov by chceli zostať. Možno dôjde aj na úvahy o striedavej starostlivosti, hoci tej trebárs psychológ Jeroným Klimeš moc naklonený nie je, najmä nie u batoliat či predškolákov, ktorí podľa neho potrebujú jedno zázemie. Mali by ste každopádne počítať s tým, že súdy sa k nej samy od seba prikláňajú čoraz častejšie.

Pripravte sa na to, že obzvlášť pubertálne deti (ktoré znášajú rozchod svojich rodičov paradoxne horšie než napríklad desaťročné) dokážu mať veľmi nepríjemné otázky.

V žiadnom prípade sa neospravedlňujte

Môžete povedať, že vás rozchod s partnerom mrzí, môžete priznať, že už nebudete mať toľko peňazí na rôzne koníčky, ale neformulujte podobné oznámenie ako ospravedlnenie. Obrátilo by sa to proti vám, aj z detí sa totiž môžu stať zdatní manipulátori.

Ak máte pocit, že potomkovia nesú rozchod veľmi ťažko, preberte to v škole s ich učiteľmi, ktorým dôverujete, a vysvetlite im, prečo sa potomkovia zhoršili v správaní. Prípadne vyhľadajte pomoc psychológa. Tá bude celkom určite na mieste, ak je dôvodom rozchodu napríklad domáce násilie.

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku