Zobraziť přihlasovací formulár

Pozor na trampolíny! Deti sa na nich často zrania, rodičia ich podceňujú

  • Publikované:
Pozor na trampolíny! Deti sa na nich často zrania, rodičia ich podceňujú

Pobyt v prírode, viac pohybu i športu, výlety a kúpanie - také prázdniny sú pre deti proste skvelé. Pre rodičov však nastáva doba zvýšenej opatrnosti - hlavne v prípade, že sa s deťmi púšťajú napríklad do športov, s ktorými nemajú dostatočné skúsenosti. A nemusí ísť práve o cyklistiku alebo nejaké náročné adrenalínové športy. Najčastejšie sa totiž deti zrania na mieste, ktoré vyzerá na prvý pohľad bezpečne: na trampolíne.

Trampolíny sú takmer všade - v reštauráciách, pred hotelmi a penziónmi, na záhradách i na benzínových pumpách. Sú oplotené, deti tak vyzerajú na prvý pohľad v bezpečí a rodičia môžu vedľa v pokoji odpočívať. Deti skákanie milujú a dokážu tam v skupinách vydržať veľmi dlho. Problém je však ten, že práve skákanie v skupinách môže nezriedka skončiť úrazom.

Viac ľudí len výnimočne

Podvrtnutý členok, zlomené zápästie alebo lakeť, odreniny: to sú najčastejšie úrazy z trampolín. Ich každoročný nárast dokladajú ako lekári, tak napríklad aj štatistiky poisťovní. Môže za to hneď niekoľko vecí: na trampolíne často skáče viac detí naraz a narážajú do seba, deti nemajú zvládnutú základnú techniku a s obľubou sa púšťajú do akrobatických prvkov, ako sú napríklad saltá, ktoré robia nesprávne - a ostatných ohrozujú o to viac.

Sedem z desiatich poranených detí nie sú v čase úrazu na trampolíne samé a často ich porania ostatné deti. A nejde len o polámané ruky alebo nohy, z trampolíny môže vzísť aj veľmi závažné zranenie. Deti potom musia byť často operované.

Robte to, na čo stačíte

Nepúšťať deti na trampolínu rozhodne nie je riešenie - naopak, každý pohyb je lepší ako vysedávanie pred počítačom alebo pri tablete. Len je potrebné aj tu dodržiavať isté pravidlá: deti by mali skákať po jednom, a keď už je ich na trampolíne viac, mali by byť približne rovnako veľké a pod dozorom dospelého. Na trampolíne ani v jej okolí by nemali byť ostré predmety, ochranná sieť je samozrejmosťou. Saltá by mal deti učiť len ten, kto ich sám naozaj vie.

Kým úrazov na trampolínach pribúda, vďaka správnej výbave (chrániče, prilby) ubúda úrazov hlavy z bicyklov alebo in-line korčúľ. V štatistikách poisťovní vedú tržné rany a odreniny, na ďalších miestach sú pomliaždeniny a vykĺbeniny. Vždy platí zásada: robte len to, na čo máte, nepodceňujte správne vybavenie a odpočinok a majte po ruke lekárničku a telefón.

 

(red)

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku

činčila 25. 8. 2021, 16:19
Poznám dieťa, ktoré si pri skákaní na trampolíne (pravdepodobne skúšal salto), zlomilo hrudnú kosť. Za socíku boli trampolíny len pod dozorom telocvikára a až od veku strednej školy - a telocvikár tam nepustil ani všetkých, teda hocikoho, ale len tých, ktorí boli šikovní a zdatní v gymnastike - za odmenu. No, nehovorím o takom bežnom skákaní, tiež pod dozorom, ale o saltách. V tých časoch sme sa na gymnáziu podaktorí naozaj naučili skákať saltá dopredu. Predchádzali tomu prípravné cviky, malo to svoj postup. A nebolo to hneď na prvej hodine. A salto dozadu - to je už zas iný level.