Zobraziť přihlasovací formulár

Recept na domáci orgovánový sirup: Voňavá dobrota hotová len za 30 minút

  • Publikované:
Recept na domáci orgovánový sirup: Voňavá dobrota hotová len za 30 minút

Máte radi domáce limonády? Potom určite musíte vyskúšať tú z orgovánového sirupu. Nádherne vonia a skvelo chutí. Pretože ale tento sirup v supermarkete nekúpite, budete sa musieť pustiť do jeho výroby vo svojej kuchyni. Nie je na tom ale vôbec nič zložité a nezaberie vám to dlhšie, než pol hodinky. Tak vyrazte pre orgován, kým ešte kvitne, a pustite sa do toho!

Tiež milujete tú úžasne opojnú vôňu rozkvitnutého orgovánu, ktorú máme spojenú s májom? Stačí si pár vetvičiek odtrhnúť do vázy, prevonia vám celý byt. Alebo vyskúšajte hit posledných rokov a z voňavých kvietkov si pripravte domáci sirup, ktorý potom môžete popíjať celé leto.

Liečivé účinky orgovánu

Naviac ešte urobíte niečo pre svoje zdravie. Už naše prababičky totiž orgován využívali pre jeho liečebné účinky. Možno vás prekvapí, že jeho vôňa upokojuje psychiku a mierni bolesti hlavy. Pomáha ale tiež proti bolesti hrdla, má silné protizápalové účinky. Orgovánovú limonádu navyše môžete využiť aj v momente, kedy bude váš potomok mať horúčku, má totiž výrazné antipyretické účinky, čo znamená, že zráža teplotu.

Recept na orgovánový sirup

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky orgovánových kvetov
  • 1,5 hrnčeka cukru (môžete použiť i trstinový)
  • 1,5 hrnčeka vody
  • šťava z 1 citróna

Postup

  1. Natrhaný orgován pokiaľ možno rýchlo spracujte, aby nezvädol. Aby ste ho zbavili prípadného drobného hmyzu, kvety oklepte a oberte. Môžete ich tiež chvíľku nechať ležať na kuchynskej linke, aby chrobáčiky sami vyliezli. Kvety neoplachujte, ak ale máte pocit, že je to nutné, doprajte im len skutočne rýchlu krátku sprchu.
  2. Jednotlivé kvietky otrhajte.
  3. Do hrnca nalejte vodu, nechajte ju mierne zohriať, prisypte cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.
  4. Cukrový roztok následne priveďte do varu.
  5. Pridajte otrhané kvietky orgovánu, znovu priveďte k varu, potom plameň stiahnite a nechajte 10-15 minút pozvoľna prebublávať.
  6. Nakoniec sirup preceďte, ešte horúci nalejte do čistej a suchej fľaše a nechajte vychladnúť.
  7. Hotový sirup skladujte v chlade a tme, najlepšie v chladničke.

Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia

Komentáre k článku