. .. .. .. .. .. .. .
. .

Zapečené makaróny so syrom: Jednoduchá a rýchla klasika, ktorej neodoláte Jedlo

Mac'n'cheese čiže makaróny so syrom sú absolútna klasika. V Amerike patria k úplne najobľúbenejším pokrmom. Stále populárnejšie sa ale stávajú aj u nás. Nejde totiž „len“ o uvarené cestoviny posypané syrom. Tieto sú zapečené v lahodnej zmesi smotany, krémového syra, čedaru, goudy, mozzarelly a parmezánu. A chutia vážne božsky!

 

Recept na mac'n'cheese podlo Koko

Ingrediencie (na 4 porcie):

  • 240 g sušených cestovín (kolienka, makaróny a podobne)
  • 120 g chedaru (vintage alebo red)
  • 120 g goudy
  • 30 g parmezánu
  • 250 g krémového syra (napr. Philadeplhia)
  • 250 g mozzarelly
  • 2 × 310 g nesladeného kondenzovaného mlieka (napr. Tatra Grand)
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • soľ
  • hľuzovkový olej (možno vynechať)
  • maslo alebo olej na vymastenie zapekacích mištičiek

Postup:

1. Kolienka alebo iné cestoviny varte vo vriacej osolenej vode podľa návodu. Z obalu vezmite prostrednú hodnotu a vydeľte ju dvoma (ak sa cestoviny majú variť 10-12 minút, znamená to 11: 2 = 5,5). Presne za tú dobu budú cestoviny hotové na prípravu na mac'n'cheese, dôjdu totiž ešte počas prípravy.

2. Cestoviny zlejte, nechajte ich v sitku a... teraz dôjde na to najlepšie. Namiesto bešamelu použite nesladené kondenzované mlieko. Nalejte ho do hrnca, ohrievajte, ale nevarte. Tvrdé syry nastrúhajte, postupne ich pridávajte, miešajte a tavte. Nakoniec pridajte aj krémový syr.

3. Syrovú hmotu okoreňte. Ak máte radi hľuzovkový olej a máte ho doma, trochu ho prikvapnite a prípadne prihoďte sušené či čerstvé hľuzovky. Keď bude zmes omáčky a syra dokonale krémová, vypnite platničku.

4. Teraz je čas na cestoviny. Nasypte ich do krémovej hmoty a dôkladne premiešajte, aby sa obalili. Nakoniec pridajte na polcentimetrové kocky pokrájanú mozzarellu.

5. Rúru rozohrejte na 200 ° C. Rozdeľte cestoviny do zapekacích mištičiek a posypte ešte trochou parmezánu a chedaru, aby hore vznikla krusta. Pečte 20 - 25 minút. Povrch mac'n'cheese bombasticky zozlatne a vytvorí chrumkavú kôrku.

TIP FOODBLOGERKY KOKO

V základe vašej omáčky by vždy malo byť nesladené kondenzované mlieko a cream cheese čiže smotanový syr - tie zaistia hodvábnosť výsledku. S ostatnými ingredienciami si môžete hrať podľa vlastných syrových chutí a trebárs miesto goudy použiť syr s modrou plesňou alebo camembert.

Publikováno



ČLÁNKY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Registraci provedete ZDE
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Kontakt

© 2004-2021 CZECH NEWS CENTER a.s.