Zapečené makaróny so syrom: Jednoduchá a rýchla klasika, ktorej neodoláte
- Autor: Lenka Ch. (LenkaCh)
- Publikované:

Mac'n'cheese čiže makaróny so syrom sú absolútna klasika. V Amerike patria k úplne najobľúbenejším pokrmom. Stále populárnejšie sa ale stávajú aj u nás. Nejde totiž „len“ o uvarené cestoviny posypané syrom. Tieto sú zapečené v lahodnej zmesi smotany, krémového syra, čedaru, goudy, mozzarelly a parmezánu. A chutia vážne božsky!
Recept na mac'n'cheese podlo Koko
Ingrediencie (na 4 porcie):
- 240 g sušených cestovín (kolienka, makaróny a podobne)
- 120 g chedaru (vintage alebo red)
- 120 g goudy
- 30 g parmezánu
- 250 g krémového syra (napr. Philadeplhia)
- 250 g mozzarelly
- 2 × 310 g nesladeného kondenzovaného mlieka (napr. Tatra Grand)
- čerstvo mleté čierne korenie
- soľ
- hľuzovkový olej (možno vynechať)
- maslo alebo olej na vymastenie zapekacích mištičiek
Postup:
1. Kolienka alebo iné cestoviny varte vo vriacej osolenej vode podľa návodu. Z obalu vezmite prostrednú hodnotu a vydeľte ju dvoma (ak sa cestoviny majú variť 10-12 minút, znamená to 11: 2 = 5,5). Presne za tú dobu budú cestoviny hotové na prípravu na mac'n'cheese, dôjdu totiž ešte počas prípravy.
2. Cestoviny zlejte, nechajte ich v sitku a... teraz dôjde na to najlepšie. Namiesto bešamelu použite nesladené kondenzované mlieko. Nalejte ho do hrnca, ohrievajte, ale nevarte. Tvrdé syry nastrúhajte, postupne ich pridávajte, miešajte a tavte. Nakoniec pridajte aj krémový syr.
3. Syrovú hmotu okoreňte. Ak máte radi hľuzovkový olej a máte ho doma, trochu ho prikvapnite a prípadne prihoďte sušené či čerstvé hľuzovky. Keď bude zmes omáčky a syra dokonale krémová, vypnite platničku.
4. Teraz je čas na cestoviny. Nasypte ich do krémovej hmoty a dôkladne premiešajte, aby sa obalili. Nakoniec pridajte na polcentimetrové kocky pokrájanú mozzarellu.
5. Rúru rozohrejte na 200 ° C. Rozdeľte cestoviny do zapekacích mištičiek a posypte ešte trochou parmezánu a chedaru, aby hore vznikla krusta. Pečte 20 - 25 minút. Povrch mac'n'cheese bombasticky zozlatne a vytvorí chrumkavú kôrku.
TIP FOODBLOGERKY KOKO
V základe vašej omáčky by vždy malo byť nesladené kondenzované mlieko a cream cheese čiže smotanový syr - tie zaistia hodvábnosť výsledku. S ostatnými ingredienciami si môžete hrať podľa vlastných syrových chutí a trebárs miesto goudy použiť syr s modrou plesňou alebo camembert.
Páčil sa vám článok? Podeľte sa oň s priateľmi
Chcete naozaj zmazať článok?
Články môžu komentovať iba prihlásení užívatelia